Duhovno i kulturno djelovanje franjevaca u Boki Kotorskoj

0

sa svete Mise

Fra Filip Karadža

Fra Filip Karadža

Prisutnost Reda manje braće ili franjavaca u Boki i Kotoru seže u prvu polovinu XIII stoljeća.

Prvi pisani trag o dolasku Franjevaca je u arhivskom zapisu iz 1265. godine gdje dvojica braće Dragon i Picineg daruju franjevcima svoju kuću na Šuranju.

Dakle, 750 godina duhovnog, kulturnog i djelovanja za opšte dobro svih franjevaca u Kotoru, kazao je za Skala radio fra Filip Karadža, predstojnik samostana Sv. Klare u Kotoru.

U cijeloj Boki, od Herceg Novoga do Kotora, tokom više od sedam stoljeća djelovalo je 18 franjevačkih postaja, hospicija, kao i tri samostana u Budvi, podsjetio je fra Karadža.

Franjevci su prvobitno obavljali svoju pastoralnu djelatnost, propovijedali jevanđelje, slavili eukaristijum, sakramente, ali su uvijek bili i kulturno aktivni.

Njihov doprinos kulturi grada Kotora i Boke je nemjerljiv u mnogim stvarima.

Posebno su svoj doprinos franjevci dali na polju književnosti, umjetnosti, muzike o čemu svjedoči i ostavština velike franjevačke biblioteke čiji korjeni sežu još u vrijeme franjevačkog biskupa Dujma koji je živio od 1352. do 1368. godine, a njegova prva donacija je bila upravo  utemeljenje franjvačke biblioteke.

Do danas biblioteka sadrži preko 20 hiljada naslova od kojih su najvrjednije inkunabule štampane do 1500. godine kojih je u ovoj biblioteci 45.

Fra Karadža izdvaja od posebnog značaja za istoriju Kotora prvu inkonabulu koja je izašla iz štampe, a koju je radio Kotoranin Andrija Paltašić (1450. do 1500. godine).

On je sarađivao i sa štamparom iz Hrvatske Dobrom Dobričevićem sa otoka Lastova čije su inkunabule takođe u franjevačkom samostanu u Kotoru, podsjetio je fra Karadža.

fra Filip Karadža

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]