Dr Ljiljana Krivokapić: Niko nema pravo da zabrani doktorima dopunski rad

10
dr Ljiljana Krivokapić

Dr Ljiljana Krivokapić

Amandman kojim se u potpunosti zabranjuje dopunski rad ljekara u privatnim zdravstvenim ustanovama već je krenuo u skupštinsku proceduru.

To znači da ljekari neće moći da rade u privatnim klinikama, čak ni u onim sa kojima je Fond zdravstva već potpisao ugovor i napravio mrežu kako bi se smanjile liste čekanja i omogućilo pacijentima da brže dođu do zdravstvene zaštite.

Skoro 70 odsto ljekara iz javnog sektora radi u privatnim zdravstvenim ustanovama i taj posao rade dopunski.

Dr Ljiljana Krivokapić, internista-kardiolog, šefica koronarne jedinice u Opštoj bolnici kaže da niko nema pravo da zabrani ljekaru da radi dopunski posao, ali se mora urediti sistem i legalizovati u normalne tokove sa podacima koji doktor gdje radi i koliko puta sedmično je angažovan. Koliko vidimo Ministarstvo zdravlja tako ne misli.

Dr Ljiljana Krivokapić kaže za Skala radio da je protiv takvog razmišljanje najmanje iz dva razloga.

“Prvi razlog je da država nema novca da platiti doktore onoliko koliko vrijede. A svaki doktor ima svoju kvalifikativu. Najcjenjeniji, najvrjednovaniji su svuda u svijetu neurohirurzi. Tu su takođe i kardiolozi i doktori drugih specijalnosti. Ako doktor koji radi u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti ima platu od 600 eura, a pritom mu nije omogućeno da u svoje slobodno vrijeme, u okviru struke dopuni svoj budžet koji je ionako mali”, kaže dr Krivokapić, na koji način će biti valjan član ovog društva. Sa ovim platama doktor neće moći da ode ni na kongres, neće moći da izdržava porodicu, da kupim automobil. Mi smo čitav život dali školi i čitav život učimo.

Mislim, kaže dr Krivokapić, da treba u slobodno vrijeme u zdravstvenim ustanovama koje su registrovane, koje plaćaju porez omogućiti doktorima da rade legalno, tri do četiri sata jednom do dva puta nedjeljno i da na taj način rasteretite gužvu na sekundarnom nivou po slobodnom izboru i po slobodnoj volji pacijenta. Ona je kategorično protiv kolega koji usmjeravaju svoje pacijente u privatne ordinacije.

“Nikada to nijesam radila i nikada to neću raditi”, kaže ona, naglašavajući da je dolazak kod određenog doktora stvar izbora samog pacijenta.

“Nekad mu je bitno vrijeme. Ako ne možete da čekate, a hoćete da  uradite laboratoriju, rentgen, ultra zvuk. Uštedite vrijeme. S druge strane, dolazite brže do dijagnoze. Sve ovo u državnom javnom zdravstvu traži vrijeme. I to je svugdje tako u svijetu”, kaže ona.

U Vladi trenutno razmatraju mogućnost da ljekari mogu raditi dodatno, ali isključivo u javnom zdravstvu.

Ministarstvo zdravlja planira formiranje osam zdravstvenih centara.

Oni će biti u Kotoru, Baru, Cetinju, Podgorici, Nikšiću, Bijelim Polju, Beranama.

10 KOMENTARI

 1. Nije tacno RADMILO da nece da se okrenu !!!!!! Imam porodicno iskustvo i u domu zdravlja i u bolnici. Ne stavljaj sve u istu bacvu.

 2. …koje kroz usta “vardaraca”-vradanjem izlazi na ulicu? E doturi doturi,kami vi znate i ono sto ste ucili-a ne tudje zante koje stimajete-i koji su za vas “village espanja”…

  Gospon Radmilo,dobro bi bilo da i vi kao pripadnik “kotorskih vardaraca”-kazete, na pogodan nacin,ko su ti doktori kod kojih se ide privatno za velike pare-da bi vas posije lijeci u bolnicu? Znate,to,na sto vi ukazujete,vjerovati je,postoji-i zove se korupcija…. uz mito”mito bekrijo”!

  • A sto bi vi da javno prozivam po imenima? Kako da ne. Nisam placen da spijavam. Tacno je da to o cemu ja pricam da se zove korupcija i da je ima. Mozda i nije tragedija neznanje jer vas ne pogadja puno ono sto ne znate. A ja vam zelim puno zdravlja i veselja a da manje filozofirate. Adio!

 3. ja bi zabranila vecini doktora rad, bilo dje, a doktorima poput Ljiljane Krivokapic trebalo bi iz finda obezbijediti platu koju zasluzuje njihov rad.
  Dr, Krivokapic ide jos dalje, osim sto odradjuje ono sto bi trebalo, ona se dodatno unosi u problem pacijenta,
  Kao takva ne bi trebalo da ima potrebu za dopunskim radom, a kako je nazalost ima, svakako da joj niko to ne bi smio osporiti

 4. dr. Krivokapic je potpuno u pravu !
  Za male plate rade ljudi poput nje. ALI, POPUT NJE, jer dijelim misljenja da je vrlo malo istinski predanih ljekara koji slijede Hipokritovu zakletvu.
  Dr. Ljiljana je jedna od rijetkih. Ne bi da komentarisem dr. koja je ,,glavna” jer dr.Ljiljani nije ni u cavatu, ni po cemu

 5. danas ima puno doktora, a malo njih zasluzuje tu titulu. Doktorka Krivokapic je izuzetak , uz jos neke ljekare, dr Vucetica i njegovu suprugu u privatnom sektoru, kao i hirurg, dr Ivan Ilic.

 6. To sto pises Radmilo, u malom dijelu je tacno, generalno, po meni, mislis naopako. Prva dr Ljiljana je COVJEK i DOBAR SPECIJALISTA, zar zasluzuje mizeriju od plate u bolnici za takav posao? Neka radi Ona i slicni dopunsko, jer NE pravi razliku medju pacijentima.
  Po meni je problem sto malo doktora ZNA svoj posao, ne unose se, ne znaju, nece da saslusaju. Dr Ljiljana je susta suprotnost svega toga, a takvih malo ima u kotorskoj bolnici, prva dr u njoj je………
  Dr Ilic, dr Klajn i ne znam koga jos sem dr Ljiljane a pomenem kao ljude,profesionalce, koji ZNAJU.
  i sto bi trebalo da imaju, platu. da jedva prezive, a u rukama su im ljudski zivoti?
  Ali ovih koji ne znaju dugacak je red, u tome je najveci problem !

  • Nisam u malom nego sam u velikom dijelu u pravu. Ne spominjem imena jer sigurno ima dosta dobrih doktora, naravno i da doktori nisu placeni koliko zasluzuju ali nije lijepo da niko nece da se okrene za vama u javnim ustanovama a kad dodjete privatno ili sa kovertom onda je smijesak ok uva do uva i sve se rijesi. Zajedno drustveno i privatno ne ide… Nasi doktori su srucni ali nisu ni oni krivi za svu ovu pricu jer bilo dje u svijetu njihov posao je placen samo kod nas je sve nesto naopako.

 7. I treba da se zabrani doktorima, jer su prevrsili svaku mjeru! Neka rade ili u privatnim ordinacijama ili u javnim ustanovama. Nama se svima desava da morate poci kod ljekara privatno da bi vas primio u bolnicu i dao vam odgovarajuci tretman jer ako niste posli privatno i dobro platili u javnoj ustanovi se nece puno obazirati na vas. To rade svi specijalisti osim ljekara opste prakse. To svi znaju. Zato privatna praksa cvijeta na stetu javnog zdrastva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].