Draginja, žena koje ima

15

Al  je đavo ali su mađije,
Ali nešto teže od oboje!
Kad energično, kategorično, hrabro i muški (da oproste borkinje za ženska prava),  u odbranu časti svoje države iz poslaničke klupe zbori  Draginja Vuksanović Stanković.
Crnogorka, majka, supruga, univerzitetska profesorica, političarka.
Spolja nježne, ženstvene građe i lirskog pletiva. Iznutra vulkan, čija se lava sruči na preslabu riječ onih koji bi da nam državu satru i porobe.
Da nam osvane sa crnim florom na reveru u naručju vječno nezasitih, velikih i nebeskih, u državi tuđoj, u kojoj treba da žive svi Srbi.
Đe će Crnogorci i Crnogorske i ko im to državu na krst razapinje?
Na ova pitanja Draginja beskompromisno, žustro, autoritativno, hrabro, argumentovano, otvoreno,  jasno, glasno protiv fašizma, nedvosmisleno zbori. Javno, posred kamera i vaskolike javnosti  u crnogorskom parlamentu, koji se u tezgu pijačnu sa feleričnom robom pretvorio. U najeftiniji buvljak danas, od nekadašnjeg  Doma lordova, kako su intelektualci iz susjedne Srbije nekada nazivali našu, crnogorsku Skupštinu, dok je njihovom vladao šešeljevski primitivizam i kleronacionalizam.
Draginja glasom, okom, rukom, dostojanstvom, srcem za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru.
„Nije lako postati budala. Pet posto je talenat ostalo je rad .
Ne upirite prst u mene.  To što vičete, ja se vas uopše ne bojim, poručuje neustrašiva  poslanica.  Nemojte me izazivati jer vam ja odstupit neću.
Ponavljam svima u ovom parlamentu, ja se vas ne bojim.
I upamtite što ću da vam kažem:  milimetra nikome odstupiti neću u borbi za Crnu Goru. To što ste vi zamislili da urušite državu, da je nema, to vam neće poći za rukom, niti će ovo biti velika Srbija, niti će biti srpski svet“, poruke su ove hrabre žene koje IMA, kao što ih je kroz crnogorsku istoriju vazda bilo i biće.
U često neravnopravnoj borbi za dostojanstvo i slobodu, mir i demokratiju,  crnogorska  žena nikada nije bila po strani.
Bila je u prvim redovima na frontu i u pozadini.
S prkosnim osmjehom neprijatelju, odlazile su u smrt. Sahranjivale sinove junake,  bez suze. Prostirale crne tavaje u pustoj kući izgubljene mladosti i ništa im na licu nije pisalo, osim dostojanstva  i hrabrosti.
U ovom životu nije novo mrijeti, al ni život bogme nije najnovije, poručuje pjesnik.
Žena koje ima u ova vremena crnogorskog zla, poručuje snagom svoga duha i intelekta da nju i sve časne ljude u Crnoj Gori niko neće nazivati fašistima.

Ni zastave  crnogorske niko palit neće, ni zločince slaviti, ni Srebrenicu zaobilaziti,  niti bijele majčine marame kaljati.
Zato je na prsima Draganje Vuksanović Stanković danas cvijet što su ga majke Srebrenice rukom  heklale.
Da opominje i da u duši svakog istinskog patriote i antifašiste ponovo procvjeta. Za osvetu i pravdu, za opomenu i za slavu onih koje je mračna sila progutala.

Vjetrove tih, ne ponovilo se, nevremena ćera Draginja riječju ljudskom i svjetlošću oka koja, kadkad, može i da posječe one kojima je mrak jedino stanište i zaklon.

Ona želi da se vrate crnogorske zore i zapletu u najduži dan. Zlato sunčevog zalaska, za smjele da brazdaju nebo.
Nebo koje niđe nije tako plavo, ovo nebo prepuno ptica. Nebo pod kojim se više nikada neće slaviti Mladići i Srebrenice, četnici i srpski svet, laži i klevete, šovinisti i kleronacionalisti, primitivizam i slabost ljudska.

Ženstveno i odlučno, jako s pesnicom na poslaničkoj klupi. Jer je glas naroda  koji želi i hoće hrabrost sad, ili ikad!

Vrisak iz čela da se duga razapne. Da nestane crna plima koja je narasla i da se odledi svjetlost.
Riječ kao Lovćen nam treba. Da nas probudi iz bezglavosti i bezimenosti.
Milimetra, nikome odstupiti neću u borbi za Crnu Goru, jer vas se ne bojim zapamtite,  riječ  je Draginje Vuksanović Stanković.

Bravo Crnogorko vrla!

Dubravka Jovanović

15 KOMENTARI

 1. Zna li ovaj Jole Drinjak što piše , đe je nekad bio i ko je uopšte sad.
  Ovo je sprdnja. Ne čudim se njemu nego vama poštovani i dragi moderatori ovog mog omiljenog sajta.

 2. ..BLAGO NJOJ-DOBILA JE “GRATIS BEDINERKU”-SA VISOKOM PENZIJOM?..PA ČE VAM SE-IMATI VREMENA-ČEŠĆE I ŽEŠČE JAVLJATI?..DAKO TIME PODIGNE “KVOTU” POSLANIKA(dugogodišnje SuDoPerice-NA DVORU DrPiSvet-a) U SKUPŠTINU-U KOJOJ SU JOŠ ..MANJI OD ZRNA “PROSA”?!

 3. Ugledajte se muški na nju.
  Žena ČOVJEK.
  KAKO IH SAMO ŠVACAVA.
  MA NEMA JOJ PREMCA.
  ŽIVJELA I DO POBJEDE!

 4. Gospođo oduševljavate me iz dana u dan.
  Zbog Vas pratim jadni naš parlament.
  Vi ste tamo svetionik.

  • …Bio,bio i ostao KRAJ NA Lovanju-EVO 32.GODINE! OD KAD SU -NA STARU SRBPSKU GODINU-1989.GODINE OBURDALI -“GOLOG…IĆI” KOTOR(NIKOLA-RANKO-RULE NEDOVIĆ U KUĆU ŠPIRA RADULOVIĆA -NA PELUZICU!

  • Božo SVAKA TI ČAST-EVROPSKE ŽELJE-PRENIJETI U SVOJU KUĆU? ONO-ŠTO TI FALI-A DRAGINJA IMA?

   • Jole,procita li ono :5 odsto talenat ostalo rad na trovanju svoje duse i rezultat ocekivan -budala na kvadrat…

 5. Bori se kao lavica( rukomet)
  Pliva kao ajkula(vaterpolo,)
  Leti kao hrabra Sokolica( fudbal)
  Draginja brani boje Crne Gore

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.