Dr Roganović: Mladi piju takmičarski više vrsta pića u kombinaciji sa marihuanom

1
Dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

Velika dostupnost alkohola i nedostatak restriktivnih mjera ograničenja za maloljetnike problem je našeg društva.

Posebno su praznični dani vrijeme kada su najočigledniji primjeri i kada su mladi ljude nerijetko maloljetnici komirani alkoholom ponajviše.

Gdje je alkohol tu je po pravilu i agresivnost i delikvencija.

Stoga mlade, posebno adolescente, na delikatan način treba upoznati sa svim faktorima rizika oko njih, kako bi umjeli da ga prepoznaju i da se zaštite.

Ovo je za Skala radio kazala  dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

U čestom kontaktu sa mladima, ali i na tribinama koje su organizovane u kotorskim osnovnim i srednjim školama tokom minule godine, istaknuto je da mladi piju više vrsta pića u kombinaciji sa marihuanom, piju takmičarski, do opijanja.

Pije se često više dana i kada je imunitet u padu i drugim rizičnim stanjima, kazala je doktorka Roganović.

Prema njenim riječima, u rješavanju i sprječavanju problema, veoma je važan ne samo uticaj porodice, škole i šire društvene zajednice već je najpresudniji uticaj grupe vršnjaka.

Obično je jači uticaj negativne vršnjačke grupe koja se stvara početkom srednje škole i igra ulogu jedne prelazne forme, i predstavlja neku vrstu kolektivne svijesti u kojoj se traži potvrda svojih stavova.

Te grupe imaju neku filozofiju sa prepoznatljivim izgledom, frizurama,  načinom oblačenja, mjestima okupljanja koje obavezno prati alkohol, objašnjava dr Roganović.

Nasuprot ovoj grupi postoje i pozitivne grupe mladih, kao što su članovi sportskih i kulturno umjetničkih društava, izviđači, planinari, sportisti.

Mlade treba okrenuti  ovim grupama, što bi predstavljao pozitivan uticaj, konstatuje  dr Roganović.

Pored najzastupljenije zavisnosti od alkohola, dr Roganović nadalje naglašava zavisnost mladioh od duvana, droge, ali i interneta i mobilnih telefona.

Zdravi stilovi života, više vremena provedenog na čistom vazduhu uz sportske i ostale aktivnosti koje oplemenjuju duh i tijelo, preporučuje dr Roganović.

1 KOMENTAR

  1. To je tema i ovo treba da nas zabrine sve, posebno roditelje srednjoškolaca a kako kažu stručni i na žalost maloljetnika.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]