Drastično porastao broj napada na policajce

0

U prvih deset mjeseci prošle godine registrovano je 386 slučajeva napada u kojim je napadnuto 690 policijskih služebnika, što je rezultirao podnošenjem 83 krivične i 303 prekršajne prijave, saopštio je za Vikend novine predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.

On je kazao da policijska profesija ima jednu od najodgovornijih funkcija u bezbjednosnom sistemu i upravo zbog toga životi policijskih službenika su u stalnoj opasnosti.

Šuškavčević je istakao da je evidentno enormno uvećanje broja napada na policijske službenike u odnosu na isti period prethodne godine za više od 59 odsto.

Šta je razlog?

“Ovo drastično povećanje razlog je velike aktivnosti Uprave policije na pružanju asistencija Komunalnoj inspekciji kako bi izvršili svoju službenu radnju, ali i zbog nepostupanja malog broja građana u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja koje su obilježile ovaj period”, navodi Šuškavčević.

O kakvim napadima se radi najbolje govori podatak da je ovom prilikom povrijeđeno 30 službenika policija i pričinjena materijalna šteta na 26 službenih vozila Uprave policije.

“Napadi na policijske službenike u obavljanju poslova izvršeni su od strane 441 lica od kojih 27 ženskog pola, protiv kojih su u skladu sa zakonom podnešene krivične prijave ili zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka. Prilikom preduzimanja mjera i odbijanja napada, teže povrede registrovane su u dva slučaja, a lakše je povrijeđeno 28 službenika policije, dok je na štetu napadača registrovano 26 lakših i jedna teža povreda”, kaže Šuškavčević.

Tokom kontrole saobraćaja 76 napada

Najviše napada na policijske službenike izvršeno je prilikom: kontrola i regulisanje saobraćaja kada je registrovano 76 napada, postupanja po prijavama o narušavanju javnog reda i mira 68, legitimisanja 48, obezbjeđenja javnih skupova i javnih priredbi 38, prilikom pružanja asistencije 34.

Šuškavčević podsjeća da su najdrastičniji slučajevi napada na policijske službenike u prethodnom periodu napadi koji su za posljedicu imali smrtni ishod (ubistvo inspektora kriminalističke policije Slavoljuba Šćekića, ubistvo policajca Irfana Kujovića, kao i nedavno svirepo ubistvo policajca Miodraga Lekovića).

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].