Đukanović nakon sastanka u Briselu: Otvara se šansa koju moramo da iskoristimo

0

Postoji svijest i kod nas i kod naših sagovornika da se otvara nova šansa koju treba da iskoristimo tako što ćemo maksimumom napora da obnovimo tempo reformi koji je bio karakterističan do prije nekoliko godina, ali i da EU prevaziđe praksu slanja različitih poruka koje zamagljuju jasnu evropsku perspektivu za zemlje regiona, poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

On je, u Briselu, učestvovao na radnoj večeri lidera zemalja Zapadnog Balkana sa čelnicima Evropske unije na poziv visokog predstavnika za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo nastavkom dijaloga u tom formatu.

– Ovo je razgovor u bitno promijenjenim okolnostima nakon agresije Rusije na Ukrajinu i koji je uslijedio nakon naše percepcije da je ruska agresija dodatno osvjetlila važnost jasne i dogledne evropske perspektive za sve zemlje Zapadnog Balkana – kazao je Đukanović u izjavi nakon sastanka.

Predsjednik navodi da je sastanak u Briselu bio prilika da se razgovara o mogućem, novom kvalitetu i intezitetu odnosa EU i zemalja regiona.

Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

– Iskoristio sam priliku da saopštim kako mi vidimo posljedice malignog uticaja trećih zemalja u regionu, ne samo od ruske agresije na Ukrajinu, nego i prije toga. Podsjetio sam na pokušaj državnog udara 2016. godine i kontitinuitet doktrine destrukcije koja ima za cilj da osujeti evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i ukazao na evidentne poljedice koje se ogledaju u restauraciji nacionalističkih i retogradnih politika koje usporavaju zemlje ZB ka evropskom sistemu vrijednosti – kazao je Đukanović i dodao da je izrazio nadu da novi kvalitet evropske politike nakon ruske agresije može postati dugoročan.

Kako kaže, zainteresovani smo, kao Evropljani, da Evropa sačuva i unaprijedi svoju geopolitičku konkurentnost. Ta misija, dodaje, mora početi od konsolidacije čitave Evrope, ne samo Evropske unije.

– Mislim da je razgovor bio veoma koristan. Postoji svijest i kod nas i kod naših sagovornika da se otvara nova šansa koju mi treba da iskoristimo tako što ćemo maksimumom napora da obnovimo tempo reformi koji je bio karakterističan do prije nekoliko godina, ali i da EU prevaziđe praksu slanja različitih poruka. To slanje različitih poruka zamagljuje jasnu evropsku perspektivu za zemlje ZB. A onda destrukcija koja dolazi sa trećih, antievropski nastrojenih adresa, doprinosi dodatnom usporavanju procesa emancipacije i evropeizacije balkanskih društava – kazao Đukanović i izrazio nadu da se poruka iz EU ka regionu usaglasi kao jedinstvena, optimistična i podsticajna.

Nasušno potrebna poruka da ima mjesta u EU

Komentarišuči izjavu francuskog predsjednika, Emanuela Makrona koji je predstavio stav o formiranju nove evropske zajednice za zemlje koje nisu dio EU, Đukanović je kazao da nije riječ samo o trenutnom francuskom predsjedavanju Unijom već o izjavi koju daje predsjednik jedne od najvećih zemalja koja ima veliku utiicaj na kreiranje evropske politike.

– Rekao bih da će trebati dodatnog razgovora na tu temu, što se podrazumijava pod idejom političke zajednice. Nezavisno od toga, čini mi se da nam je nasušno potrebna poruka da sve zemlje imaju mjesto u EU i da će tempo zauzimanja tog mjesta zavisiti od naše sposobnosti da realizujemo reforme, dostignemo standarde i da ćemo afirmišući politiku regate iskoristiti svoju šansu. To će razviti zdravu konkurenciju na Zapadnom Balkanu i u ne tako dalekoj dovesti do članstva svih zemalja regiona u Uniji – kazao je Đukanović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]