Draško Jovanović: Interesi su vječni

9
Draško Jovanović

“Vuk na ovcu svoje pravo ima”… je nepopularan, nepoželjan, pa i nemoralan odnos između ljudi, naroda i država, ali istorijski gledano, uvijek prisutan.

Dobri poznavaoci međunarodnih odnosa će reći da su se veliki uvijek miješali u unutrašnje stvari malih, iako je nemiješanje u unutrašnje stvari druge države nešto što čitava međunarodna zajednica vrlo „principijelno“, ali i često samo deklarativno osuđuje.

Male države naravno, nemaju tu snagu velikih da principe brane samo kad to njima odgovara. One to moraju da čine uvijek.

Nedavni intervju Ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Moskovskom komsomolcu, u kome se upustio u razmatranje unutrašnjih prilika i političkih odnosa u Crnoj Gori, predstavlja upravo to – miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje.

Nastojanje Crne Gore da uđe u NATO nije od juče, ali mogući crnogorski referendum oko ulaska u NATO je nešto što je, cijenim, gospodin Lavrov saznao koliko juče. I, naravno, odmah podsjetio  Crnogorce na demokratske vrijednosti referenduma kao načina odlučivanja.

Pokušavam, evo, da se sjetim posljednjeg referenduma u Rusiji, ali mi nekako ne ide.

Ne sumnjam da će Crnu Goru, do njenog konačnog NATO statusa, razni dušebrižnici više puta na manje ili više brutalan način opominjati, kao što ne sumnjam da će to uvijek biti jedino u njihovom interesu. Ne sumnjam ni da će dio crnogorske opozicije do posljednjeg dana pred prijem Crne Gore u NATO željno čekati neku konkretniju rusku ponudu, koja naravno neće doći jer bi za ponudioca bila kontraproduktivna.

Odavno je neko pametan rekao da u politici nema ljubavi i da je jedino interes vječan. Shodno tome i nedavni intervju gospodina Lavrova treba tumačiti na taj način. U komplikovanoj igri velikih globalnih igrača, u koje nesumnjivo spada Rusija, prepliću se mnogobrojni interesi. Počevši od (ne)voljnog vojnog savezništva u Siriji, preko (ne)iznuđenih ekonomskih sankcija Rusiji, preko migrantske krize koja trese Evropu  i (ne)očekivano dugotrajanog pada cijena nafte, pa do mnogo toga drugog – jer je spisak globalnih izazova i problema dug i neprijatan.

Sasvim je sigurno  da područje Balkana, a, samim tim, i crnogorski ulazak u NATO, imaju svoju specifičnu međunarodnu težinu. Rusko negodovanje oko ulaska Crne Gore u NATO je koliko očekivano, toliko i potencijalno pogodno za neku buduću političku trgovinu, podršku ili potvrđivanje nekog većeg i značajnijeg ruskog interesa. Naravno – ne prema Crnoj Gori i zbog Crne Gore – već prema drugim globalnim faktorima. Naravno, ako zatreba i kad za to dođe vrijeme.

Volio bih da ne budem u pravu, ali nekako mi se čini da bi u tom slučaju interes još jednom pobjedio ljubav, a i ne bi to bilo prvi put.

Ulazak u jedan međunarodni savez, u ovom slučaju vojno-politički, je za svaku državu vrlo ozbiljna stvar o kojoj treba da odlučuje samostalno i u svom, a nikako u tuđem interesu. Crna Gora u tome nije, niti može biti izuzetak.

Lično sam uvjeren u tri stvari.

Prvo, da će Crna Gora samostalno odlučiti da li će svoju odluku o ulasku u NATO donijeti u Skupštini ili na referendumu, ili na oba načina. Postoje i konsultativni referendumi, da ne zaboravimo.

Drugo, da će ruske smetnje, kako sadašnje tako i buduće, ostati samo to – smetnje i ništa više.

I, treće, da će kroz godinu ili dvije, kada postanemo članica Alijanse, gospodin Lavrov moći da kaže kako Rusija ima jednog prijatelja više unutar Alijanse.

9 KOMENTARI

 1. Koji si ti ………….one da me ubijedjujes da udjemo u Nato?
  Aloooooooooooo nisam za Nato i glasacu za NE ako mi dopuste.!
  CAPISCO ???????????????????

 2. je li ovaj zaspao ili se tek probudio iz zimskog sna, pa nam drzi govor meodoljivo prijazan ? Cmokic za uspavanog, mozda se probudi kao ljepotan !
  Zabice, necu u NATO !

 3. ISPIRANJE MOZGA TRAJE PREDUGO, ETO MENI GA, NEKIM PUKIM SLUČAJEM NISTE USPJELI ISPRATI.
  ,,CIJENIM” – MORAM KAO GDIN JOVANOVIC,( KOJI SLIJEDI VOĐU U SVEMU, PA I U NOVIM UMETNUTIM RIJEČIMA), DA JE DOSTA UBIJEĐIVANJA PUKA OKO ULASKA U NATO PAKT. UBIJEDILI STE BAREM POLA PUKA, AJMO, IPAK NA REFERENDUM, DAJMO PREDNOST DEMOKRATIJI.
  A OVA DEGUTANTNA IZJAVA, DA SU INTERESI VJEČNI, MENI DODJE KAO VOLU CRVENA KRPA PRED ROGOVIMA, IAKO IH SEBI JOŠ NE OPIPAVAM A MOŽDA IH IMAM, NIKAD SE NE ZNA.
  DILEMA I SUMNJA MORAJU DA POSTOJE, OVAKO TVRDI STAVOVI IZLAZE IZ TVRDIH GLAVA I ULAZE SAMO U VEĆ TVRDE GLAVE.

 4. pametno si kazao,samo koliko te mi razumijemo ili hocemo razumjeti to je pitanje za sledece vrijeme koje dolazi.

  • Pametno je kazao ? Ha, ha, hahahaha………….oli ne vidis da se najeo nedje ala maka pa je vec za poltronu ili postelju a ne da sto pametno zbori ?!

 5. Volio bih da gradjanima neko “pametan’ da odgovor koje su to “privilegije” koje nas očekuju u jednom predatorskom savezu?
  Od koga smo to ugroženi?
  Ko će nas to napadnuti?
  NATO je u Hrvatskoj,Albaniji,de facto i u Bosni,Makedoniji,okupiranom srpskom Kosovu.
  Po propagatorima Nato-a nema sigurnijeg okruženja.
  Vodeći se tom logikom,nema potrebe ulaziti u organizaciju kad nas NATO već “čuva”.

 6. Da li ova poslovica sa početka teksta ima primjenu samo na Rusiju ili i na Vašington koji agresivno Crnu Goru usisava u jedan nedvosmisleno osvajački savez?
  Da li gradjani treba da budu taoci ličnih interesa gospodara i njegovih kumova?
  Po Skali,svakako da.

 7. “Nedavni intervju Ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Moskovskom komsomolcu, u kome se upustio u razmatranje unutrašnjih prilika i političkih odnosa u Crnoj Gori…”

  Pod hitno zabraniti ulaz u Crnu Goru gospodinu Lavrovu. Kao Rogozinu.
  Persona non grata.

  Vo imja oca i sina, brata i strine!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]