Duhovna evolucija ameba

1
Sreten Vujović

piše: Sreten Vujović 

Od dolaska ovih tragično smiješnih i isto toliko opasnih svetosavskih klerikalnih Crno-magovih političkih nedonoščadi, primjetna je i tendencija nekih “suverenista” da se “gleichschaltuju”, ali pod uslovom da se u tu “igru” uđe tajno, kao što je Rajka Glušica poželjela ući u Vladu! Nije Crna Gora ono što su mislili osvajači: Nemanje, Murati, Bonaparte, pa ni vladari Danilo ni Nikola; oni svi biše i preminuše, a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi; a to ti je u slavi! (Petar II Petrović Njegoš S. Milutinoviću). Stoga nije Crna Gora ni Milo Đukanović i njegovim eventualnim odlaskom sa političke scene opet će se pjevati “.da je vječna Crna Gora”!

Ovi “preletači” markiraju Milovim ljudima i “plaćenicima” časne ljude, koji su nedavno izrazili svoj protest na Cetinju prema fašizaciji društva i prema potiranju crnogorskog bića! Lično znam većinu protestanata i znam da iz njih nije progovorilo plaćeništvo, niti stranačka pripadnost (koju većina nema), već gnušanje prema povampirenom nacizmu u Crnoj Gori, u svrhu posrbljavanja Crnogoraca. Nekima nije ni trebalo davati “vakcinu-Srbosputnjik” jer su se sami preporučili kao bivši Albanci, i gle čuda, imamo i jednog bivšeg Hrvata, koji je bio “smjerno” okolokućno đonolizno čirgopotrčkalo dok su mu “prednje noge bile u koritu”! Sada taj isti nerast pljuje po svemu crnogorskom, nazivajući branitelje vlastitog dostojanstva nacionalistima i šovinistima!

U ovu ujdurmu uključio se i jedan bivši komunista (i bivši Albanac) i progonitelj vjernika, sada kandidat za “blaženjejšuju” funkciju u okviru SPC za kojega ni u Vukovom ni u starocrnogorskom rječniku ne postoji adekvatna odrednica! Njega može samo uvrijediti ako bi ga nekim čudom neko vidio kao čovjeka! Kako ta spodoba više od 35 godina napada u svakoj mogućoj prilici sve što je crnogorsko, a “poslastica” su mu istaknuti suverenisti, često se nađem u dilemi da li da ga žalim ili da budem zadovoljan što smo mu svojim postojanjem dali smisao životu; kakvom-takvom, ali i to je neki oblik života u duhovnoj evoluciji, od amebe do višećelijskog organizma!

 

U vrijeme AB revolucije ovaj “probuđeni Srbin”, albansko-skadarskog porijekla, analogno sadašnjim preletačima “pucao” je na visoku funkciju kod Slobodana Miloševića, pa je kod jednog cetinjskog slikara poručio svoj portret i platio jednoj grupi “ugroženih kosovskih Srba” sa Cetinja, koji nikada na Kosovu nijesu boravili, da nosaju taj portret na “mitingu solidarnosti” u Nikšiću i uzvikuju: “Takvi nama trebaju!” Takvi ne trebaju nikome “nako da se pred svijetom ruže”! Uvjeren sam da je ovaj nacionalni konvertit bio uzor Kudravom Dučeu, takođe bivšem Albancu! O bivšim Crnogorcima i bivšim Cetinjanima bespredmetno je trošiti riječi!

“I prvo bi riječ”!

Viktor Igo je bio ponosan na činjenicu da je francuski jezik obogatio sa par riječi! A riječ bi prije Čovjeka! Dakle kako je u biću čovjeka sadržano na hiljade riječi, onda se zaista trebamo upitati koja je to moć što je u veoma kratkom vremenu uspjela posrbiti dva Albanca, jednu Bošnjakinju i jednog tivatskog Hrvata, sa manjkom stranica stručnog rada za nestručno zvanje, koji gle čuda, iz svog brloga proziva najuglednije crnogorske intelektualce i prijeti da će ih dovesti “poznaniju prava”!

Poput ovih lokalnih umišljenih Mesija počeo je i Hitler; poslali ga da sabotira skup fašista u jednoj njemačkoj pivnici, on vidio svoju šansu, održao vatreni govor i postao Furer! Po toj logici, šansu možda ima i pripravnik, Kudravi Duče, jer je gestikulaciju i povišen ton svog uzora dobro “skinuo” i to sasvim relaksirano!

(Autor je književnik i potpredsjednik Crnogorskog PEN centra)

1 KOMENTAR

  1. Kudravi Duče je presladak. Obožavam da ga slušam i čekam trenutak kad sebe uhvati da je kontradiktoran i onda počne da se izvlači. Puštite, zamislite da imamo neku necirkusantsku vladu – ne bi se imali čemu nasmijat.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].