Dritanov ,,lijevi’’ žmigavac

0

Goran

Piše: Goran Sekulović

Dritan Abazović je posjetio Ukrajinu. Na licu mjesta je bio, dakle, u srcu, najveće ratne katastrofe u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, poslije one devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji. Jasno, u Ukrajini napadnutoj od strane Rusije. Između ostalog, povodom te posjete, izjavi da ”Ukrajini to mnogo znači, čak i više nego što mi mislimo’’. Znači Ukrajini mnogo i javno, protestno solidarisanje Cetinjana sa njom i Ukrajincima svo vrijeme od kada ju je Rusija napala (o čemu premijer konstantno ’’mudro’’ ćuti), “čak i više nego što mi mislimo’’, a znamo ako išta misli premijer i dobar dio sadašnje vlasti o cetinjskom solidarisanju da to nije nimalo pozitivno, jer to je onaj isti crnogorski građanski, multivjerski i multietnički duh koji se na djelu patriotskom i čojskom pokazao 4. i 5. septembra 2021.g.

“Naravno, navijamo i mislimo da oni brane evropske vrijednosti i brane Evropu od onoga što bi mogao da bude negativan prodror. To nešto pozitivno i za njih i za nas i članice EU”, kazao je Abazović. Prvo, koliko je to ‘’ pozitivno’’ za Ukrajince pokazuju nesaglediva materijalna razaranja i izgorjeli domovi, gradovi, milioni izbjeglica i zna ogroman broj nevino stradalih građana i njihovi najbliži. Drugo, što s tiče ‘’navijanja’’, premijer treba da počne da navija i da trenira od navijanja i igranja u domaćoj, crnogorskoj ‘’ligi’’ i da tu istinski podržava, jača, razvija i unapređuje vrijednosti (a posla itekako ima baš zahvaljujući i njegovom i njegove stranke neadekvatnom reagovanju na pojave srpskog klerofašizma i šovinizma) koje retorički tobože zastupa  u sličnim prilikama kao što je bila i ova u Ukrajini. Treće, nema šta da ‘’misli’’ ili ‘’ne misli’’ makar bio i trenutno premijer – cio pravdoljubivi i istinoljubivi svijet vidi i dobro zna da oni stvarno brane evropske vrijednosti, kao i Cetinjani i građani Crne Gore 4. i 5. septembra 2021,g,, a koje taj isti Abazović i družina pokušava da predstavi kao ‘’talibane’’ i ‘’teroriste’’. I četvrto – ne brane oni Evropu, premijeru, ‘’od onoga što bi mogao da bude negativan prodor’’, nego što je već sada i ovđe to na djelu i nedjelu, i zbog čega reaguje sva civilizovana i dobru okrenuta Evropa i svijet. A ako naš premijer želi da im se pridruži onda prvo mora zvršiti domaće zadatke i onemogućiti da se prikriva  i gaji zlo samo zato što on prije svega želi da zaštiti sebe samog i svoju stranku od pozivanja na odgovornost zbog učestvovanja i kreiranja jedne nakaradne, klerofašističke politike koja je mogla da dovede na čelo državnog Univerziteta nekoga ko otvoreno, dakle, veleizdajnički, zastupa i poziva drugu državu da preko određene crkveno-vjerske institucije treće države koja je prije sto godina bila i ostala dio okupacije Crne Gore istu imperijalno u savremenim uslovima podjarmi, asimiluje i faktički (suštinski, ne mora to biti samo teritorijalno i fizički) osvoji.

“Bez obzira što svi znaju da naši kapaciteti nijesu preveliki, ali u susret posjetama narednih dana ovakav pristup zemalja Zapadnog Balkana i članica NATO-a predstavlja nešto novo”, dodao je Abazović. Trebalo bi da bude ‘’nešto novo’’ premijeru, ali teško je to očekivati od čelnika Vlade koja i dalje drži, dakle, za rektora državnog Univerziteta onoga ko javno i najotvorenije reče, pozva i pouči Rusiju i njenu vlast da obrati pažnju na Crkvu Srbije u Crnoj Gori, jer joj ona može najbolje poslužiti kao osnova, sredstvo, moć, odnosno jednom riječju ‘’oružje’’ (zlu ne trebalo i bez navoda, dobru sigurno ne!) za njen dalji prodor i uticaj u našu zemlju!? Osnivač jednog klerofašističkog medija uz to, u iole demokratskoj zemlji teško bi mogao biti na čelu bilo kojeg, pa ni najmanjeg nekog privatnog, a kamoli najvećeg, državnog univerziteta zemlje članice NATO saveza i kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji. Ali, na prostoru bivše SFRJ su već tridesetak godina etičko i etničko čišćenje ruku pod ruku (ovo prvo ‘’izvode’’ prije svega akademske umne glave a ovo drugo i bukvalno ‘’rukohvatnici’’), pa je sadašnjem rektoru Univerziteta Crne Gore nedavno dolazila u posjetu – ništa čudno u jednom vremenu vrlo oskudnom sa moralom – i delegacija Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Naravno, nije ovđe riječ samo o Rusiji i očitoj želji nekoga, bilo koga (u ovom slučaju rektora državnog Univerziteta, hic!)  da ta, ili neka druga, bilo koja, konkretna zemlja vlada i gospodari jednom suverenom zemljom kakva je Crna Gora, što je kao slična prethodnica u slučaju Rusije i Ukrajine imalo i ima za posljedicu vidimo što!? Bilo koja da je zemlja i država u pitanju, mora se reagovati u iole ozbiljnoj državi, tj. koja drži do svog dostojanstva, svoje nezavisnosti i svog integriteta. Dakle, ako bilo ko uči i poziva bilo koju državu kao stranog faktora da se osloni ili neosloni na bilo kog domaćeg činioca da bi taj faktor uspio u svojoj namjeri da što više zagospodari bilo kojim resursom i bilo kojim djelovima/cjelinom jednog nezavisnog državnog subjekta – morala bi se odmah upaliti crvena (ili zelena, URI-ina, ekološka!) lampa u državi i društvu i odbraniti pravo te političke zajendice, te države na njen samostalni i nezavisni politički put i da sama odlučuje o svojoj istorijskoj, političkoj i državnoj, građanskoj i nacionalnoj sudbini.

No, u Crnoj Gori od 30. avgusta 2020.g. to nije bio i nije još uvijek slučaj. A kako će kad je potpredsjednik ranije Vlade koja je izabrala jednog takvog kandidata za rektora državnog Univerziteta, sada predsjednik ‘’nove’’ Vlade, nove po imenima (liše njega!?), ali ne izgleda i po vrijednostima za koje se zalažu i njihovim istinskim sadržajima, ne onim lažnim i retoričkim, već suštinskim i zbiljskim. U tom grmu, izgleda, i leži zec! Jer, URA je očito samo na papiru ‘’lijeva’’ stranka koja radi kamuflaže i pravljenja zbrke daje ‘’lijevi’’ žmigavac, a zapravo u stvarnosti skreće, i konstantno ide, desno!? Onaj ko je zarad interesa drugih, tuđih država – koje ne baš rijetko ne pokazuju simpatije ili makar najosnovnije kulturne i civilizacijske norme ponašanja prema našim, crnogorskim, nacionalnim i državnim, građanskim i nezavisnim odlukama – spreman da žrtvuje sopstveno stanovništvo i mirne protestante i patriote, teško da se može nazvati lijevom strankom. Uz to, u konkretnom slučaju, riječ je o povlađivanju i slušanju radikalno agresivnih klerofašističkih organizacija i paramilitarnih i kriminalnih snaga i struktura i činjenju pomoću njih svega što se može da bi se udovoljilo okupatorskim interesima Crkve Srbije u sopstvenoj zemlji, tj. zemlji na čijem su se čelu, nesrećnim sticajem okolnosti, u jednom trenutku našli – dakle, kada se znaju sve te i mnoge druge slične činjenice, nema mjesta nikakvom čuđenju što sve ovo i mnogo drugoga dolazi od jedne stranke koja je zapravo desnog, populističkog i antidemokratskog usmjerenja. To pokazuje njihova saradnja sa DF-om, Demokratama, te sada sa SNP-om. Najmanje, što bi za početak URA mogla i morala da učini, to je da da instrukciju svojim kadrovima u vođstvu UCG da pokrenu inicijativu o smjeni rektora Univerziteta, te da se izvini cetinjskim i crnogorskim  građanima za svoje učešće i svoju odgovornost u njihovom pogromu 4. i 5. septembra 2021.g. I da pozdravi i oda priznanje cetinjskim protestantima koji se solidarišu sa ukrajinskim hrabrim građanima od prvog dana ruske agresije. Za početak toliko. Možda bi to čak i bilo dovoljno. Uz uslov da od sada kada dadnu lijevi žmigavac na lijevu stranu zaista i skrenu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]