Dr Mićunović: HIV se ne dešava samo u američkim filmovima

0

Dr Gordana Mićunović

dr Gordana Mićunović

U okviru “Nedjelje testiranja na HIV” koja se obilježava u Evropi i kod nas do 28. novembra, kotorski Dom zdravlja organizuje niz kampanja, promocija i prezentacija.

Savjetnici iz povjerljivog i dobrovoljnog Savjetovališta kotorskog Doma zdravlja održaće danas prezentaciju u amfiteatru Gimnazije i Srednje Pomorske škole i obaviti razgovor sa srednjoškolcima.

Preporuke ljekara su da mladi sve više treba da se konsultuju i dolaze u Savjetovalište, koristeći bezbijedno i povjerljivo  testiranje na HIV, kazala je za Skala radio dr Gordana Mićunović, savjetnica i koordinatorka opštine Kotor za imunizaciju.

Prošle godine u Crnoj Gori je prijavljeno deset novih slučajeva HIV-a, a u momentu postavljanje dijagnoze HIV infekcije sedmoro njih je već oboljelo.

Kod tri osobe je pronađena infekcija bez ikakvih simptoma, kazala je dr Mićunović.

U Kotoru takođe postoje registrovana dva slučaja infekcije HIV-om što dovodi do zabrinutosti i potrebe da se  nešto mora preduzimati, jer se, kaže dr Mićunović, HIV AIDS ne dešava samo u američkim filmovima,  nego i u našem gradu.

Stoga je neophodna provjera i testiranje, a prvo savjetovalište, podsjeća dr Mićunović u Crnog Gori počelo je sa radom 2005. godine i od tada se razvila mreža u osam gradova, među kojima je i Kotor.

Dva dana u sedmici, u Savjetovalištu kotorskog Doma zdravlja su dostupni savjetnici koje mogu sve da pitaju i bez ikakvih dokumenata i predstavljanja da obave testiranje uz potpunu anonimnost i zaštićenost.

U opštini Kotor je u ovom periodu registrovano 16 slučajeva, a mnogi građani rade testiranja po privatnim ordinacijama, tako da nemamo prave podatke kaže dr Mićunović i dodaje da se u 60% slučajeva radi o homoseksualnim i biseksualnim osobama.

Najveći broj novih slučajeva je registrovan u Podgorici, a na teritoriji kotorske opštine su dva slučaja.

Nosioci infekcije su preetžno muškarci, a na 5 do 6 muškara u prosjeku dolazi jedna žena inficirana HIV-om, zaključila je dr Mićunović.

Savjetovalište  u Kotoru će osim redovnog termina, ove nedjelje raditi i vanredno od 16 do 21 sat u prostorijama Doma zdravlja u Dobroti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].