Dubravka Jovanović: Šume i priroda u samoposluzi

7
ranjeno brdo iza prelijepih peraških ostrva

Svjetski je dan zaštite životne sredine.

Ove godine obilježava se pod motom “Šume-priroda na usluzi”.

Na usluzi, bolje reći samoposluzi su šume naše prorijeđene, šume u kojima hladovinu sve manje traže ljudi betona, stakla i čelika naše “urbane“ svakodnevice.

Pod četinarima brda i poluostrva Vrmac, najčešće su gomile otpada preostalog od uranaka majskih, i tako će do sljedećih.

Korpi za otpatke, klupa za odmor, ni od korova.

Čast planinarima koji znaju red i koji krče put stazama za njihove ture.

I to je sve što se brige tiče.

Ekološkim, umjetnim plućima, naduvano Crna Gora nosi epitet ekološka država, a ne diše ni sa pola plućnog krila.

O našim navikama i svijesti iz plićaka ljudskog uma samo par primjera od brda i šume do pjene od mora.

U Boki Kotorskoj, nevjesti Jadrana, spečifična kupališta za banj, kako kaže lokalno stanovništvo, su ponte, a lučice za barke mandraći, pravi čipkani vez od kamena.

Uz takve slike, zalivski život trebao bi da bude kao u bajci, ali osim majke prirode i graditeljskog nasljeđa onih koji su nam poručili “ni kamenčić u more“ danas se brda odvajuju, kuće niču nasred mora, drveće kasapi, pa su dva ljupka ostrva ispred barkonog Perasta u sjenci novih naselja što se bijele.

Ožiljci na tkivu UNESCO-vog kulturnog i prirodnog pejzaža bez i jednog novog stabla.

Po onoj, đe god nađeš zgodno mjesto tu zgradu posadi.

U civilizovanom svijetu u kome je ekologija imperativ, a gradnja, privredni i turistički razvoj idu svojim tokom, odmah se koridorom novih puteva ili prostorom novih stambenih ili poslovnih naselja sadi drveće, oplemenjuje i skriva novi kolur od kojeg oči zaslijepe.

Sve se čini da se što manje ugrozi patina i ambijent.

Da počnemo i završimo plažnim danom, nakon kojeg po pravilu ostaje ambalaža ića i pića, kozmetike za bronzanu boju kože u kojoj nije usko onima čiji obraz ne zna da se zacrveni pred ovakvim slikama.

Ne mare oni  ni kada se javno opomenu da iza sebe skupe otpad, jer će isti oni i njihova djeca sjutra opet prvim suncem stići  na isto mjesto zločina.

Ako ti se kupi, niko ti ne brani, odgovor je novokomponovanih kupačica ili kupača, domaćih i furešti, koji smo čuli u ekološkoj Crnoj Gori od gora i mora.

7 KOMENTARI

 1. Zar se proslavlja ovaj dan, pored tolikih primjera bespoštedne devastacije i degradacije prostora, od čega nije pošteđeno ni ono što ga nazivaju UNESCO-va baština? Kada bi Crna Gora imala takve ljekare kao poneke prostorne planere i projektante, bilo bi mnogo manje živije.

 2. Sve je istina, cak i blaga istina, na nasu zalost,
  Divljaci su oni koji su takvi kada ih niko ne vidi, a mozda se u grupi prave ekolozi.
  Moram reci i to , da se dio ,,civilizovanog” svijeta brzo presaltuje na nase prilike, pa se neki od njih, nedolicno ponasaju, i tako bolno podsjecaju na nase ,,ljude”.
  Nedavno sam bio do crkvice ,,Sveti Vid” nad Gornjom Lastvom i zapanjio se smecem koje sam tamo zatekao.
  Koji su to ,,ljubitelji prirode ” da se popnu tu i ostave svoje otiske za sobom?
  Svakako da smece nije baceno sa neba…..
  Eto, sve manje vjere u one koji obilaze prirodu i one druge, koji su joj davno okrenuli ladja

 3. Snimite i slikajte ono ruglo od zapuštenoga otvorenoga bazena. Zatvoreni i pored velikoga obećanja gnjije baš kao i Fjord u ekokloškoj CG.

 4. To je nasa ekoloska drzava… sram nas bilo. Dubravka , bolje bi bilo da pjesmama okitimo i Vrmac i more i obalu no sto zagadjujemo sve okolo nas. Malo je takvih kao vi koji disete za ovu ljepotu nase Boke Kotorske. Ova slika zaledjine iza otoka zaledjuje krv u venama. Taj ko je to odobrio bi trebalo da podje odmah u przun pod hitno…

 5. Draga i postovana gospodjo Jovanovic, preljep clanak i nadahnut sa puno sjete za ono sto se radi i unistava tu ne negde nego tu pored nas. Od kada je ranjena nesretna ijedina ponornica rjeka L:juta i niko nista nije preduzeo, a to je ljepota nad ljepotama koja se uliva sa crnogorskih zelenih brda u plavet bokokotorskog zaljeva.. Nekad mirna ljuta je nagrdjena a bila je posadjena i uljepsana a sad su tu neki drugi ljudi. CUDNI i NESAVESNI I NEODGOVORNI. Hvala za preljep clanak !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].