Države članice EU podržale primjenu nove metodologije za Crnu Goru

0

U radnom dokumentu koje je pripremilo predsjedavanje Evropske unije (EU), u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, navodi se da su zemlje članice EU potvrdile “da bi se predložene promjene mogle prilagoditi postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom uz saglasnost odnosnih zemalja”.

U dokumentu se potvrđuje i da su obje zemlje već izrazile spremnost da “u principu prihvate unaprijeđenu metodologiju proširenja”.

Ova formalna potvrda zemalja članica dolazi nakon što je 17. marta Oliver Varhelji pred ambasadorima EU predstavio takozvani non-paper sa predlozima kako primeniti novu metodologiju i na zemlje koje su već otpočele proces pristupnih pregovora, odnosno na Srbiju i Crnu Goru.

Nova metodologija koju je Evropska komisija usvojila početkom 2020. godine primjenjivaće se na svaku zemlju koja tek otvara pristupni proces.

Prve koje će o članstvu pregovarati novom metodologijom su Sjeverna Makedonija i Albanija.

Radi se o grupisanju poglavlja u određenim klasterima- šest njih.

Prema novoj metodologiji koja će se primjenjivati na Crnu goru i Srbiju, kako stoji u konačnom radnom dokumentu, pruža se još jači fokus na reforme u osnovnim oblastima pristupnog procesa.

“Stoga bi postojeći snažni fokus na temeljne reforme trebalo zadržati i dalje jačati”, ističe se u dokumentu.

Glavni elemenat iz novog predloga Evropske komisije tiče se nemogućnosti da se otvori bilo koje poglavlje u pregovorima o članstvu dok se ne ispune sva prelazna mjerila koja se tiču vladavine prava.

“U skladu sa revidiranom metodologijom, nijedno daljnje poglavlje ne bi trebalo zatvoriti prije nego što se ispune privremena mjerila za dva poglavlja vladavine prava, treba razmotriti korektivne mjere u slučaju problema koji se pojave tokom pregovora, a postojeći akcioni planovi vladavine prava ostaće na snazi, tj. neće biti potrebno usvajati nove mape puta”, navodi se u ovom dokumentu.

U formalnom dokumentu koji je 31. marta podeljen zemljama članicama EU podvlači se i da bi se proces pristupanja Crne Gore i Srbije trebao usredsrediti na ove elemente: jači fokus na temeljne reforme, jače političko upravljanje, povećana dinamičnost te predvidljivost procesa.

Naglašava se da bi trebalo uzeti u obzir trenutnu fazu pregovora sa svakom od ove dvije zemlje kandidatkinje, kao i da će ovi elementi biti predstavljeni na sledećem sastanku Međuvladine pristupne konferencije sa svakom od ovih zemalja na ministarskom nivou.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]