Dr Ljiljana Krivokapić: Sadržajan i konstruktivan razgovor sa novim ministrom Šegrtom

0
dr Ljiljana Krivokapić

Dr Ljiljana Krivokapić

dr Ljiljana Krivokapić

Prvi kontakt predstavnika Sindikata zdravstva sa novim ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom, po riječima predsjednice ovog Sindikata dr Ljiljane Krivokapić bio je na obostrano zadovoljstvo.

Dr  Krivokapić za Skala radio da je prvi put od kada je u komunikaciji sa ovim Ministarstvom neko otpočeo sastanak sa željom da poveća zarade u zdravstvu  Crne Gore.

Način na koji će se to raditi je raspoloženje države da prepozna značaj zdravstva i tešku situaciju u kojoj se u ovom trenutku nalazi, analizom zakona o zaradama u javnom sektoru, promjenom granskog kolektivnog ugovora i analizom svih prihodovnih strana.

Izabrana je nova pomoćnica ministra Mira Pešelj, koja je do sada iskazala veliko poznavanje finansijske struke.

U Sindikatu zdravstva očekuju da će ona, sa svoje strane pomoći u realizaciji zajedničkih zahtjeva, kazala je dr Krivokapić.

“Takođe je analizirano i trenutno stanje  u zdravstvenim ustanovama Crne Gore. On će u direktnoj komunikacija sa zaposlenima i sindikatom saslušati  što su gorući problemi i analizirati  dosadašnje aktivnosti kako menadžmenta bolnica tako i sindikata, sa druge strane”, navela je dr Krivokapić.

Na sastanku je razgovarano i o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim predloženo formiranje regionalnih zdravstvenih centara za sada se neće realizovati.

Zdravstvene ustanove ostaju onakve kakve jesu, što znači da je primarna zdravstvena zaštita na nivou Domova zdravlja, sekundarna na nivou bolnica i tercijalna u Kliničkom centru Crne Gore.

Jedina novina je ta što će ministar sam birati svoje saradnike, odnosno direktore zdravstvenih ustanova bez konkursa po sopstvenoj procjeni.

Bilo je riječi i o dopunskom radu koji ne prepoznaje novi zakon, sem u okviru zdravstvene ustanove.

Kršenje zakona će biti sankcionisano novčanom kaznom od 250 do 2 hiljade eura.

Sindikat je na ovo uložio prigovor, smatrajući da, kada zarada zdravstvenih radnika bude pristojna sa mogućnošću života dostojnog čovjeka, onda se može raspravljati o nekim sankcijama, poručila je Krivokapićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]