Drobac: Uređivačku politiku medija određuju novac i interesi pojedinih grupacija

1
U žiži sa Slavkom Mandićem

Uređivačku politiku medija u Crnoj Gori i Srbiji značajno određuje novac, ali i interesi pojedinih grupacija, kazala je direktorica TV Prva Sonja Drobac.

Ona je, tokom gostovanja u našoj emisiji “U žiži” tv PinkM i Skala radija ocijenila i da su mediji u Crnoj Gori više propaganda nego novinarstvo.

“Medijska zajednica treba da razgovara. Mi ne možemo ništa drugo osim da razgovaramo, da glasno kažemo šta nije u redu, a šta nije u redu i da pokušamo da društvu, da zajednici predočimo argumente zašto nešto nije dobro, zašto nešto nije dobro za društvo. Ovo što se dešava je loše za medijsku zajednicu svakako, ali je pogubnije za društvo”, istakla je Drobac.

Slično mišljenje ima i novinar i bivši političar iz Srbije Zoran Ostojić.

On poručuje da je neophodno jačati svijest šta je profesionalno novinarstvo, jačati novinarska udruženja ali i izolovati iz te zajednice one koji nijesu u stanju da se pridržavaju određenih kriterijuma.

“A na kraju krajeva i sprječavanje uslovno rečeno takvog direktnog miješanja stranog faktora kroz novac i druge oblike pomoći”, dodao je on.

Ostojić se osvrnuo i na nedavni pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori. Smatra da bi država morala da reaguje u slučajevima kada neko uđe u protiv-ustavno djelovanje.

“Ako neki mediji to podržavaju i sjutra dan objave vijest ili tvrdnje koje nikakve veze nemaju sa životom to ne može da se zove medij, niti ti što to potpisuju mogu da se zovu novinari. To znači da to nije profesionalizam, to treba sankcionisati u skladu sa zakonima i pratiti trag novca, jer u principu sve se vrti oko novca”, zaključio je Ostojić.

1 KOMENTAR

  1. …u Crnoj Gori i Srbiji značajno određuje novac , TAČNIJE interesi Vlasti i njihovih klanova…?! E bo.novinari i političari u novinarstvu-slično misle…-đe klanovi kolo kole..I PUNE TUKE SVOJE ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].