Dragan Ivančević: Crna Gora se pita

2
Dragan Ivančević

Dozivanje ruskih sankcija i izmišljanje anti-ruske histerije u Crnoj Gori je otužno.

Mi razumijemo žal lidera Demokratskog fronta za ranim devedesetim godinama prošloga vijeka, kada su upravo vještački izazvani i raspirivani histerija i huškanje na rat. Oni bi željeli da se ta mučna i tragična vremena vrate.

Sada im se priviđa tobožnja anti-ruska politika zvanične Crne Gore i političke većine u našoj zemlji, kada se radi i o opredjeljenju za NATO i za EU.

Bilo bi svima interesantno kada bi nam putnici za Moskvu objasnili što su i kako govorili svojim domaćinima o njihovom (DNP i NOVA) navodnom pozitivnom opredjeljenju prema crnogorskom članstvu u Evropskoj uniji. Cdu cijeni iskrene političke stavove DF, iako su oni vrlo udaljeni od naših pozicija. Jedino nas zanima da li su iskreni i oko evropskog usmjerenja. Retorika kojom se obraćaju svojoj zemlji iz inostranstva to ozbiljno dovodi u pitanje.

S druge strane, poznat je stav DF u vezi NATO integracija. Za razliku od vodećih ljudi DF, Cdu smatra da naše članstvo u Alijansi treba da bude od interesa za sve naše građane i da bude izuzetno važna komponenta očuvanja i razvoja crnogorskih nacionalnih i državnih interesa. Crna Gora ne treba da bude u NATO-u da bi umilostivila Vašington i Brisel, niti da bi naljutila Moskvu. Naši interesi su naši interesi i tu nikakva zapomaganja i prijetnje nekih političara koji žele da se i ovdje i tamo prikažu kao zastupnici i eksponenti Ruske federacije i njenih interesa ne pomažu. To je zaludna rabota.

Dakle, sve je to već vidjeno i već se čulo, i u bližoj, i u daljoj prošlosti. Znali su Crnogorci i u mnogo težim istorijskim okolnostina da odgovore na takve prozivke i optužbe, na pritiske i podmetanja, pa će znati da to i sada učine.

U tome treba da im pomogne i vladajuća partija i državne strukture koje su nadležne za ova pitanja. Izjave iz Moskve zaslužuju i javni zvanični odgovor.

Crna Gora treba da bude u Alijansi i o tome treba da se pita Crna Gora.

2 KOMENTARI

  1. Opet taj CDU (Christisch-Demokratische Union). “O, Bože – o,, Madona”! Vo imja oca i sina, brata i strine !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].