Dragan Ivančević: Nastavite dijalog, ali sačuvajte Parlament

0
Dragan Ivančević

Oni koji učestvuju u tzv. “parlamentarnom” dijalogu imaju obavezu da obezbijede nesmetani rad Skupštine Crne Gore. Što će nam taj čuveni dijalog, ako on znači da se naša Skupština marginalizuje i njena uloga degradira?

Svjedoci smo da se neki od učesnika pregovora ne mogu saglasiti ni oko toga da li i kako Parlament treba i može da funkcioniše.

Na jednoj strani je svojevrsna blokada u radu Skupštine, đe više nije jasno ko, kada i zbog čega saziva sjednice i zašto ih prekida ili odlaže. Iza kulisa imamo pretrčavanja i prebjege iz poslaničkih klubova. Evo sad postoji i novi presedan – udruženje građana koje nije učestvovalo na izborima ima svoj poslanički klub. Čudo neviđeno! Svaka im čast na umješnosti: nikad nijesu bili na izborima, a dobiše poslanički klub! Što li je sljedeći poduhvat?

S druge strane, uvjeravaju nas, svakoga dana, da sporazum dijela opozicije i vlasti samo što nije završen. Učesnici drže naciju u neizvjesnosti: ne znamo ni što, ni kako, ni kada! Još se licitira odlaganjem izbora u Tivtu, a već izvučeni brojevi izbornih lista, “zauzeti” svi bilbordi, kampanja na terenu u punom jeku … Kako li se to misli izvesti?

Ako Skupština ne može da se dogovori o dnevnom redu, kako i kada će uslijediti dogovor tih istih pregovarača u vezi čuvenog “uzmi ili ostavi” paketa?

Demokratija se ne promoviše kršenjem zakona, a dogovor dva vanparlamentarna subjekta i jedne prepolovljene stranke sa vlastima ne može imati političku težinu i značaj kao da su svi to prihvatili i potvrdili.

Zašto je to tako vidimo u Tivtu, dje te dvije vanparlamentarne strukture i ne učestvuju na izborima – jer praktično nemaju snage ni da sastave listu, niti podršku da uđu u lokalni parlament.

Sve ovo vrlo uspješno koristi vladajuća stranka, kojoj svojom politikom najviše pomažu oni koji su tobože “ljuti opozicionari”, a samo gledaju kako bi se mogli ukrcati u vlast.

Crnoj Gori je potrebna prava opozicija. Manje dreke i vike, a više ozbiljnosti i dosljednosti. To je teži i mukotrpniji put, koji je Crnogorska demokratska unija izabrala i od kojeg neće odstupiti.

Doći će brzo vrijeme da se vidi ko je, zapravo, ođe “satelit”, a ko ozbiljna politička alternativa iscrpljenom modelu vladanja.

Izjava Dragana Ivančevića, člana Predsjedništva Cdu

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]