Dragica za pečat, za nju Upravna inspekcija, za Upravnu Jokić…

23

Smijenjena predsjednica SO Dragica Perović pravi se kao da se ništa nije dogodilo. Prave se, na žalost, i državni organi dobrim dijelom, koji ovo što se u Kotoru dešava posmatraju sa dovoljne udaljenosti, da kojim slučajem njih što ne okrzne. A stvari su prilično jednostavne. Smijenjena predsjednica je, dok je bila u mandatu, promijenila bravu na skupštinskoj sali, stavila pečate od crvenoga voska i spojila ih koncem i zalijepila zapisnik da svima bude jasno da je to uradila kako ne bi mogli da uđu odbornici, čiji je to dom, i moguće naprave krivično djelo u pokušaju. Potom je istjerala zaposlene iz stručne službe SO i dala im slobodan dan, a onda  ih premjestila da rade u neuslovnim prostorima kotorske opštine. Oni su prihvatili uredno svoja zgažena prava i pokunjeni nastavili da budu ono što jesu, odavno naučeni da slušaju. Niko od njih da se usprotivi. Niko da kaže bivšoj predsjednici da je dara prevršila mjeru i da su oni ličnosti sa kojima se ona ne može tako poigravati. Ali, što ako može? A može, pokazala je praksa osmi dan zaredom.

Zatvorila je bivša predsjednica i ulaz u prostorije Opštinske izborne komisije, da se zna ko je gazda. I sve to po nalogu i u sadejstvu sa predsjednikom opštine, koji zbori i tvori više u njeno nego u svoje ime.

To je bivšoj šefici kotorskog parlamenta bilo malo pa je uzela sa sobom i skupštinski pečat. Onako, da joj se nađe, zlu ne trebalo. A iznošenje skupštinskog pečata mora da nosi određene posljedice. Samo kad, i od koga? To još niko ne zna.

Na naše pitanje da li je pokrenut krivični postupak protiv Perovićeve i Jokića, bivše predsjednice SO i sada još uvijek predsjednika opštine, koji je prošlog mjeseca bio bivši, pa unatoč toj činjenici podnio zahtjev za 12 plata, a potom ga Upravni sud vratio na staro mjesto, odakle čeka novu smjenu, kotorsko tužilaštvo je odgovorili da je predmet u izviđaju. To znači da se činjenica da je Perovićeva promijenila bravu na ulaznim vratima SO Kotor i tako blokirala odbornicima ulaz, razmatra iz tužilačkog ugla koji se, prirodno, umnogome razlikuje od laičkog. Je li imala pravo to da uradi i ako jeste po kom osnovu i slovu zakona, pravilnika, statuta, poslovnika. To je, složiće se javnost koja je nestrpljiva i koja bi htjela da se stvari ekspresno rješavaju, stručno, pravno pitanje,  koje zahtijeva vrijeme, proučavanje. U pitanju je složenost čije tumačenje obično traje mjesecima, pa i godinama. Možda je lako zapečatiti vrata i promijeniti brave, ali sigurno nije donijeti odluku o tome da li je to u sukobu sa zakonima ove države. Zbog toga ne treba žuriti. Svi su se opekli o Upravni sud, pa sad ne bi bilo lijepo da odluku tužilaštva, kakva god bi bila, ukine Upravni sud, iako to nije u njegovoj nadležnosti. Svašta se može, pa je bolje malo se sačuvati.

Što se pečata tiče, bivša predsjednica je kazala da neće da ga vrati. U Kotoru je doputovala Upravna inspekcija koja se bavi ovim pitanjem. Prirodno je očekivati da inspektori zatraže pečat i daju ga novoj skupštinskoj većini. Ali što ako bivša predsjednica SO kaže da joj na pamet ne pada da ga vrati i da njenih pet minuta, iz njenog ugla gledanja, još uvijek nijesu istekla? Da li će se tada uključiti policija i tužilaštvo. Po službenoj dužnost, kako bi se konačno Kotor deblokirao, usvojio budžet, podijelila zaostala primanja, platila dugovanja i nešto konačno počelo da se radi. Možda oće, a možda i neće.

Da bi se završila stara i počela nova priča, sada je svima jasno, neophodan je pečat. Inspekcija će, vjerovati je, pozvati bivšu predsjednicu SO na neku od lokacija koja će obezbijediti sliku za istoriju. A ona će izgledati ovako: Perovićeva za pečat, Upravna inspekcija za Perovićevu, za Upravnu Jokić, za Jokića Demokrate, za Demokrate Front. Povuci, potegni, ispade Perovićevoj pečat kod slomljenih staklenih vrata od kojih je ključ imao samo Jokić, ali mu ih razbili i obili partijski drugari, pa je zbog toga bilo vike i dreke po opštini. Ugrabi ga skupštinska većina i sad je u njihovoj nadležnosti. Zato i mogu, i to čine, pečatirati do mile volje. Odluke, razrješenja, prijedloge za nove drugove, pozive za preostale sjednice, kojih će biti u jednom mjesecu, po svoj prilici, nego za dvije ipo godine vladanja odlazećih.

Da rezimiramo. Otvorena su vrata SO, što se smatra demokratskim iskorakom nove skupštinske većine. Biće i pečat vraćen, ili napravljen novi po uzoru na stari. Izabraće se predsjednik SO i smijeniti po drugi put predsjednik opštine. I na kraju, izabraće se novi predsjednik opštine.

Povuci, potegni, iščupaće  pečat.

Malo li je, kazao bi narod, koji će, i to je najveća istina od svih pomenutih, uredno i na vrijeme platiti račun koji će mu biti ispostavljen.

S. Mandić

23 KOMENTARI

 1. Prava slika jedne promasene vlasti i njene grcevite borbe za opstanak po svaku cijenu.
  Ovakvi ultimi skosi, koji dovode u pitanje funkcionisanje grada niti su vidjeni, niti ce ikada biti!
  Zvuci nevjerovatno, ali je ipak istinito!
  A kao sto kaze autor ” a gradjani uredno placaju”
  Pa dokle vise?
  Zaustaviti agoniju, jer sto je previse, previse je!
  Fotos je odlican, govori vise od hiljadu rijeci na kraju , nazalost, velika najveca istina o sramoti jedne vlasti!

 2. Povuci potegni, na kraju iscupase ono sto nemaju…k..
  Sramote ove ne vidjeh nikada, da li ste vi normalni
  Sada, u mjesec dana treba zavrsiti sve sto se nije obavilo u protekle dvije godine.
  Za strucnu sluzbu, naporno, ima da dobro otegnu m.
  ..Ali neka vas neko dobro upregne, jer bez dobre utege nema posla
  Upregnuti i ostale uposlenike, ali im utulite fejsbuke i kafane, ako to ne uradite, ako ne odvojite zito od kukolja, mrka kapa!
  No, sve se bojim, da ce faliti ta cvrsta ruka
  Jovo, ti si prava osoba, treba neko ko ima m… da lupi sakom o astal, da odvojis radnike od neradnika, strucne od nestrucnih, to ne moze svako, ako ti treba buldozer, samo zovi!

 3. Ovo nema nidje.
  Kako koji dan odmice bruka je veca, opstina je postala privatna prcija, nose se pecati, radnici cute kap p… pa dokle vise?
  Sto sada, kada vam dodje novi predsjednik, onda ce te da puvate
  Fukarski, nema sto.
  Sto rade drzavni organi
  Gledaju
  Cirkus gostuje u mom gradu
  Cirkus koji nema ni pocetka ni kraja
  Dajte, stanite vise, nema vremena za vase igrarije, dok grad trpi teret, vaseg bezumlja!

 4. Odlukama Drugog zasjedanja AVNOJ-a razdvojene su funkcije vlasti od političkih funkcija.
  Obrazovan je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ) kao
  “privremena narodna vlada” nove Jugoslavije, odnosno kao izvršno-
  naredbodavni organ AVNOJ-a.
  Stvaranjem NKOJ-a došlo je do paralelizma vlada: i dalje je postojala kraljevska vlada kojoj je AVNOJ osporio zakonitost,ali koja je uživala međunarodno priznanje saveznika,
  i NKOJ koji se naslanjao na efektivnu moć oružane sile revolucije i izražavao
  političku volju najširih narodnih masa koje je KPJ revolucionisala u borbi za osvajanje vlasti i konstituisanje novog
  poretka, ostajući međutim međunarodno nepriznat. Obrazovanjem NKOJ-a revolucionarne snage stavile su jasno do znanja namjeru da stupe u aktivnu borbu za pribavljanje legitimnosti promjenama koje je Jugoslavija doživjela u narodnooslobodilačkoj borbi, kao
  okviru jugoslovenske revolucije.
  Gotovo istovremeno sa Drugim zasijedanjem AVNOJ-a Teheranska konferencija savezničkih vođa – Ruzvelta, Staljina i Čerčila priznala je NOVJ kao ravnopravnog vojnog činioca antifašističke koalicije i odlučila da njene snage pomogne svim mogućim sredstvima.
  SAVEZNICI nisu priznali NKOJ, niti prihvatili odluke AVNOJ-a, ali ih nisu ni frontalno odbacili. Štaviše oni su bili prinuđeni da vode računa o nj8hovoj realnosti. Konsultujući svoje ificire koji su se nalazili u Jugoslavij8, kao i ambasadora kod kraljevskog dvora Ralfa Stivensona, u Kairu, decembra 1943., nakon povratka iz Teherana, britanski premijer je bio još uvjereniji nego ranije u opravdanost svoje nove politike prema Jugoslaviji. Ambasador
  Stivenson gledao je u narodnooslobodilačkom pokretu i vladajuću snagu u poslijeratnoj Jugoslaviji. Decembra 1943. maršal Tito se obratio premijeru s jednim kurtoaznim pismom poslije kojega je započela prepiska između njega i Čerčila. Analiza razmjenjenih pisama pokazuje da da je Tito kao preduslov za razgovore s predstavnicima umjerenije jugoslovenske buržoazije nekompromitovane saradnjom s neprijateljima tražio uklanjanje Mihajlovića iz vlade, odbijajući odlučno Čerčulove pikušaje za reviziju odluka
  AVNOJ-a , naročito odluke o suspenziji kralja Petra II do završetja rata i poštovanje volje naroda i obliku vladavine. Čerčil je 22. februara 1944.
  u svom govoru pred britanskim parlamebtim odao priznanje NOVJ-u i
  maršalu Titu za borbu protiv fašističkog zavojevača. Istog dana je
  maršal Staljin odgovorio na pozdravni telegram maršala Tita. Time je Čerčilova politika kompromisa dobila, pored saglasnosti britanskog parlamenta i saglasnost druge savezničke sile ……

  • I Boka se udruži silom s djilasovi teritorijom CG za koju su jedino cetnici prolili krv u njenu odbranu….partizani izmedju mnogih nevinih ubise i KRSTA POPOVICA srbina

   • Da Ljuta prolili su četnici krv
    hrvata u Bogdašićima, Mrčevcu,
    Odoljenu, Kavču.
    Pobiše i svoje srbe na Trojici,
    mučilište u žandarmeriji u Sutvari.
    Špijaše 120 grbljana , koje italijani otpremiše u internaciju, iako je
    fukara Marko Lazarević obećao da ih neće dirati, toliko o “časti”
    četničkih zlikovaca, uvijek funjare
    kvislinzi, pro nacisti, ljotićevci nacisti, izdajnici , sa poluđelim popovima i Tobom Ljuta i bratijom
    salamantranim psihopatom !

   • Koji general jadna.Što te maršal tišti?
    Pekove su divizije bile.
    “Ide Peko preko Cuca, a ženama
    gaće buca”!

 5. Da su radili po zakonu ne bi morali blindirat prostorije.
  A izgleda da je to njima normalno.
  Sjećate li se da je i direktorica Kulturnog centra čim je dosla na tu poziciju promjenila brave pa zaposleni nisu mogli ući u zgradu?
  Zato je sada sve u šir otvoreno i osvijetljeno po cijelu noć pa moze ulazit i izlazit kad koga volja od 00-24.
  Sprdnja

 6. Francobolo je otet? Što radi poteštatić?
  Treba neko na bazen, da vodi kujnu i šije kapice, mogli bi ovi ražalovani ,
  onako na “popravni”, tj. društveno
  korisni rad umjestu u kazu Benzona.
  A m9gli bi kotorani da im iz prve reku
  đe su falili i da ih nauče kako se bazen čisti od murave i dr. špazzature.
  Dođu tunane i mnogo umnije glave, da se rasfreškaju, nisu ni ovizi valjda
  mimo naroda ?
  Ajte , svi na Banj!

 7. Povuci potegni to je vidjenje skale…a što ako se stručna služba koju čine uglavnom članovi DPS STIDI što su se udružili sa onom koja ih je do juce zvala da su biblijska pohara 🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗…..👾
  I da tu većinu oni i većinski KOTOR ne priznaje…
  Dobro pitanje i jasan je odgovor ZAŠTO tužilaštvo ne reaguje?

  • Drage OK , pod traversu metnula i ovog Ljutu, ko portparola, ćetnićjog papagala
   da po portalu muti i škrabulja, pa srbijanskim medijima šilje “statistiku”!

   • Moj otac je na Sutjeska 1943 ranjen a 1944 ubise mi djeda…..i to ne cetnici nego komunjare i to bez sudjenja jer nije htio da bježi iz zatvora u bogdanov kraju..

  • Odbrani ih ti mozgu !
   kad bi znali ko ih brani. Da te zamolim samno ti ne brani nikoga jer su tek onsda ugasili.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].