Dragan Purko Ivančević: Vrijeme je za nove izbore u Kotoru i Budvi

12
Dragan Purko Ivančević

Dragan Purko Ivančević

Crnogorska nikada neće biti ničiji privjezak, jer su članovi ove partije postali prepoznatljivi  svojim radom, zalaganjem i znanjem, kazao je, između ostalog Dragan Purko Ivančević, predsjednik Odbora za turizam u Privrednoj komori CG, odbornik u SO Budva i član Političkog savjeta Crnogorske gostujući u emisiji Skala radija “U žiži”.

Komentarišući izbornu pobjedu koalicije kojoj pripada Crnogorska u Podgorici, on je kazao da je to bilo očekivano jer građani Crne Gore žele mirnu, spokojnu i prosperitetnu Crnu Goru, državu sa jasnim evropskim i evroatlanskim ciljevima i boljem i kvalitetnijem životu u njoj. To im ne može pružiti ovakva raspolućena opozicija koja bi da potre tradicionalne vrijednosti naše države i baci je u narućje onih koji bi ponovo atatkovali na nju i njenu istorijsku veličanstvenost

Osvrćući se na ne funkcionisanje lokalne vlasti u Budvi Ivančević je kazao da se radi o nesrećnoj vlasti koja je taj grad potpuno unazadila.

On je kazao da je prije ove vlasti, koju je nazvao konglomeratom, bila jedna kriminogena, po njihovom priznanju, i da su svi u prijestonici crnogorskog turizma očekivali da će nakon izbora Budva krenuti uzlaznom putanjom. Ali, umjesto da period devastacije Budve kojoj je nanijeta ogromna šteta, bude prošlost, ova neprirodna koalicija je pokazala kako se može gore, tako da smo u jednom trenutku u šali tražili da nam vrate onu DPS vlast. Na početku mandata smo podržali aktuelnu vlast, u nadi da ćemo se okrenutu rješavanju mnogobrojnih problema i početi konačno da život Budvanima činimo snošljivijim i kvalitetnijim.

Međutim, došlo je do masovnog partijskog i političkog zapošljavanja, a kada je u pitanju lično pozicioniranje unutar vlasti, bilo je još gore nego što su radili njihovi predhodnici.

“Ovi mladi momci što nose kravate su stalno  poručivali „Pobjede, a ne podjele“, a napravili su takve podjele da mi u Budvi imamo biblborde koje vrijeđaju nacionalno i državno biće Crne Gore, imamo  muzičke zvijezde, poput Georgijeva, koje  gostuju u Budvi, a negiraju i nipodaštavaju sve ono što čini današnju Crnu Goru i u državnom i u nacionalnom smislu“, jasan je Ivančević.

On je dodao da je Budva stagnirala ne samo u infrastrukturnom  i  komunalnom smislu već je stagnirala i u pripremi resursa za turističku valorizaciju. Zbot toga vlast u Budvi mora što prije da ide, ali i zbog činjenice da teče šesti mjesec od kada je održana posljednja sjednica SO.

Ivančević smatra da postoje  tri scenarija da se riješi ovaj problem. Prvi je raspisivanje novih izbora. Drugi je da se konstituiše neka nova većina. Treći scenario je da Vlada Crne Gore, u skladu sa zakonskim propisima, obavezama i mogućnostima uvede prinudnu upravu, jer se trenutno sve radi mimo odluka Skupštine.

Potpuno je jasno da Demokrate nijesu imale namjeru da predaju mjesto predsjednika opštine uspješnom privredniku Batu Careviću, s kojim se ne slaže politički, ali ga poštuje kao čovjeka od akcije. Oni su to znali i kad su potpisivali koalicioni sporazum po kome su, nakon dvije godine trebali da za zamijene mjesta predsjednika opštine i skupštine sa Demokratskim frontom. Sada se vidi da ni tada kao ni sada nijesu bili iskreni.

Raduje nas činjenica, kazao je osnivač Crnogorske, da najjača partija u Budvi, DPS, podmlađuje sasatav, uvodi novu energiju što znači da će sa koalicionim partnerima moći u budućnosti da konstituiše novu vlast, koja neće zapošljavati po partijskoj knjižici.

Ivančević nije želio da komentariše dodatno Demokrate koji su ga nazvali udbašem i zaljubljenikom u lik i djelo Mila Đukanovića. Ponovio je da su Demokrate završile u kaljugi prepunoj mržnji i uvreda.

A što se Đukanovića tiče, kazao je da ima kritičan odnos prema dijelu njegove vladavine i da ima političku različitost ali da, kada je u pitanju Crna Gora, njeno uvođenje u NATO pakt, uskoro i u Evropsku Uniju, Đukanović ima njegovu potpunu podršku.

I dok u Budvi skupština ne zasijeda već 6 mjeseci, u Kotoru u lokalnoj upravi radi preko 100 novih lica, pripadnika političkih partija koji su na vlasti  ili su njihovi poslušnici i izvršioci.

Ivančević nam je kazao da je politička situacija u našem gradu slična onoj u Budvi, samo što  u Kotoru prethodna vlast nije bila kriminogena niti ogrezla u korupciji. On je mišljenja da je predhodna vlast u Kotoru sama doprinijela da se mu desi ovo što mu se dešava sada. Oni su ih doveli na vlast, jer u poslednje dvije godine nijesu ništa uradili. I zbog toga snose odgovornost.

Ovi današnji su gori. Sjetimo se samo, kaže Ivančević, kako su bili žestoki u napadu na “Turski rt“, na kome je izgrađen izuzetno lijep i kvalitetan ugostiteljski objekat koji je savršeno uklopljen u ambijent. Oni su dizali prašinu samo zbog toga što njihov funkcioner nije prošao u nadmetanju i dobio tu lokaciju. “Ne znam ko je vlasnik i to me ne zanima, ali je to najbolji primjer kako se jedno smetlište može dobro valorizovati“, kategoričan je on.

Ivančević je kazao da je vlasnik agencije koja se bavi  kruzing  turizmom, organizacijom izleta i da veliki značaj daje posjetama Perastu. A taj barokni dragulj na žalost sada dobija obrise Budve. Tu su, kaže on, brojni privremeni objekti. Nema kontrole nad saobraćajem, nad gradnjom, nad davaocima usluga smještaja… Nova vlast u Kotoru je brzo prihvatila budvansku psihologiju i počela je da urbanizuje jedan od najljepših bisera Mediterana-Perast.

Ono što će biti predmet dogovora buduće vlasti i u Kotoru i Budvi je da mora konačno prestati zapošljavanje na osnovu partijske knjižice.

“Ljudi treba da se zapošljavaju na osnovu najboljih referenci i kvalifikacija, u cilju interesa opštine, grada i države. To je proces za koji se svi moramo  boriti.

Ivančević je ponovio konstataciju da je DPS sa koalicionim partnerima u Kotoru radila dobro, ne bi izgubila vlast. Međutim, ova nova vlast  je još gora. Napravila samo veće troškove, grad nije dobio ništa novo u ponudi, nema investicija, nije regulisan ni jedan segment života na bolji način u odnosu na predhodnike.

Zato je neminovno da i u Kotoru vrlo brzo dođe do lokalnih izbora i da konačno dođu oni odgovorniji, koji bi na najbolji način upravljali kulturno – istorijskim resursima Kotora, mišljenja je on.

12 KOMENTARI

 1. Citiraću iz prve ruke ovu pojavu sa brkovima marke Anadolija. Bilo je to vrijeme oko referenduma na sastanku jednog sportskog saveza kojim je predsjedavao u “njegovom” hotelu a bivši “13 maj”. “Otpilaćemo ove jele oko hotela kao recidive prošlosti i Zlatibora i zasaditi palme”. Klasična nus pojava zlog vremena.

 2. Polagačko …”lelekaču-telalu” sa Kosmača…bidni strpljiv-Suveren je obeća u maju ( ZA TRI MJESECA?), će u avgustu panuti vlade “SAO Boke Kotorske”-POTOMCI SOLUNSKIH DOBROVOLJACA “1916-1918”-od Kufina do Debelog brda..danas brez Prevlake a sa rtom Kobila (asocijacija:manita magarad od januara 1989 godine..rodila ih/vas drugarica Mira sa belim cvetom u kosi…)…?!

 3. Ako se dobro sjećam gospodin, pardon ministar Vlahović je iz ove stranke? I dje je on sad? Opet ambasador, taman kao i onaj pajovic iz pozitivne.
  I ne,vi niste privjesak dps.

 4. Malo ko moze ostati imun na poziv i analizu politicke situacije u Kotor, kad se oglasi ovaj vizionar i jedan zivi primjer preletaca iz partije u partiju. A nije bio kapac drazati ni onu garazu sa Fast Foodom, pa restoran/kafic, te sve do hotela Queen of Montenegro. Svega cega se dofatio je upropastio. Vise mu je trenutna partija bilborda imala nego glasaca. I danas se neisplaceni radnici hotela krste, rukama i nogama ko se pojavljuje na bilborde i prica o postenju. Draga Skala, makar malo postovanja premi samoj stranici, nije valjda da vam ovaj lik predstavlja politicko osvjezenje i prosperitet. Ovo je totalni marginalac i bruka za Crnu Goru.

 5. Je li ovo onaj nosač kofera iz budvanskih hotela koji po crnogorskom modelu postade biznismen i uništi svako preduzeće koje je vodio?
  Samo još fali Žarko Radulović da da komentar o istoriji Boke da zaokružimo ovaj mediokritetski dvojac.

  • Bokelju puvaj u vjetrenjaču, ugostitelj nisi, a Purko je omega i alfa za Budvu i
   šire. Nisi Ti dorastao za hotelske trpeze, jedi kod ĐOKA NESANICE,
   vidimo se donjom bandom Dobrote!
   Cijela Petrova gatda je popalima ioglasnim tablama odavno, sada
   maršira Krilaška regimenta!
   Đetići su svuda, Tebe nema više po
   pušionama lulaškim, śedi i piši :
   “P R O P A L O” !
   Po badanju – u Risnu …..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].