Dr Marina Roganović: Alkohol je legalna droga

7
dr Marina Roganović

Dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

Alkoholizam je danas veoma rasprostranjena bolest.

U našem mentalitetu je da nam alkohol služi i u dobru i u zlu i svi u kućama imamo više alkoholnih nego bezalkoholnih pića, kazala je za Skala radio dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici.

Alkoholizam je bio u drugom planu u odnosu na drogu, ali se sada ponovo vraćamo ovom problemu, jer je u cijelom svijetu primijećeno da je alkohol u ekspanziji, a stručnjaci kažu da je alkohol postao legalna droga.

U Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti odavno postoji odjeljenje za liječenje alkoholizma koje je  imalo 28 kreveta i tada su se na ovom odjeljenju liječile i žene.

“Međutim, od 2006. godine ovo odjeljenje je prepolovljeno na dvije jedinice, za liječenje zavisnika od droge i za liječenje od alkoholizma, koje ima 12 kreveta i stalno je puno. Više nema mogućnosti da se primaju žene već se samo bave liječenjem alkoholizma kod muškaraca”, objašnjava dr Roganović.

“Na liječenje sve više dolaze mlađi ljudi, što je i dobro i loše. Dobro je zato što dolaze na vrijeme, da bi se upoznali sa svojom bolešću, jer tada kada su mladi oni imaju kapacitete da kažu NE ovoj pošasti i to treba da bude za čitav život. Loše je naravno, što već u ranoj mladosti postaju zavisni od alkohola”, navodi doktorka.

“Prosjek pacijenata na odjeljenju za alkoholizam je od 35 do 45 godina, mada dolaze i mladići od 23 godine ali i stariji od 60 godina. Terapija alkoholizma je visoko zahtjevna i uključuje intelektualni, psihološki kapacitet, kako bi pacijent bio očuvan i shvatio zašto ne treba da pije alkohol do kraja života. Po ocjeni stručnjaka, bilo bi dobro da pacijenti na liječenju ostanu oko 3 mjeseca. Poslije prve tri nedjelje oni polažu ispit iz oblasti  bolesti zavisnosti i ukoliko ga polože onda mogu kući na vikend. To su probni, terapijski vikendi gdje se obnavlja odnos sa porodicom, poslom, itd, a potom se pacijent ponovo vraća na liječenje koje je najoptimalnije tri mjeseca”, kaže dr Roganović.

Ona podsjeća na potrebu klubova liječenih alkoholičara kojih je bilo u našoj sredini oko desetak u kojima su se nalazili liječeni alkoholičari.

Na žalost, sada su se kod nas ti klubovi ugasili, a u Hrvatskoj ih je oko 700, u Italiji oko 3 hiljade.

U Psihijatrisjkoj bolnici u Dobroti su odlučili da na odjeljenju za alkoholizam osnuju socio-terapijsku grupu liječenih alkoholičara.

Svake srijede  u 17  sati ranije liječeni alkoholičari dolaze na psiho terapiju i to čak iz Bijelog Polja, Podgorice, Nikšića, kazala je dr Roganović.

7 KOMENTARI

  • što je ovaj duhovit, ma i uvaj BOCUN, isto je nadaren za to.
   sa ovim milošem i tujkom sam se barem malo zabavio i to je rijetko danas.
   Možda i ja počnem pit, vidim da su oni na sedmom nebu

  • A što me nazivaš idiotom crni Gajo. Ne vozim ja auto niti ga imam nego raspalu biciklu ona ne ćuća benzinu a i ne zagađuje
   Ja ćućam, priznajem, ali i rabotam, lijepo sam raspoložen od tog mojeg vina,
   Đeca mi bumbe manje od mene, poslije objeda i večere, bolje to nego da se valjaju po pjacama od votke. Ni oni ne voze auta, tako Gajo, niko iz moje familje te neče ubit, šetaj slobodno

 1. BUMBIM OD SAMOG JUTRA I PRELIJEPO MI JE
  PIJEM SAMO DOMACE CRNO VINO , DO 2 BOCE NA DAN
  RABOTU SAM IZGUBIO, CEKAM PENZIJU JOŠ 4 GODINE, PA KOPAM, PIJEM, SADIM LOZE, OD STARIH PRAVIM VINO I UŽIVAM
  I ĐECA SU POČELA DA PIJU SAMNOM

 2. Draga doktorice. Ja popijem ujutro 3-4 rakije i u toku dana lidar do litar i po crnog vina. Meni to prija, vozim auto, nema problema.
  Mozete li mi reci DA LI SAM JA ALKOHOLICAR, jer bez toga mi je dan NULA ????????

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]