Draško Jovanović: Rogozin se miješa u unutrašnje stvari suverene Crne Gore

2
Draško Jovanović

Nedavna izjava Potpredsjednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Rogozina portalu Sputnjik, u kojoj je, između ostalog, rekao da će Crna Gora zažaliti zbog svoje namjere priključenja NATO-u, predstavlja još jedan pokušaj miješanja u unutrašnje stvari jedne suverene države.

G. Rogozin smatra da narod u Crnoj Gori niko ništa ne pita, a nije ni bilo nikakvog ispitivanja javnog mnjenja … Vjerovatno je potpredsjednik ruske vlade previdio “sitnicu” – da Crna Gora ima parlament u kome sjede predstavnici naroda koje taj narod bira na izborima. Možda nijesu toliko odmakli u demokratiji kao poslanici ruske Dume, ali ipak predstavljaju glas svoga naroda. Šteta što uvaženi gospodin Rogozin prije davanja svog intervjua nije kontaktirao rusku  ambasadu u Podgorici, jer bi tada sigurno bio informisan o mnogobrojnim ispitivanjima javnog mnijena u Crnoj Gori oko našeg ulaska u NATO. Zapravo su ta ispitivanja i mahanje raznim procentima podrške za ili protiv toliko česta, da ih je nemoguće ne primjetiti. O zastupljenosti NATO teme u medijima, o raznim stavovima, polemikama, argumentima i kontra-argumentima, da i ne pričamo.

Moguće je da g. Rogozin ipak zna za te sondaže, ali mu se ne sviđa trend rasta podrške za crnogorsko članstvo u Alijansi.

Ostale teme i ideje g. Rogozina koje se tiču Crne Gore nijesu nove, a ni originalne, tako da ne zaslužuju neki posebni komentar.

Pokušaja uticaja i miješanja sa strane je uvijek bilo i uvijek će biti. Bitno je razumijeti da, kao što se mi trudimo da samostalno odlučujemo i radimo u svom najboljem interesu, i drugi rade u svom interesu – a to podrazumijeva i politički i diplomatski pritisak radi ostvarenja i zaštite njihovih interesa.

NATO će biti, sviđalo se to nekome ili ne, dominantna tema predstojećih izbora u Crnoj Gori. I da pokušamo da je zanemarimo, uvijek će biti onih sa strane da nas podsjete na njenu važnost. U tom smislu, g. Rogozin nam je, zapravo, pomogao i na tome mu zahvaljujemo.

Crna Gora će svoju odluku o članstvu u NATO donijeti samostalno, ostajući prijatelj Rusije, na osnovama ravnopravnosti i međusobnog poštovanja. Oko toga g. Rogozin i njegove kolege iz ruske vlade ne treba da brinu.

2 KOMENTARI

  1. G.Rogozin očigledno nije upoznat da se u unutrašnje stvari “suverene” Crne Gora jedino može miješati NATO i Amerika.
    Takodje,g.Rogozin bi trebao znati da sadašnji saziv parlamenta ima legimitet taman koliko i društvo iz “Milušine pećine”.

  2. …onda bi za inad,raspisao referendum o ulasku u NATO-polazeći od toga da nam svaki dan sve više r a s t e….-i tijem rastom bi naćera Ruse da nas sve više štuju-a Rogozina postiđeli-…i taj način mu se zahvalili-na stotine milona uloženih eurića u Turizam u našoj državi…pasanoga ljeta ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]