Draško Jovanović: Neozbiljne inicijative g. Lukovca

0
Draško Jovanović

Crnogorska demokratska unija ima pomiješana osjećanja povodom zanimljivih razmišljanja i ideja g. Branka Lukovca, funkcionera udruženja URA.

Plemenita misao da Crna Gora i Ruska Federacija treba da imaju dobre odnose, bez obzira sa koje strane da dolazi, zaslužuje podršku i razumijevanje, a posebno u slučaju da predloženi metodi i rješenja imaju smisla i minimum ozbiljnosti.

Nažalost, prijedlozi g. Lukovca izazivaju nedoumice i sumnje – da li se radi o ozbiljnim idejama, političkoj propagandi ili o nečemu trećem? Jer, kako shvatiti sugestiju da bi “državni organi Crne Gore trebalo da pokrenu inicijativu da se što prije organizuje sastanak na najvišem nivou između predstavnika Crne Gore i Rusije”? Zar dugogodišnji diplomata zaista smatra da je to način za popravljanje odnosa naše zemlje i Rusije? Bilo bi zanimljivo da g. Lukovac objasni javnosti i državnim organima kako bi valjalo organizovati taj poduhvat, da ruska strana to shvati kao ozbiljnu inicijativu i da do sastanka dođe u sagledivoj budućnosti.

Uz ovo, posebnu pažnju izaziva optimistična i nadasve originalna misao da upravo Crna Gora treba i može da bude medijator između NATO i Rusije?! Da mi Rusiji objašnjavamo NATO?! To je, sama po sebi, fascinantna ideja – manje je bitno da li je ozbiljna ili se radi o nekoj skrivenoj ironiji.

Šalu na stranu, za što je je u ovom slučaju potreban izvjesni napor, tema crnogorsko-ruskih odnosa zaslužuje pažnju. Pri tome, umjesto floskula i okoštalih fraza iz bivših “društveno-ekonomskih formacija”, crnogorska diplomatija treba da promoviše crnogorske nacionalne i državne interese na ozbiljan i dosljedan način. U tom smislu, niko ne očekuje od Crne Gore i nije na nama da mirimo Istok i Zapad i izigravamo medijatore između, recimo, Vašingtona i Moskve. Ne zbog toga što te dvije diplomatske, političke, ekonomske i vojne sile ne bi takvu ideju shvatile ozbiljnije od prvoaprilske šale, već iz razloga što Crna Gora, odnosno crnogorska državna politika, uključujući njen spoljnopolitički segment, ima i znanja i kapaciteta da svoje interese i zalaganja promoviše na ozbiljni i realistični način, a ne da se zanosi idejama koje ni velika Jugoslavija, čak i na vrhuncu njenog međunarodnog uticaja i ugleda, nije sebi davala za pravo.

Dakle, ukoliko je g. Lukovac ozbiljno misli to što je izrekao, onda Cdu to ne smatra ozbiljnim.

Ukoliko se naš nekadašnji ministar i ambasador šali, onda je zaista mogao da se uzdrži još desetak dana, pa da se zajedno smijemo toj “globalnoj ambiciji” povodom 1. aprila.

Naravno, mi u Cdu smo svjesni da ovakvi javni nastupi služe, prije svega, dodvoravanju onom dijelu biračkog tijela koje ima nedoumice i nepoznanice u vezi Alijanse i, istovremeno, mitologizovanu predstavu o Rusiji i rusko-crnogorskim odnosima. To nas ne čudi, s obzirom da se iz udruženja URA ne čuje jedan jedinstveni stav o NATO, već više različitih i međusobno suprotstavljenih pogleda na ideju crnogorskog članstva u Alijansi. Takva politika je “uvjerljiva” jednako kao pomenuti stavovi g. Lukovca.

Cdu je, u tom smislu, jasna; Crna Gora treba da bude članica NATO i da bude prijatelj i partner Rusije, baš onako kako su to ostale članice Alijanse, svaka na svoj način – od Grčke do Sjedinjenih Država. Nećemo se izvinjavati bilo kome, pa ni ruskim prijateljima, što našoj zemlji vidimo mjesto u NATO. Naše članstvo u Alijansi ne doživljavamo  kao konfrontaciju sa bilo kime, a najmanje sa onima sa kojima nas povezuju i dobre i loše istorijske  stranice.

Crnogorsko članstvo u NATO-u nije upereno protiv ove ili one zemlje, već je interes i potreba naše zemlje i svih naših građana. Ono zahtijeva i pribranost i uzdržanost od bombastičnih inicijativa i neutemeljenih ambicija, kako našu aspiracije i namjere ne bi kompromitovali bez potrebe i suprotno našim nacionalnim i državnim interesima, ne samo u očima NATO i ruskih zvaničnika, već i pred onima koji su nama najvažniji – a to su građani Crne Gore.
Draško Jovanović je član Predsjedništva Cdu zadužen za NATO

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]