Dr Marina Roganović: Anoreksija i bulimija su kompleksne i ozbiljne bolesti

3
ozbiljna bolest

Dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

Anoreksija koja znači pretjerano mršavljenje emocionalne prirode i bulimija patološka potreba za hranom, praćena osjećanjem nezasite gladi je sve više prisutna kod mladih.

Povod da na ovu temu čujemo dr Marinu Roganović, subspecijalistu za bolesti zavisnosti koja kaže da se ove bolesti mogu odvojiti kao dvije različite, a mogu se naizmjenično javiti kod iste osobe.

Anoreksija je neuhranjenost i dovođenje osobe u stanje mršavosti i takvo psihičko stanje da kada sebe vidi u ogledalo i dalje smatra da je debela.

To je, prema riječima doktorice Roganović mentalno oboljenje koje na žalost podstiču razne dijete po medijima.

“Ne mora sav mladi svijet da bude vitak i ne moraju svi da budu manekeni, ali je na žalost anoreksija dublje od toga i predstavlja vrlo ozbiljnu bolest koja čak dovodi i do smrtnog ishoda. Mi smo imali priliku da vidimo takve mlade ljude kojima je jedino u glavi da budu što mršaviji, koji svoj izgled shvataju potpuno nerealno, vidjevši sebe i dalje sa viškom kilograma”, objašnjava dr Roganović.

“Nasuprot anorkesiji je bulimija, što znači dovođenje organizma u jednu vrstu prežderavanja. Nije lijepa riječ, ali je prava i da ne bi došli u takvu situaciju da budu predebeli takve osobe na silu povraćaju. To je jedan zamršen i zatvoren krug iz kojeg mladi ljudi teško izlaze i javlja se uglavnom kod ženske populacije. Međutim, ne moraju biti samo mladi, mogu da se jave i u srednjim godinama, ali i kod muške populacije, što znači da nema pravila. Bulimija je takođe vrlo ozbiljna bolest, pa iako ova dva oboljenja spadaju u poremećeje ishrane”, dr Roganović, smatra da se slobodno mogu svrstati u bolesti zavisnosti.

Liječenje anoreksije i bulimije je vrlo kompleksno.

Doktorica Roganović je mišljenja da je za liječenje potrebna saradnja, psihijatara i psihologa, ali i endokrinologa, interniste, stručnjaka za ishranu, dakle timski rad.

3 KOMENTARI

  1. Dajte nam ZICARU i ZAOBILAZNICU oko Kotora! Bez ZICARE i ZAOBILAZNICE nema nam zivota. Bolja nam je ZICARA i ZAOBILAZNICA od PROZAKA, od MAPROTILINA od NOZINANA… od KOKAINA u krajnjem slucaju!
    Ovo je nase zvanicno sapostenje.

    Pozdravljamo vas i volimo.

  2. Dr Roganovic, nazalost smo svjedoci ovih pojava. Mozda Vasa sugestija da bi Vase prisustvo, makar jednom mjesecno, u skolama bilo znacajno da problem bude smanjen ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]