Dr Mirko Đurović: Godina uspjeha na svim poljima

0
Institut za biologiju mora Kotor

Institut za biologiju mora u Kotoru danas obilježava  57 godina  osnivanja, uspješnog rada i razvoja.

Ovu godišnjicu pamtićemo kao jednu od najuspješnijih u poslednjih nekoliko godina, kako u realizaciji brojnih naučno-istraživačkih zadataka, tako i u velikom broju uspješno realizovanih stručnih poslova, kazao je direktor Instituta dr Mirko Đurović, obraćajući se prisutnima na današnjoj proslavi povodom ovog jubileja.

Pored brojnih naučnoistraživačkih projekata u 2018. započeto je još pet novih iz Interreg poziva, čime je Institut povećao svoju naučno-istraživačku aktivnost i saradnju sa brojnim međunarodnim institucijama čiji ukupan broj prelazi 150.

U toku godine uspješno su se realizovali tekući projekti koji se rade u saradniji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i JP Morsko dobro i drugim nacionalnim institucijama.

Kao jedan od noviteta jeste ponovno učešće Instituta u procesu monitoringa morskog ekosistema zajedno sa našim kolegama iz Centra za ekotoksikološka istraživanja iz Podgorice a koji sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine, podsjetio je Đurović.

“Najveći izazov u radu u ovoj godini pamtićemo po učešću Instituta za biologiju mora u procesu pripremnih radova na istraživanju nafte i gasa u Crnogorskom podmorju. Iako smo aktivni na tom polju još od 2014. godine kada je rađena Strateška procjena uticaja na životnu sredinu vezana za eksploataciju nafte i gasa u Crnogorskom podmorju, tek ove godine smo uspjeli da nakon većeg broja sastanaka sa predstavnicima naftnih kompanija i uz posredovanje Agencija za zaštitu životne sredine, uzmemo aktivno učešće u dijelu monitoringa životne sredine u pred seizmičkim i pred ekslopatacionim aktivnostima. Kao jedina naučno-istraživačka ustanova u Crnoj Gori koja se bavi isključivo proučavanjem morskog ekosistema, smatram da je učešće Instituta u ovom procesu od suštinske važnost prije svega da donosiocima odluka obezbijedi nezavisno i stručno mišljenje o stanju morskog ekosistema, uticaju svake planirane aktivnosti na isti, kao i mogućim korektivnim mjerama koje treba primjenjivati kako bi uticaj cjelokupnog procesa istraživanja nafte i gasa protekao uz minimalne rizike. Institut za biologiju mora jasno stoji na odrednici da zdrava životna sredina nema altrernativu, bez obzira na brojne ekonomske koristi, te dijeleći zabrinutost sa stručnom i laičkom javnošču, spremno smo dočekali početak realizacije nafte i gasa, te prisutnošću u ovom procesu omogućili svima precizne naučno zasnovane informacije o stanju životne sredine u svim fazama do sada sprovedenih istraživanja” poručio je Đurović.

Što se tiče tehničkog  dijela, najviše pažnje posvetićemo je rekonstrukciji većeg dijela prizemlja Instituta i početak uspostavljanja Centra za zaštitu biodiverziteta Jadranskog mora i u sklopu njega prvi javni akvarijum u Crnoj Gori.

Uz ovu veoma složenu rekonstrukciju i radove, Institut će konačno riješiti višedecenijski problem oronule terase i prostorija ispod nje i tom dijelu Instituta udahnuti novi život i staviti ga u funkciju cjelokupnog rada.

Uporedo sa rekonstrukcijom prizemlja Instituta ubrzano se radi na pripremi dokumentacije za nadogradnju dijela Instituta za biologiju mora i uspostavljanju ekpserimentalne laboratorije u oblasti marikulture, koja će prvenstveno biti namijenjena za proizvodnju mlađi kamenica i drugih vrsta školjkaša i njihovu distribuciju svim komercijalnim uzgajivačima školjaka u Crnoj Gori.

Tokom ove godine prijavljeno je veći broj projekata na razne međunarodne pozive čiji se  rezultati  očekuju tokom 2019. godine.

“Posebno očekujemo rezultate sa poziva H2020 gdje smo aplicirali za uspostavljanje funkcionalne marinske biotehnološke laboratorije, naslednice nekada čuvene neurološke laboratorije koja je bila nosilac naučnog rada i razvoja Instituta za biologiju mora, a koja je morala biti ugašena uslijed nedostatka kadrovskog potencijala i opreme. Danas Institut za biologiju mora krasi vrlo mladi i profesionalni naučni, stručni i administrativni kadar, na čijem proširenju već uveliko radimo, jedinstveno u misiji realizacije brojnih izazova, naučnih i stručnih projekata sa osnovnom misijom proučavanja i zaštite Jadranskog mora”, zaključio je Đurović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]