Đukanović na samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope: Mali korak ka stvaranju nečeg velikog

1
Milo Đukanović
Crna Gora je spremna da učini dodatne napore kako bi došli do postizanja zajedničkih ciljeva u Mehanizmu 17+1, čime bi ovaj format saradnje učinili praktičnijim i konkretnijim za sve zainteresovane strane, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na devetom Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Vjeruje da je današnji samit mali korak ka stvaranju nečeg velikog, o čemu će, kaže, svjedočiti buduće generacije.

“Prije svega, želim da Vama – predsjedniče Si, uputim topao pozdrav i zahvalnost na iskrenom prijateljstvu prema Crnoj Gori, i da podržim inicijativu i organizaciju današnjeg događaja putem video-linka. Drago mi je da na današnjoj konferenciji prisustvuje ovako veliki broj zemalja. To je pokazatelj kvaliteta inicijative 17+1, i jasne želje NR Kine i svih učesnika da radimo zajedno i tražimo najbolja rješenja za izazove sa kojima se suočavamo”, kazao je Đukanović.

Od osmog samita održanog u Dubrovniku svijet se, kaže Đukanović, značajano promijenio.

“Pandemija je do sada odnijela preko 2,3 miliona žrtava. Privredna aktivnost i mobilnost ljudi nikada u istoriji nisu toliko smanjeni u veoma kratkom roku. Nezaposlenost i javni dug gotovo svih zemalja su porasli. Zavladala je neizvjesnost u kojoj socijalne politike dobijaju na važnosti. Ipak, bez jakih ekonomskih politika, socijalne politike neće moći dugo da izdrže. Dodatni problemi odnose se na klimatske promjene i ekologiju. Sve što sam nabrojao predstavlja ozbiljne izazove, ali i nove prilike da krenemo u pametniji, zeleniji i pravedniji razvoj”, navodi Đukanović.

Imajući u vidu kompleksnost pitanja sa kojima se suočavamo, i potrebu što bržeg ekonomskog oporavka, jasno je, kaže Đukanović, da međusobna komunikacija nikada nije bila važnija.

“Zato redovno održavanje Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope ima poseban značaj”, ukazuje Đukanović.

Ove godine Crna Gora i NR Kina obilježavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

 

“Prijateljstvo naše dvije zemlje kontinuirano se unapređuje. Naša saradnja dodatno je ojačana u mnogim oblastima kroz Mehanizam 17+1, koji od nedavno uključuje i borbu protiv Covid-19 i drugih pandemijskih virus”, kazao je Đukanović.

Crna Gora je zahvalna Kini za donaciju medicinske pomoći u borbi protiv Covid-a.

“S druge strane, u okviru svojih mogućnosti, Crna Gora je donirala pomoć NR Kini u istu svrhu. Još jednom se pokazalo da je prijateljstvo Crne Gore i NR Kine, crnogorskog i kineskog naroda, najjače u najtežim trenucima. Uvjeren sam da ćemo nastaviti da stvaramo prilike od obostranog interesa i doprinosimo jačanju razumijevanja i prijateljstva”, ističe Đukanović.

Put kojim se Crna Gora kreće je poznat.

“Korak po korak primičemo se potpunoj integraciji u Evropsku Uniju sa kojom dijelimo zajedničke vrijednosti. Istovremeno, kao otvorena i prijateljska zemlja, Crna Gora želi da kroz prilike koje pruža Mehanizam 17+1, učini saradnju sa NR Kinom praktičnijom i da dođe do konkretnih rezultata u oblastima od zajedničkog interesa. Želimo da ojačamo saradnju u ekonomiji, energetici, saobraćajnoj povezanosti i turizmu, poštujući pri tom principe održivog razvoja. Iako smo najmanja od država učesnica Mehanizma, imamo izuzetno velike razvojne potencijale koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim kineskim partnerima. Zato će Crna Gora podržati predlog “Liste aktivnosti za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u 2021.”, poručio je Đukanović.

Prije nekoliko dana imao je, kaže, priliku da se obrati kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju sa Crnom Gorom.

 

“Pažljivo osluškujući i njihove interese, jasno je da postoji želja za nastavak saradnje na izgradnji auto-puta kroz Crnu Goru do luke Bar, kao i razvoja logističke i industrijske zone u njenom okruženju. Ovakav projekat dao bi snažan zamajac bržem ekonomskom oporavku u post-Covid periodu i bolje povezao Crnu Goru sa susjednim i prekomorskim zemljama. Kroz jačanje saradnje sa kineskim institucijama i kompanijama mi želimo da: povećamo izvoz crnogorskih proizvoda visokog kvaliteta na tržište NR Kine; povećamo razmjenu studenata, umjetnika, naučnih i kulturnih radnika; dinamiziramo turističku saradnju i da kroz 17+1 Koordinacioni mehanizam za životnu sredinu, stvorimo uslove za konkretnu implementaciju ekoloških i inovativnih rješenja baziranih na najsavremenijoj tehnologiji”, navodi Đukanović.

U skladu sa svojim interesima, Crna Gora je, kaže, spremna da učini dodatne napore kako bi došli do postizanja zajedničkih ciljeva u Mehanizmu 17+1, čime bi ovaj format saradnje učinili praktičnijim i konkretnijim za sve zainteresovane strane.

“Na kraju, gospodine Predsjedniče Si, koristim priliku da uputim najsrdačnije želje Vama i kineskom narodu za predstojeću Novu lunarnu godinu. Više nego ikada, danas nam je potrebno da marljivo radimo na jačanju iskrenog prijateljstva između naših naroda i zajedno savladamo brojne izazove. Stara kineska poslovica glasi: “Prevladavanje teškog započinje sa lakim, ostvarenje velikog započinje sa malim, jer se u svijetu teško formira iz lakog, a veliko iz malog.” Vjerujem da je današnji samit mali korak ka stvaranju nečeg velikog, o čemu će svjedočiti buduće generacije”, kazao je Đukanović.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]