Dragić: Kanalizacioni sistem funkcioniše uobičajeno, a povremeni neprijatni mirisi prateća pojava

13

Velemir Dragić

Na više mjesta trasom kanalizacionog sistema od Dobrote do Mua i drugim krakom prema tunelu „Vrmac“ šire se neprijatni mirisi. Građani negoduju, posebno, oni na priobalnom putu kojima su kanalizacione šahte uz same kuće u koje mirisi ulaze, naročito u popodnevnim i večernjim satima.

Žale se i turisti koji uživaju u blagodetima Bokokotorskog zaliva i ljepotama koje, kaku kaže, makar malo zasjene ovakve neželjene situacije.

O čemu se rade i zašto neprijatni mirisi kada imamo kanalizacioni sistem i kada smo vjerovali da smo ovaj problem ostavili daleko iza nas, pitali smo tehničkog direktora kotorskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Velemira Dragića.

On je kazao da kanalizacioni sistem funkcioniše uobičajeno, ali da je prisutan veliki problem sa znatnim količinama smeća, posebno higijenskog materijala u sistemu, što izaziva probleme u funkcionisanju pumpi.

Često se moraju otčepljavati  pumpe  jer nesavjesni građani bacaju u sistem sve i svašta što pravi problem i povećava troškove održavanja kanalizacionog sistema, kazao je Dragić.

O uzrocima neprijatnog mirisa na mnogim mjestima duž kotorske opštine, Dragić ne može da sa sigurnošću da odgovori, ali prema njegovom mišljenju postoji mogućnost da neprijatni mirisi dolaze u situaciji kada neko prepumpava septičku jamu u kanalizacioni sitem.

To je zabranjeno i, po riječima Dragića, to može biti jedan od glavnih razloga intenzivno neprijatnih mirisa koji se javljaju, a kojih ne bi trebalo da bude u kanalizacionom sistemu.

Vrlo je teško preduzeti mjere, osim ako se slučajno ne uhvati fekalna cistijerna na djelu ili da neko prepumpava kanalizaciju pumpom, kaže on, jer i kada nešto radi fekalna cistijerna na sistemu, onda se misli da ona ispumpava kanalizaciju. Ali ako nešto radi na ulici to onda vraća, odnosno prebacuje sadržaj septičke jame u kalalizacioni sistem, da bi izbjegli plaćanje tretmana tog materijala odvožnjom na glavno postrojenje, objašnjava Dragić.

Neprijatan miris se ne može sam od sebe pojaviti u kanalizacionom sistemu, tvrdi Dragić.

Neprijatan miris na Gurdiću npr. dolazi od toga što sva kanalizacija iz Dobrote mora da proteče ispred starog grada, preko Gurdića, pa zatim pored bolnice do glavne kanalizacione pumpne stanice.

Bilo gdje u Dobroti da se prebaci, odnosno da se u sistem ubaci prljavi dio kanalizacije iz septičke jame, on će proći čitavim tim putem, priobalnim kroz Dobrotu, pomenutom trasom i isto tako poslije pumpi kroz tunel Vrmac će se emitovati neprijatni miris.

Teško je bilo što uraditi po tom osnovu jer se ilegalno prepumpavanje može odraditi, a da se ne vidi.

Stoga Dragić apeluje na građane da ukoliko uoče da neko to radi, obavijeste preduzeće Vodovod i kanalizaciju odakle će se svakako preduzeti mjere.

Naravno, preduzeće će uključiti i Komunalnu inspekciju, ukoliko se primijete neke radnje koje nijesu regularne, poručio je Dragić.

Problema očigledno ima više. Ono što je sigurno, rješenje za neprijatne mirise koji se javljaju u jeku turističke sezone mora da postoji i preduzeće kotorski Vodovod i kanalizacija mora da ga pronađe. I to što prije, jer turizam i neprijatni mirisi nikako ne idu zajedno.

13 KOMENTARI

 1. Jokić je kriv i za ove propuste DPS OKG..kad se radila kanalizacija? Zašto opstinarske sluzbe ignorišu septicke jame i nove objekte koji se nisu prikljucile kanalizacionoj mreži …Aprcovicu? Suzicu? Majo? Ko je sad kriv kad vam sve sto ste gradili smrdi…

 2. Zvati dežurne u vodovodu vikendom je izgubljeno vrijeme! Mi smo ih bezuspješno zvali prije desetak dana kada je kiša jako padala a kanalizacija Kuljala iz šahtova i tekla donjim putem kod starog auto kampa. Onda smo bili poduceni da TREBA ZVATI Komunalnu policiju za ovakve slučajeve. Posle su nam rekli da su se fekalije izlivale jer pumpe nisu bile uključene??? Niko se nije zapitao kako se miješaju atmosferske i kanalizacije vode, sto je glavni uzrok problema!?

 3. ma našli bi mi put da zaj.. i zakon i pravila i da za svoju g. ako treba usmrdimo cijeli grad.
  takvi smo i gotovo. Samo da nekako što ućarimo, zaobiđemo zakon. Ilegalno na svakom koraku, zato neka šetaju inspekcije i provjeravaju a posebno kažnjavaju po špagu.

 4. Primijetio sam da jedna nova zgrada na magistrali pravi odvod kanalizacije tako da se on direktno uliva u oborinski kanal pored puta. Kada sam za to pozvao kotorski vodovod, oni su me pitali da li to meni smeta.

  • Improvizacija stručnjaka opšte prakse
   iz vodovoda je prisutna svuda.
   Cijevi im i dalje svuda pucaju, a kadar
   je pokupljen s konca i konopca!
   Treba mijenjati cjevovode i transparentno poslovati sa projektima i
   NOVIM PRIKLJUČCIMA.
   Detektovati “tikvane”, koji zajedljivo i
   bahato nastupaju i procesuirati !
   “Malim bogovima” je mjesto u azilu za
   prestupnike !

  • DRUGI PUT TRAZITE DIREKTAN BROJ DRAGICA DA VAM ODGOVORI I TREBA GA POVEST DA VIDI TO I DAT MU ČASU RAKOJE DA POPIJE PORED KANALA MOZDA MU OTPUSTI NOS !!! SRAMOTA ZA NJEGA !!!

 5. Predlazem Vodovodu da zavari-zapikuje poklopce na sahtovima,i time ce onemoguciti prepumpavanje fekalija u kanalizacioni sistem,jer ovaj smrad je kao kad sistem nije bio uradjen tj.fekalije se izlivale u zaliv na svakom koraku,tako da vise vjerujem da je u pitanju nefunkcionisanje sistema neko dato obrazlozenje ! ?

  • Atmosferski kanali se koriste kao kanalizacioni na neki Dobrotskim punktovima , Timure – jesi li tmuran,
   iza škura ?
   Izfiskao Te DPS, pa spavaš ko komak !
   Izađi ako Ti basta u narod.
   Naravno, nećeš Ti-to, nemaš šlifa za
   bassa forcu, zato ti fige šiljemo !
   Madam OK I Ti koji spavaš i brundiš,
   aj’ ća njaole …….

  • PITAJ BIVSEG POTPREDSJEDNIKA KOJI JE BIO ZADUZEN ZA VODOVOD I KANALIZACIJU I KOJI JE POTPISIVAO SVAKAKVE ZAPISNIKE A NIJE IH PRIJE ČITAO !!! I TAKO TI JE DRUG PA GA ZOVI NA SVOJU PONTICU NA KAFICU DA TI OBJASNI I TAKO SU SKORO SVU DOKUMENTACIJU ISKOPIRALI ILI ODNIJELI IZ KABINETA NEMA JE NIĐE !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.