Dr Nebojša Kavarić u kotorskoj Galeriji solidarnosti

0
Gradonacelnica Ćatović otvorila izložbu

U Galeriji solidarnosti u Kotoru u subotu 4. avgusta otvorena je 16. samostalna izložba dr Nebojše Kavarića, pod nazivom “Misao probuđena tišinom”, u organizaciji Muzeja Kotor, Muzeja i galerija Podgorice i Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Izložbu je otvorila grdonačelnica Kotora Marija Ćatović koja je kazala da u mirnom i skladnom koloritu Mediterana, umjetnik oživljava suštinske vrijednosti renesansne tehnike, putujući slobodno i nesputano kroz vrijeme i tradiciju.

“Umjetnost Nena Kavarića savršeno se uklapa upravo u ovaj bokeški ram renesansnih i baroknih oblika. Ravnoteža gradskog prostora, mediteransko podneblje i boje, arhitektonske vrijednosti i duša ovog drevnog grada  – na gotovo savršen način komuniciraju sa klasičnim vrijednostima kojima odiše ciklus Misao probuđena tišinom. U potrazi za tajnom spoznaje i suštine čovjekove egzistencije, Nebojšine slike pulsiraju bogatstvom civilizacijskih slojeva, istorijskog i kulturnog nasljeđa, oživljavajući potpuno u stalnoj komunikaciji sa publikom. Budeći u posmatraču niz asocijacija, umjetnost dr Kavarića jednostavno zahtijeva od vas da joj pristupite kako emocijama, tako i intelektom”, istakla je Maja Ćatović.

Istoričari umjetnosti i ljubitelji Nebojšinog slikarstva zapazili su u njegovom stvaralaštvu klasične vrijednosti, dah istorije Crne Gore i Mediterana, duh Medičijevske Firence, zvuk i tišinu ambijenta, mir i ravnotežu prostora.

Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je temeljni osjećaj koji stoji u zametku svake nauke i umjetnosti – zapisao je autor u eseju koji prati ovaj ciklus slika.

Posjetioci Galerije solidarnosti, naredni mjesec biće u prilici da pogledaju tridesetak ulja na platnu koja, prema zapažanjima likovnih kritičara, kao i čitav stvaralački opus Nebojše Kavarića karakterišu humanost renesansnih odjeka, traganja kroz prošlost ljudske civilizacije i pronalaženje svjetlosti u tami čovjekove egzistencije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]