Društvu je potrebna politički neutralna policijska organizacija

1

Udruženje sudija Crne Gore je pomenuti stav objavilo u reagovanju na saopštenje Nezavisnog sindikata policije.

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković na prijetnje Uprave policije odgovara novim argumentima o postupanju organa reda na Cetinju 5. septembra prošle godine

Društvu je potrebna politički neutralna policijska organizacija

Umjesto da se zaustavi pretjerano i često neselektivno nasilje prema građanima, naročito kod masovnijih javnih okupljanja, čelnici Uprave policije, kategoričan je Aleksandar Zeković, zbog ukupnog političkog i društvenog konteksta, podstiču produbljivanje podjela

Sadašnje rukovodstvo Uprave policije ne želi ništa da nauči iz ranije, loše, policijske prakse. Umjesto da se suoče sa primjedbama javnosti i preduzmu sve što je do njih kako bi se sačuvao policijski integritet tim Zorana Brđanina poseže za degradacijom i kriminalizacijom onih koji u ovom društvu brane ljudska prava – kazao je za Pobjedu Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika nadstranačkog pokreta Građanska inicijativa „21. maj“.

Nakon što je Pobjeda 16. septembra objavila da je Odjeljenje unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova ustanovilo brojna kršenja zakona, od prekomjerne upotrebe suzavca, prekoračenja ovlašćenja do falsifikovanja izvještaja o količini upotrijebljenih hemijskih sredstava, prilikom intervencije policije na Cetinju 5. septembra 2021. godine, Uprava policije oštro je reagovala na navode tog i našeg teksta objavljenog dan kasnije, sa reakcijama dijela javnosti, među kojima i Zekovića, koji je, pored ostalog, saopštio koje su starješine pravile pritisak na policijske službenike.

Nalazi Unutrašnje kontrole

Zaprijetili su da će u postupcima koji slijede javnosti biti „jasniji i motivi pojedinih napada na integritet, kako policijskih starješina, tako i na Upravu policije u proteklom periodu“.

Zeković godinama prati postupanje policije, bio je i dugogodišnji predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, i jedan je od najglasnijih kritičara policijske akcije protiv građanki i građana na Cetinju 5. septembra 2021. Policija ga je u krivičnoj prijavi koju je pripremila, kako bi građanski protest na Cetinju predstavili kao teroristički akt, označila kao jednog od organizatora?!

– Od stupanja na dužnost, sa manjim ili većim intenzitetom, pristupaju namjernom traumatizovanju i zastrašivanju onih koji ih konstruktivno i argumentovano kritikuju. Ignorišu i relevantne adrese za zaštitu ljudskih prava – Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije MUP-a, Savjet za građansku kontrolu rada policije, zaštitnika ljudskih prava i sloboda i nevladine organizacije. Umjesto da svi skupa razgovaramo o tome kako poboljšati primjenu policijskih ovlašćenja i posvećenost standardima, oni koji su u rukovodstvu Uprave policije ne žele da smire napetosti u društvu – ističe Zeković.

Za Pobjedu otkriva da je Unutrašnja kontrola, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, prepoznala osnovanu sumnju da su policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić Ljubiša Bajović, Bajo Varajić i Dragoslav Stanišić, te Neđeljko Marković i Dragomir Vlahović, službenici CB Bar, kao i Vladan Nedović iz CB Bijelo Polje, u svojim izvještajima o upotrebi sredstava prinude navodno prikazali manji broj upotrijebljenih sredstava prinude od onog koji je stvarno upotrijebljen.

Isto je, kaže on, utvrđeno i u slučaju starješine Dragiše Mugoše koji je izdavao naređenja o upotrebi sredstava prinude policijskim službenicima. Na osnovu izvještaja policijskih službenika, dodaje Zeković, i Mugoša je u svom izvještaju navodno naveo manji broj upotrijebljenih sredstava prinude od onog koji je upotrijebljen.

– Važno je da naglasim, zbog pravilnog razumijevanja javnosti, na zakonske činjenice da policajac prema grupi osoba, znači prema većem broju lica, hemijsko sredstvo prinude može upotrijebiti samo na osnovu naređenja pretpostavljenog starješine. Ostaje nejasno i to treba dalje sagledati da li je Mugoša eventualno naredio i prekomjernu upotrebu sredstava prinude i zašto su policijski službenici sačinili potpuno netačne izvještaje. To je motiv koji bi trebalo da zanima Brđanina i njegove pomoćnike. Brojni policajci tvrde da je to bilo naređenje iz samog sjedišta Uprave policije, navodno od pomoćnika direktora Dragana Gorovića – naglasio je Zeković.

Nejasno je, prema njegovim riječima, zašto u Upravi policije nijesu vođeni disciplinski postupci protiv policijskih starješina i službenika.

– Unutrašnja kontrola je inicirala te postupke blagovremenim dostavljanjem svojih izvještaja o obavljenoj kontroli, ali ostaje nejasno i nepoznato kako se prema svemu tome odnio Zoran Brđanin. Mogu da razumijem da nije bilo mogućnosti da se vodi postupak protiv Denisa Bećirovića, koji je 1. marta 2022. godine sklopio sporazum na osnovu kojeg mu je nakon tri dana prestao radni odnos u Upravi policije. Prema mojim saznanjima, Unutrašnja kontrola je, sredinom juna ove godine, Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju dostavila svoj izvještaj o izvršenoj kontroli kako bi se ocijenilo i odlučilo da li u radnjama Bećirovića ima i elemenata krivičnog djela. Inače, tokom demonstracija na Cetinju Bećirović se vodio kao službenik CB Budva – zaključio je Zeković.

 

Zaustaviti zlostavljanje

Umjesto da se zaustavi pretjerano i često neselektivno nasilje prema građanima, naročito kod masovnijih javnih okupljanja, čelnici Uprave policije, kategoričan je naš sagovornik, zbog ukupnog političkog i društvenog konteksta, podstiču produbljivanje podjela i dalje antagoniziranje crnogorskog društva.

– Rekao bih da ne samo da to nije lijepo, već je to, nažalost, sebično, politikantski i podmuklo. Kvalitetna, pouzdana i politički neutralna policija je potreba svakog građanina i građanke Crne Gore i to je vrijednost koja nas okuplja bez obzira na sve naše razlike – poručio je on.

U kontinuitetu, upozorava, izostaje odgovornost u policijskoj organizaciji i umjesto da svi u Vladi, MUP-u i Upravi policije podrže efikasnu i nepristrasnu provjeru postupanja policije, najviše policijske starješine čine sve što mogu kako bi se obesmislili takvi napori, a one koji na njima insistiraju žele da predstave neprijateljima i izlože ih neprimjerenom pritisku i atmosferi.

– To je već viđena priča. Umjesto da budu proaktivni u komunikaciji i unaprijede ostvarivanje građanskih i političkih prava, starješine Uprave policije nastavljaju sa neprofesionalnošću. Umjesto da odlučno odbace primjedbe iz javnosti i argumentovano demantuju netačne navode, starješine Uprave policije javno i protivzakonito govore o pretpostavljenim motivima branilaca ljudskih prava poručujući da samo što nijesu optuženi i uhapšeni – ističe Zeković.

Poručuje da ako je učinio nešto protivzakonito u slučaju demonstracija na Cetinju za to će i odgovarati.

– Ali to nema veze sa zlostavljanjem građana od strane policije i to ne može abolirati policijske starješine zbog odobrenog i nesankcionisanog nasilja. Umjesto da me podrži u zalaganju za afirmisanje kulture policijske odgovornosti, iznenađen sam da Brđanin odobrava takva policijska saopštenja – naglašava naš sagovornik.

Ocijenio je da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije MUP-a, sa druge strane, potvrdilo da se u kriznim situacijama i napetim političkim okolnostima, ipak, drži određenih standarda i da posjeduje kapacitete kako bi se osiguralo bar minimalno zakonito djelovanje policije.

– To treba svi da pozdravimo i pohvalimo – dodao je Zeković.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin, ističe on, do sada nije saopštio što je preduzeo u pogledu profesionalne i disciplinske odgovornosti policijskih službenika i starješina za koje je Unutrašnja kontrola utvrdila da su nezakonito postupali i netačno izvijestili o upotrebi sredstava prinude.

– Svjedočimo masovnom krivotvorenju službenih izvještaja, a policajcima je naređeno da potpišu unaprijed pripremljena izjašnjenja o upotrebi sredstava prinude – zaključio je on.

Pomoć video zapisa

Unutrašnja kontrola, kako kaže Aleksandar Saša Zeković, imajući prije svega u vidu dostupnost video snimaka koje su zabilježile policijske, nadzorne i druge kamere, kao i spisak identifikacionih brojeva koji su zadužili policijski službenici angažovani na Cetinju utvrdila je prekršaje pojedinih policajaca.

– To je posebno pohvalno zbog prakse ljudskih prava. Utvrđeno je, na primjer, da je policijski službenik CB Bijelo Polje Srđan Janić, koji je imao dvije različite identifikacione oznake, sačinio netačan izvještaj o upotrebi sredstava prinude tako što je naveo da je upotrijebio samo dva sredstva prinude – bacio dvije ručne hemijske bombe, dok je u postupku kontrole nesporno utvrđeno da je Janjić iz hemijske puške koju je dužio ispalio nekoliko hemijskih metaka u pravcu građana koji su se nalazili u Ulici Pete proleterkse brigade, kao i jedan hemijski metak u pravcu građana na Balšića pazaru – kaže Zeković.

Dodaje i da je Unutrašnja kontrola nedvosmisleno utvrdila da je policijski službenik CB Budva Milan Lončar nezakonito upotrijebio dva sredstva prinude.

pobjeda

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].