Dr Popović: Proceduralni propust, liječenje mladića bez greške

3

dr Vlado Popović

Direktor Specijalne bolnice za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu Vlado Popović kazao je za Jutarnji program da je informaciju o svojoj smjeni sa funkcije dobio sa portala. Ističe da u liječenju pacijenta iz Berana nije bilo niti jedne greške, te da se desio samo proceduralni propust.

Više stotina građana protestovalo je juče protiv najavljene smjene  Popovića. Njegova smjena najavljena je zbog slučaja koji ispituje Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, zašto niko od dežurnih ljekara u toj bolnici nekoliko dana nije prijavljivao policiji ili nadležnom tužiocu da je mladić iz Berana preminuo tri dana, nakon što je u tu ustanovu primljen sa povredama nakon udesa.

“Desilo se to da je mladić zadobio povrede koje su teške, koje su ga životno ugrožavale i ono što je meni najbitnije je da je od prvog momenta kada je ušao u našu ustanovu do na žalost, smrtnog ishoda nije napravljen niti jedan medicinski propust i greška sve je urađeno kako nalaže medicnska doktrina”, kazao je Popović.

Istakao je da je pola sata nakon kliničkog pregleda koji je uradio dežurni ljekar koji je konstatovao teške povrede, mladić bio u operacionoj sali.

“Operacija je potrajala do duboko u noć, do tri. Već tada je konstatovano da se radi o višestrukom prelomu lobanje, prelomu baze lobanje, krvarenju,a ono što je još više ugrožavalo pacijenta su više nagnječenja mozga koje su, nažalost u najvećem broju slučajeva praćene smrtnim ishodom”, objasnio je direktor bolnice.

Tvrdi da je pacijent je tretiran na najbolji mogući način, a što je važno, porodica je od prvog momenta bila obaviještena o svemu i imali su informaciju na svaka tri sata.

“Ono što boli kao čovjeka i ljekara je tendenciozan naslov koji ima za cilj jednu jedinu misiju da diskredituje ovu kuću i mene i mislim da onaj odgovor javnosti koji je bio juče ispred ove bolnice i javnosti preko društvenih mreža je najveća satisfakcija meni lično i svim ljudima koji rade u ovoj bolnici posebno u posljednih godinu”, kazao je on.

Smatra da je najveći razlog nesporazuuma nedostatak komunikacije sa institucijom koja predvodi zdravstveni sistem.

“Jer sve što saznajemo, saznajemo sa portala”, ističe Popović.

Kaže da je dobio mejl da se izjasni o slučaju, koji je, kako kaže, bio dosta štur.

“Mi smo ispisali sve što je urađeno i Ministarstvo je o svemu bilo obaviješteno. Mi smo u dnevniku druge televizije čuli potpuno netačan podatak da nije bilo nikakvog obavještenja.Propust se desio koji je proceduralne prirode, koji je itekako posljedica niza grešaka koje su počinjene ne samo ovdje i koje apsolutno ispituju i naše komisije za kontrolu kvaliteta i svakako da će neko za to snositi posljedice”, kazao je Popović.

S medicinskog aspekta, dodaje, nije napravljena niti jedna greška, niti jedan pogrešan korak i ono što je najbitnije ni jedna informacija nije sakrivena od najbližih.

“Boli jer nas niko nije kontaktirao iz Ministarstva, jer šest mjeseci apsolutno nemamo kontakt ni sa kim iz tog resora”, rekao je Popović.

Kazao je da je za tri godine otkad radi u bolnici zapošljeno samo 25 ljudi.

rtcg

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]