Dr Ljiljana Krivokapić: Predstoji razgovor ministra Šegrta sa Sindikatom zdravstva

0
dr Ljiljana Krivokapić

dr Ljiljana Krivokapić

Nakon izbora novog ministra zdravlja dr Budimira Šegrta, Sindikat zdravstva Crne Gore je odlučio da mu ostavi na raspolaganje potrebno vrijeme kako bi se podrobno upoznao sa tekućom problematikom koja se zajedničkim dogovorom mora postići.

Sindikat je, kaže njegova predsjednica dr Ljiljana Krivokapić podnio zahtjev da se u roku od dva mjeseca po imenovanju, njegovi predstavnici sastanu sa novim ministrom i da mu predoče što oni prepoznaju kao krucijalni problem u zdravstvu.

Ona smatra da novom ministru neće biti lako jer su budžetski opredijeljena sredstva za sektor zdravstva nedovoljna za funkcionisanje sistema.

“Pa ipak, zajedničkim snagama ćemo se truditi da dođemo do rješenja. Imaćemo strpljenja da prevaziđemo ovaj problem kako bi u narednoj 2016. godini sistem zdravstva bio daleko likvidniji”, kazala je za Skala radio Krivokapićeva.

U narednom periodu ističe mandat velikom broju direktora zdravstvenih ustanova i imenovanje novih.

Dr Krivokapić smatra da oni koji dođu moraju na sebe preuzeti dio odgovornosti za rješavanje problema, kako na nivo svojih ustanova, tako i na nivou države.

Dilema je da li će i dalje postojati Upravni odbori u sistemu zdravstva?

Plan je da se izmjenama ili dopunama Zakona formiraju regionalni centri koji neće imati Upravne odbore, podsjeća Krivokapićeva.

Posebno je važno, smatraju u Sindikatu zdravstva da se mnoge dotrajale zdravstvene institucije osavremene i u potpunosti saniraju.

U toku je uvođenje informacionih sistema u Kliničkom centru Crne Gore, Specijalnoj bolnici u Risnu, Psihijatrijskoj u Dobroti, kao i u Brezoviku.

Na taj način će izabrani doktor moći jednim klikom na kompjuteru, preko jedinstvenog matičnog broja pacijenata dobiti sve potrebne informacije poput laborartorijskih analiza, gdje je pacijent liječem, koju terapiju koristi.

Ono što je najvažnije sa aspekta Sindikata je povećanje standarda zaposlenih u zdravstvu, prateći evropske trendove, kaže dr Krivokapić.

Ona smatra da je stariji kadar dosta istrošen i umoran i da se  mora razmišljati o mlađima.

“Zbog toga je dato 300 specijalizacija. Problem je što za njih nijesu opredijeljena sredstva od strane Ministarstva finansija. Taj trošak neće moći da snose zdravstvene ustanove koje su davale specijalizaciju, neophodnu radi usavršavanja kadrova i svakodnevne edukacije. Nakon specijalizacija mladi ljekari donose novine kako u terapiskom tako i u dijagnostičkom i operativnom pristupu”.

Sindikat se nada da će Ministarstvo finansija izaći u susret i opredijeliti sredstva u iznosu od 3 miliona eura, koliko je potrebno za taj broj novih, mladih ljudi koji predstavljaju osvježenje u sistemu zdravstva.

Krivokapićeva vjeruje u saradnju i dogovore između Sindikata zdravstva, resornog ministarstva odnosno Vlade kao dobrih socijalnih partnera.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].