Dr Stojanka Čelebić: MMR vakcina nema učinka u poremećajima u razvoju djece

3
dr Stojanka Čelebić

dr Stojanka Čelebić

Imunizacija djece MMR vakcinom obavezna je i ova vakcina nema teške metale, kategorična je dr Stojanka Čelebić, načelnica pedijatrijske službe u kotorskom Domu zdravlja.

To je ono što roditelji moraju da znaju sa sigirnošću i tvrdnjom u nauku, medicinu i iskustvo, poručila je dr Čelebić u razgovoru za Skala radio, tvrdeći da MMR vakcina nema uticaja u poremećaju u razvoju djece.

U nazad deset godina, pa i ranije, nikada nije bilo neke veće reakcije od ove vakcine kod djece.

Najčešće je to povišena temperatura, bistra sekrecija iz nosa, sitni papulozni osip koji prođe za par dana, na mjestu uboda je lokalno crvenilo ili otok moguć, o čemu pedijatri obavijste roditelje.

Na česte dileme i priče o uticaju  ove vakcine na autizam kod djece, dr Čelebić koja je i predsjednica Komisije za djecu sa posebnim potrebama, kategorično tvrdi da ova vakcina  nema nikakve veze sa ovim poremećajem u razvoju i da su to samo spekulacije sa društvenih mreža i nekih medija.

Ona tvrdi, kako je kazala, da je puno djece koja imaju poremećaje u razvoju i autističkog su spektra, a da uopšte nijesu primila MMR vakcinu.

Doktorica Čelebić je podsjetla na još jedno iskustvo iz Japana, gdje su skoro dvije godine ukinuli ovu vakcinu, jer je autizam bio u porastu više nego u svim zemljama svijeta.

Željeli su da vide da li će samim činom prekida MMR vakcine biti smanjen procenat poremećaja posebno autizma, pokazalo se da, ne da nijesu smanjili, već je autizam bio u još većem porastu i oni su vratili vakcinaciju.

Na osnovu više iskustava iz različitih zemlaja, dr Čelebić tvdi da MMrR vakcina definitivno nema učinka u poremećaju u razvoju.

Iza njeni riječi stoji nauka i istraživanja svih zemelja svijeta koji uveliko rade na tome.

3 KOMENTARI

  1. GOSPODJO CELEBIC, MOJE VELIKO POSTOVANJE VAMA. MEDJUTIM OVO JE PROBLEM KOJI GIGANTI PROIZVODJACI GURAJU U NEVIDICU. SKRIVAJU SE PRAVE INFORMACIJE. MNOGO TOGA PRATIM I CITAM NA TU TEMU RADI SVOJH UNUCICA. INFORMACIJE KOJE GOVORE SUPROTNO FARMACEUTIMA SU UZASAVAJUCE I PROTIV TAKVIH LJUDI SE VODI BEZPOSTEDNA BORBA DO UNISTENJA.
    APEL RODITELJIMA DA SE INFORMISU I PROCITAJU ONO STO ZVANICNA MEDICINA ZABRANJUJE. MNOGI LJEKARI SU TAKVOG MISLJENJA I BIVAJU PROGONJENI.
    MOJ POZDRAV SKALI I SIMPATICNOJ LJEKARKI!

  2. Stojanka je super ljekar i osoba!
    Ali mi prije 30 godina skoro nismo znali što je autizam, a danas u svaki razred po koje dijete. Nije to samo kod nas. Farmaceutska industrija na đaoljem zadatku!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].