Dragan Ivančević: Potrebne promjene koje će jačati Crnu Goru

0
Dragan Ivančević

Dok čekamo rezultate “parlamentarnih” pregovora čije je trajanje već produženo za jednu sedmicu, smatramo da je korisno podsjetiti, odnosno upozoriti na neke bitne i potencijalno kritične detalje i elemente tih razgovora i političkih prilika u našoj zemlji.

Prvo, Cdu izražava čuđenje zbog činjenice da radu Radne grupe za izgradnju izbornog povjerenja prisustvuju predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, a nijesu prisutni predstavnici Misije  OEBS-a. Zašto predsjednik SDP nije pozvao i koleginicu ambasadora Drobniča iz Misije OEBS da prisustvuje “parlamentarnom” dijalogu? Koji su kriterijumi, motivacije i opravdanja za takvu odluku?

Predstavnici OEBS-a su pratili sve izborne procese u Crnoj Gori i na taj način dali veliki doprinos na planu kreiranja zdravog izbornog ambijenta i usvajanja demokratskih standarda. Misija OEBS takođe prati rad institucija koje se bave izradom i unaprijeđenjem izbornog zakonodavstva i procedura. Njihovo prisustvo Dijalogu bi bilo korisno.

Drugo, u “parlamentarnom” dijalogu učestvuju ili su učestvovale, pa ga napustile, stranke i udruženja koja nijesu nikad učestvovale na izborima. U takvoj neregularnoj situaciji, dodatnu konfuziju unose izjave predstavnika upravo onih ‘’parlamentarnih subjekata” koji su bili glavni zagovornici priče o prelaznoj, tehničkoj, itd. Vladi. Sada, kada postoji konkretna ponuda i mogućnost da u Vladu udju predstavnici opozicije, oni “pošteno” i “skromno”  izjavljuju da neće, tj. da nipošto ne bi participirati u takvoj Vladi. Zbog čega su onda, posljednjih godinu dana i više dana, gubili svoje i naše vrijeme? Čemu, onda, sva muka i drama kojoj smo prisustvovali, čemu prozivke i optužbe, čemu agresivna politička retorika i reklama na medijima koji ih podržavaju? Čemu, na kraju, nedavne izjave o “osvajanju slobode” i slična kvazi-revolucionarna patetika?

Treće, i najvažnije, Crna Gora zaslužuje ne samo bolju, efikasniju i odgovornu vlast, već, isto tako, naša zemlja i naši građani zaslužuju ozbiljnu, efikasnu i odgovornu opoziciju!

Crnoj Gori nijesu potrebni političari koji su dozivali “makedonski scenario” i vabili na ulazak na sporedna vrata Parlamenta, a ni oni koji svoj politički legitimitet nijesu potvrdili  na izborima. Nijesu nam potrebni ni oni koji tobože žele dogovor, a zapravo ga ne žele, koji traže Vladu u koju ne smiju da uđu.

Cdu ponavlja: Crnoj Gori su potrebne promjene koje će jačati njene demokratske institucije, a ne one koje će ih slabiti ili dovesti u pitanje. Građani Crne Gore imaju interes za promjene koje će potvrditi naše evropsko i atlansko opredjeljenje, a ne za one koje bi predvodili političari koji na put u tuđe zemlje podju kao “Evropejci”, a vrate se kao protivnici Evrope i evropskih integracija!

Crnoj Gori je potrebno i članstvo u NATO, izmedju ostalog i zbog toga da ne bi strepjela od nepredvidljivih političkih i bezbjednosnih prilika u regionu.

Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole. To nije parola, već osnovni interes i trajna potreba crnogorske politike.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]