Đukanović: Crna Gora već ostvarila cilj o smanjenju emisije štetnih gasova

0
Milo Đukanović
Udio Crne Gore u globalnim emisijima štetnih gasova iznosi svega 0,009 odsto.

I pored toga, 2015. godine, Crna Gora se kroz nacionalno utvrđeni doprinos obavezala na smanjenje od najmanje 30 odsto do 2030. Taj cilj je već ostvarila i to zahvaljujući preduzimanju efikasnih mjera na unapređenju industrijskih tehnologija, povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora i sprovođenju mjera energetske efikasnosti, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Samitu o klimatskoj ambiciji.

On je istakao da smo, pet godina nakon Pariskog klimatskog sporazuma, suočeni sa izazovom koji po ko zna koji put ističe kao jedini mogući odgovor efikasan multilateralizam, saradnju i zajedničku odgovornost.

“Post-pandemijski oporavak zahtijeva izgradnju zelenijeg, otpornijeg, održivog svijeta. Ispunjenje obaveza iz Klimatskog sporazuma postaje uslov bez kojeg to nije moguće. Jednako kao što bez povećanja ambicija na nacionalnom nivou ne možemo dostići ciljeve iz Pariza. Zato pozdravljam inicijativu za održavanje današnjeg liderskog samita”, rekao je Đukanović.

Dodao je da se dalje povećanje nivoa klimatske ambicije mora zasnivati na složenim strukturnim promjenama u svim ključnim sektorima, uz visok projektovani nivo investicija.

“Revizijom doprinosa kao novu ciljnu vrijednost postavljamo smanjenje od 35 odsto do 2030. (ne uključujući sektore namjene u šumarstvu i poljoprivredi), odnosno smanjenje emisija gasova za 2117 kilotona. Naše procjene govore da bi daljim unapređenjem ciljni nivo mogao biti povećan na 39 odsto. Izvjesnost u ovom pravcu, paralelno sa daljim napretkom u evropskim integracijama, stvaraće prostor da do 2025. dalje revidiramo nacionalne ciljne vrijednosti”, naglasio je predsjednik.

Kako je istakao, izrade Nacionalnog energetsko-klimatskog plana, Plana adaptacije na klimatske promjene i Strategije niskokarbonskog razvoja, daće pouzdanije projekcije mogućnosti Crne Gore u kontekstu nastojanja EU da svoj cilj smanjenja emisija poveća sa 40 na 55 odsto u narednih deset godina.

“Crna Gora ostaje odlučna u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene i odgovorna u realizaciji zacrtanih ciljeva”, zaključio je Đukanović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].