Dragan Starović: Odgovor na drzak, neutemeljen, maliciozan tekst, sa gomilom pogešnih citata uvijen u nekakvu “intelektualnost”

17
Dragan Starović

Gospodin Dragan Starović obratio se Skala radiju dopisom sljedeće sadržine koji u cjelosti prenosimo.

Poštovani gospodine Mandiću,

Obaćao sam se Radio Kotoru sa svojim komentarom tkz. kritike rada Kulturnog centra.

Razgovarao sam sa direktorkom Radio Kotora koja je vrlo ljubazno iznijela razloge zašto to nije bilo “oportuno” da se objavi.

Prihvatio sam te razloge, jer kao nekadašnjih predsjednik Savjeta ove medijske kuće nisam želio da moju “bivšu” kuću na neki način dovedem u “neprijatnu” situaciju.Tekst navedene “kritičarke” za mene je bio vrlo drzak, neutemeljen, maliciozan, sa gomilom pogešnih citata uvijen u nekakvu “intelektualnost”.

Nekada je Krleža na nadrealističke kritike odgovorio knjigom “Dijalektički antibarbaros” koji je štampan u NVO “Glas” gdje sam bio generalni direktor. A Danilo Kiš je knjigom na kritiku “Anatomija” odgovorio profesoru književnosti Beogradskog univerziteta Draganu Jeremiću.

Srdačan pozdrav,

Dragan Starović

P.S. Šaljem dopis koji je proslijeđen i Radio Kotoru.

*  *  *

Izvjesna gospođica Mrđenović imala je tkz. kolumnu 2 minuta na Radio Kotoru.Trudio sam se da kao slušalac radija i nekad predsjednik Savjeta da ponešto razumijem u tom galimatijasu pretencioznosti. Valjda se radi o pozorišnoj, književnoj kritičarki i vrsnom kulturologu sa dobrim namjerama.

U jednom trenutku doživio sam reinkarnaciju Skerlića, Isidore Sekulić, Krležinog Antibarbarosa i Daniluške Kiša “Anatomije“ ili Igora Mandića i mnogih drugih znamenitih, intelektualno integrisanih i poštenih polemičara.

Slučajnost je bila da pročitam e-mail gospođice kritičarke, koja kaže citiram “Da se ne slaže sa bilo kim ali bi bilo lijepo kao što reče Oskar Vajld da “svako neslaganje brani do zadnje kapi krvi“.

Lijepo rečeno, ali tu krv treba da čuva, jer je mnogo važnije nego promašeno štivo.

Veliki francuski enciklopedista, čije su libertetske ideje nosile i Veliku Francusku Revoluciju, kazao je: “Ne slažem se sa Vašim mišljenjem, ali braniću ga do smrti.“

Kada već poziva u pomoć Oskara Vajlda i riječi koje vjerovatno koristi od Voltera, Vajld je rekao nešto primjerenije za ova “Dva minuta”: “Toliko sam pametan da ponekad ne razumijem ni jednu riječ koju izgovorim.“

Kritičarka “Sa profesionalnim ugledom koji prevazilazi granice Crne Gore“ vrlo skromno  nastavlja i plemenito nudi svoju ručicu saradnje: “Takođe, uvijek Vam stojim na raspolaganju svojim znanjem, iskustvom i profesionalnim ugledom koji prevazilazi granice Crne Gore.“

Lijepo, sa mnogo ukusa i Marko Aurelijevske skromnosti “Primati skromno, a praštati rado.“

Svaka oholost je oholost, a najgora je oholost koja se unosi lažnom skromnošću i pružanjem ručice. Ne treba se praviti pametniji od svih jer je to znak varvarstva.

Retorika kritičarke je tvrda, neestetska i dogmatska.

Ona predlaže “Da ćete revidirati svoj stav.“

Ta leksika, ta priča podjetila me na zla vremena kada su postojali trećepozitivci, revidirci i valjda topli zec kroz koji treba da prođu svi neistomišljenici.

Kako bi ovaj svijet bio divan i miran kad bi svak ćutao o onom što zna (Čapek), a ja bih dodao kako bi Kotor bio drugačiji kada bi Kotorani postali više Kotorani, a manje stanovništvo Kotora.

Pretjerati je isto tako loše kao ne učiniti dobro.

Dragan Starović, građanin Kotora i već dugo ex Kotoranin

U Kotoru, 12.10.2015.g.

17 KOMENTARI

 1. Gospodine Staroviću,
  Malo je još skromnih ljudi. Znanje i obrazovanje se ne ističe.
  Kritika radi kritike ništa ne znači jalova je to stvar.Ništa.
  Oholost i retorika koja treba da zadivi opet ništa.
  Dakle baš ništa za tu izvjesnu gospođicu koja bi jadna da nekako bude poznata, da je primijeti javnost ali tanko i sa svim “prevazilaženjem granica Crne Gore” opet ništa.

 2. U karakteru, u maniru , u svemu supremna odlicnost je u jednostavnosti.

  Medjutim, ovaj covek ,
  Dragan Starović,
  ne ume da kaze u par jednostavnih reci sta je problem,
  vec se gadja sa Imenima (prilozena dole i izvucena iz teksta) i poziva ih u pomoc
  Mandiću
  Krleža
  generalni direktor
  Danilo Kiš
  Draganu Jeremiću.
  Dragan Starović
  * * *
  gospođica Mrđenović
  Skerlića
  Isidore Sekulić
  Krležinog Antibarbarosa
  Daniluške Kiša
  Igora Mandića
  mnogih drugih znamenitih, intelektualno integrisanih i poštenih polemičara.
  Veliki francuski enciklopedista
  Oskara Vajlda
  Voltera
  Marko Aurelijevske skromnosti

 3. Aksentije stavio masku i gledao Kotor u 3D prije 150 godina. Vidio je koji je bio pravi Kotoranin i sada je svjedok da toga više nema. Ovi novi su svi via Mirac, Cuce i Žanjevdo a Aksentije je nastao njihovim ukrštanjem i kako da ima Kotorana kad NEMA !

  • …ukrštanjem i popišanjem iz našijeg…u Škurdu-đe se zanavljaju Škurdići-potomci robova za okupatorskih galija u pasanim vjekovima-vonja ju li vonjaju osobito u avgust kad Škurda zapragne…?

   • Muka je onome što je s tobom pod istim krovom.!
    MRZIŠ SVE i furešte i ne daj Bože svoje, ne bio ja Kotoranin ako si ti !!!!!!!!!!.
    Ne znaš ti ni naslutiti radost, a ne doživjeti je.
    Izluftiraj taj usmrđeli šufit od glave, jadniče, možda se desi čudo, pa otkriješ da nije baš sve blato u kome ti jesi, a nisi svjestan toga !
    Jeste LOŠE, ali za mene NADA uvijek postoji, ti je sa radošću odbacuješ i dojiš se naopakim !

  • Ovaj putuje kroz vrijeme pa sve zna. Zaspao je prije 120 godina, sad se probudio i ide i dalje da spava. Laki ti san u ovom vijeku. bas si ,,pAravi” !

 4. bez- sumnje kritičarka ima veliki problem.lijek ignoracija što Vam gospodoine Staroviću ubuduće toplo preporučujem.

  • Ďragi moj prijatelju,
   U cjelosti sam razumio Vaš komentar sa kojim se po nekom ličnom, duhovnom, intelektualnom prosedeu u potpunosti slažem. Vjerujem da je “gospodska šutnja” mnogo puta argumentovanija nego bilo kakvo brbljane. Ali, u nekim trenucima, čovjek koji je rođen na ovim prostorima osjeća se pomalo tužno i usamljeno kada mu dijele lekcije naturčici, koji su naučili na jedan površan način kulturu našeg grada. Lijep pozdrav.

   • Ja gospodine Staroviću-ne znam niti jednog u Kotoru(ni među mrtvima ni među živima) koji nije …”NATURČIĆ”?! Svi su stigli-šljegli u Boku ili preko mora ili preko gordih gora..! A o “toplim zečevima”-pričali su mi “očevici”-da je”TOPLI ZEC”-bio “baština” Golih IB otoka “! Dakle ,ovi “današnji”>> od kad su “KRAPINCI”-sašli sa stabla na zemlju-<<nije su nam se dešavali u ovakvim "oblicima"-podaništva-poništavanje ČOVJEKA-ex ljucko biće,ne bar u Crnoj Gori! Valda je to taj tzv.proizvod "HOMO NOVUS"-oliti "TOST CRNOGORCI"-koji i pored slike/a/ i"neupitne kulture življenja" nijesu "primjetili "-one divne slike-djelatnosti ANSAMBLA "NIKOLA ĐURKOVIĆ"(na ovaj Portal)-iz ruralgrada od starina ex Kotora…? Ipak dobro je što su slike ostale bez "KOMENTATORA"-bar da se potvrdi u živo: "kulutura življenja" današnjih naturenih glasača uredno zavedenih u "glasačke spiskove"? Umjesto pozdrava-sjetih se starih mudrih i dalekovidih MULJANA-koji su znali "na lijep-ljekovit nači" da komentarišu današnjeg "homo novusa":"Jano more ko te s…."?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]