Đukanović: Bajden će obnoviti transatlantske veze, NATO je potreban svijetu

1

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je ubijeđen da će novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden obnoviti prekinute transatlantske veze.

“Ne pričam to samo na bazi poruka koje sam čuo nakon izbora. Svih ovih godina bio sam u prilici da veoma često razgovaram sa Bajdenom i da čujem njegovu posvećenost transatlantskoj saradnji i evrospkim problemima, poštujući Evropu kao najvažnijeh partnera SAD-a. Imao sam često priliku da razgovaram sa Bajdenom i o Zapadnom Balkanu koje je 1990-ih bio u fokusu Vašingtonu“, kazao je Đukanović na 2BS forumu.

Takođe je istakao da je NATO potreban svijetu, prevashodno Evropi i Americi.

“Vjerujem da će naredni period biti period obnove povjerenja evroatlanstkih partnera i da će prestiž NATO-a biti unaprijeđen na globalnoj sceni. To je veoma ohrabrujuće za Evropa, ali i za Zapadni Balkan”, kazao je Đukanović.

On je kazao da je 2030. već označena kao granična godina.

“Optimista sam i vjerujem da u narednih 10 godina možemo ostvariti strateške ciljeve. Ne znam hoćemo li do tada biti članica EU, jer nikad nisam goorrio o datumma, a članstvo ne zavisi samo od zemlje kandidata već i od stanja unutar Unije”, naveo je Đukanović.

Poručio je da Crna Gora mora da se razvija ekonomski i da nastavi ozbiljne reforme kako bi ubrzala EU reforme.

“Izazovi su veliki i nadam se da ćemo zajedno raditi i u novom odnosu snaga kako bi ostvarili naše strateške ciljeve”, dodao je crnogorski predsjednik.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera istakao je u uvodnom obraćanju da je To Be Secure (2BS) Forum doprinio da Crna Gora postane NATO članica 2017. godine.

On je kazao da je Crna Gora pokazala demokratski kapacitet mirnom tranzicijom vlasti nakon paramentarnih izbora, te da će nova Vlada imati zadatak da ostane posvećena članstvu u NATO-u, kao i da ojača put ka EU.

“Crna Gora i cijeli Balkan mora ostati u sferi interesvanja Zapada. Nema i ne bi trebalo da bude kompromisa vezano za to. Ne smijemo dozvoliti ruskom ili kineskom uticaju da preuzme Balkan”, istakao je Kentera.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke Istakla je da se partnerstvo Crne Gore i SAD-a temelji na poštovanju istih vrijednosti, želji da se spostavi mir u svim djelovima svijeta.

“Naša očekivanja su da nova Vlada ostane čvrsto na putu evropskih integracija”, kazala je, između ostalog, Rajzing Rajnke.

Na ovogodišnjem 2BS Forumu učestvovaće i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Dritan Abzović i ministri vanjskih poslova i odbrane Đorđe Radulović i Olivera Injac.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].