Dr Ljiljana Krivokapić: Anketa sprovedena bez znanja menadžmenta i tajno

2
dr Ljiljana Krivokapić

dr Ljiljana Krivokapić

Anketa korupcije u zdravstvu iz ugla ljekara izazvala je brojne reakcije javnosti, ali i doktora.

Korupcija u zdravstvu je javna tajna, dvije trećine ljekara odnosno 70% njih ne bi prijavilo korupciju kažu anketirani.

To su bili odgovori samih ljekara, što je izazvalo burne reakcije onih koji nijesu za anketu znali niti su u njoj učestvovali.

Dr Ljiljana Krivokapić, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i članica Socijalnog savjeta Crne Gore je gostujući u Skala radju kazala da je za ovu anketu saznala iz medija.

U anketi je pomenuta i Opšta bolnica Kotor za koju dr Krivokapić nije ni znala da je sprovedena.

Ona smatra da, ukoliko radite u nekoj instituciji, dužni ste, bez obzira koji su ciljevi ankete i što se njome želi dokazati ili isključiti, da se prije svega predstavite.

“Kada se dođe u instituciju potrebno je znati ko se anketira. Anketa jeste anonimna u smislu da se personalno zna ko je davao podatke, ali svakako mora da bude obaviješten menadžment kuće u kojoj se anketa sprovodi”, navodi ona.

“S obzirom da je prozvana moja ustanova u kojoj radim, bila sam jako tužna zbog rezultata ankete, jer smo to mi svi, kolege. Gledamo se u oči, a svaki drugi je na osnovu ankete korumpiran. Nisam korumpirana i ne dozvoljavam da me neko stavlja u isti koš sa onima koji sebe smatra da je u tome“, kategiorična je dr Krivokapić.

Ona se pita zašto je anketa rađena anonimno u Opštoj bolnici Kotor i zašto nije obaviještena ova institucija o njenom sprovođenju.

Niko je ne bi zabranio, ali zašto je onda u tajnosti rađena, Krivokapićeva se čudu ne može načuditi.

Teško je razumijeti da ljekari u anketi sami kažu da su korumpirani.

Tu nešto nije jasno i za nevjerovati je, kazala je Krivokapićeva, podsjećajući na rezultate prošlogdišnje ankete koja je sprovedena među građanima koja pokazuje da se vraća povjerenje u zdravstveni sistem i ljekare.

A ovom anketom ljekari među sobom smatraju da to nije tako.

Po njenom mišljenju, korupcija u zdravstvu je prisutna ni manje ni više koliko i u drugim sferama. Korupciju morate da dokažete. Po definiciji korpucija podrazumijeva dvoje. Onoga ko daje i onoga ko prima.

Doktorica Krivokapić tvrdi da je, ako bi saznala da neko od njenih kolega traži novac za zdravstvenu uslugu, niko ne bi spriječio da ga prijavi.

U anketi koja je sprovedena u kotorskoj bolnici, 64% ljekara je kazalo da kolegu ne bi nikada prijavili, uz obrazloženje da ne vjeruju u sistem, a sistem, to smo svi mi, dodaje Krivokapićeva.

Ona se nada da će ovo zahtijevati neke dublje analize, počev od vjerodostojnosti ankete pa na dalje.

Papiri za anketu su dobijeni iz ljekarske komore, našto je reagovala dr Krivokapić, a odgovor je zabrinjavajući, kazala je ona.

“Odgovor je takav da se njime kreira zdravstvena politika, na način da formirate mišljenje javnosti, pa da narod kaže: kako ćemo mi tek govoriti o korupciji kad se o njoj ovako izjašnjavaju sami ljekari. Postavlja se pitanje kako se može uopšte doći u kotorsku bolnicu kad više od polovine ljekara tamo smatra, po anketi, da su korumpirani i kako je izgledao dan poslije rezultata ove ankete”, navela je ona.

Dan poslije je bio veoma mučan, odgovorila je dr Krivokapić koja se, kako kaže, potrudila da sazna sve do detalja, od pitanja što je bio cilj ankete, zašto je rađena u tajnosti do onih zašto u njoj nijesu učestvovali svi?

“Ako je sindikat doktora u sadejstvu sa ljekarskom komorom, trebao je da ponudi projekat svima. Postoje tri sindikata doktora u CG od kojih ovaj koji je sprovodio anketu nije  reprezentativan niti je najveći”, podsjeća naša sagovornica.

“Da su svi sindikati dali meritorne odgovore možda ne bi bili ovakvi rezultati. Anketom je obuhvaćeno 300 ljekara od 2000. Pa od tih 300 njih 56% izjavljuju da su korumpirani. To nije respektabilan procenat. Uzorak koji se radi je jako bitan. U praksi postoje slučajevi da pacijenti pitaju posebno kada je u pitanju visoko rizična operacija da li nekoga treba da časte, ali po riječima Krivokapićeve oni to ne smiju ni da pitaju”, poručila je ona.

“Zadatak svih nas je da liječimo a ako neko želi da se zahvali, da ljekare časte pićem, čokoladom, kafom, to je lični čin i to je karakteristika mentaliteta, nas samih. To nije ni mito niti korupcija. Korupcija je težak pojam i predstavlja osudu za struku i svi se jednako moraju ograditi od toga”, poručuje Krivokapićeva.

“S druge strane, ako imate hrabrosti da učestvujete u anketi onda to javno pokažete. Svuda su bilbordi koji kažu da prijavite korupciju. Država se potrudila da, ukoliko ste sigurni da postoji korupcija, da je prijavite”, podsjeća ona.

Ovako urađena anketa izaziva sumnju da je riječ o čisto političkoj priči.

Doktorica Krivokapić je stoga uputila otvoreno pismo predsjedniku ljekarske komore koji se oglasio, podržao i zaštitio sve ostale ljekare koji ne misle kao anketirani.

On je saopštio na koji način je ova anketa sprovedena i kazao da za nju odgovara onaj ko je sproveo, zaključila je Krivokapićeva, kojoj se čini da u njoj ima elemenata politikanstva.

Ako su ljekari priznali da su korumpiani, zar to nije poziv državnom tužiocu da dođe u kotorsku bolnicu, pitali smo Krivokapićevu, koja je je kratko odgovorila da je to upravo tako.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]