Đukanović: Nama treba samopoštovana, emancipovana, evropska Crna Gora – to je najsvetiji zadatak svakog građanina i u 2021. i za vijek vjekova

20
Milo Đukanović

Svaka politika koja pod parolom vraćanja tradiciji, udaljava Crnu Goru od njenog evropskog puta i sveukupne društvene emancipacije, retrogradna je politika.

Beskrajno poštujem dugu i časnu istoriju svoje zemlje, njene moralne vertikale temeljni su dio sistema vrijednosti koji uspostavljamo, ali nama u ovom vremenu treba savremena, samopouzdana, samopoštovana, emancipovana, evropska Crna Gora. To je najsvetiji zadatak svakog nacionalno, porodično, i lično odgovornog građanina Crne Gore i u 2021. i za vijek vjekova, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u novogodišnjem obraćanju građanima.

Naši ljekari, medicinsko osoblje i svi zaposleni u zdravstvu heroji su minule 2020. godine, poručio Đukanović.

Kako je istakao, u 2020. su održani parlamentarni izbori, čiji su rezultati doveli do promjene vlasti, prvi put nakon obnove državnosti Crne Gore, a koje su obilježili crnogorski demokratski potencijal, ali i brutalni upliv izvancrnogorskih i domaćih vanpolitičkih faktora u izborni proces. Dodao je i da je Srpska pravoslavna crkva deformisala izbore, građanski i sekularni profil Crne Gore, koja počinje da liči na srednjovjekovni teokratski zabran u srcu Evrope. To, poručio je, podriva ugled Crne Gore u svijetu.

Novogodišnje obraćanje predsjednika prenosimo u cjelosti:

Poštovani građani Crne Gore,

Na kraju smo teške godine, koja je značajno promijenila naše živote. Pandemija novog korona virusa pogodila je i Crnu Goru, kao i cio svijet, koji se iznenada našao u epidemiološkom haosu, suočen sa dotad nepoznatom bolešću. Pred tom pošasti naš zdravstveni sistem i država u cjelini djelovali su sinhronizovano i odgovorno, i u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. U prvim mjesecima postigli smo zadivljujuće rezultate. Zasluge za to pripadaju u prvom redu zdravstvenim radnicima, ali i odgovornim građanima. Virus je nastavio da hara planetom i proizveo pogubne posljedice po zdravlje ljudi, i uobičajeni način života, kao i na globalnu ekonomiju, a posebno u zemljama u kojima turizam i usluge čine dominantan dio strukture BDP kakva je i Crna Gora.

Sa današnje distance, rekao bih da smo ohrabreni početnim uspjesima, potcijenili realnu dužinu trajanja pandemije i njena razorna dejstva na ekonomskom i na socijalnom planu. Uz trajuće i proširene posljedice po zdravlje čovječanstva. Slaba je utjeha i to što ovo nije karakteristika naše zemlje, već realna dijagnoza stanja globalnog društva, bez izuzetka. Svjetska nauka i struka su do ovih dana bile potpuno nemoćne u definisanju efikasnog medicinskog odgovora na ovaj izazov. A nespremnost javnosti da pristaje samo na administrativnu strogoću u vidu novih restrikcija, kvaliteta života, bivala je sve izraženija. Gotovo razumljivo, jer sve države, dakle, ukupna svjetska javnost, su usljed ovakvih okolnosti već odavno premašile sve prvobitne i najpesimističnije projekcije obima obolijevanja.

Zato su naši ljekari, medicinsko osoblje i svi zaposleni u zdravstvu heroji minule 2020. godine. Oni su bili i ostali na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije. Stručno, neumorno, predano i požrtvovano radeći svoj posao, pokazali su da je zdravstveni sistem Crne Gore, iako nepripremljen i nedovoljno opremljen za takve izazove, sposoban da se ponese sa njima jednako kao i mnogo razvijeniji, sada ojačan i ovim izuzetnim iskustvom, učvršćenim društvenim povjerenjem i novim međunarodnim partnerstvima, što zaslužuje visoko poštovanje.

Godinu koju ispraćamo obilježila su i mnoga krupna politička dešavanja.

U avgustu 2020. godine održani su parlamentarni izbori, čiji su rezultati doveli do promjene vlasti, prvi put nakon obnove državnosti Crne Gore. To je svakako najkrupnija politička i društvena novina u Crnoj Gori u minuloj godini. Rekao bih da su taj proces markantno obilježile dvije okolnosti. Prva je nesumnjivo predstavljala novi prilog međunarodnoj afirmaciji crnogorskog demokratskog potencijala. Najviše državne institucije, kao i dotadašnje vladajuće partije, priznale su rezultate izbora i uprkos bezrazložnim sumnjama, pokazale apsolutno poštovanje izborne volje građana i crnogorskog pravnog i političkog sistema u procesu formiranja nove vlasti. Ovakvim postizbornim slijedom, Crna Gora je potvrdila i dodatno afirmisala svoju demokratsku zrelost i uspostavila presedan koji bi trebao postati praksa za sve buduće promjene na političkoj sceni.

Generacija koja je predvodila Crnu Goru kroz burna vremena tranzicije, uvođenja višepartijskog sistema, posebno kroz traumatične godine krvavog raspada Jugoslavije, i međunarodnih sankcija, koja je uspostavila ekonomsku održivost zemlje, na referendumu povratila državnu nezavisnost, uvela Crnu Goru u NATO i otvorila sva poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, unapređujući istovremeno mir i multietnički sklad u zemlji, po svim moralnim i političkim kriterijumima, obavila je odgovornu istorijsku misiju za Crnu Goru. Tom savremenom državnom temelju građanskog ustrojstva i multikulturalizma, u ovoj prilici dodala je i novu dimenziju demokratske kulture, što je učvrstilo ugled Crne Gore na mapi demokratskih zemalja Evrope.

Druga okolnost je neprimjereni, čak brutalni upliv izvancrnogorskih i domaćih vanpolitičkih faktora u izborni proces u našoj državi. I ovogodišnji parlamentarni izbori iskorišćeni su, poput prethodnih, da se Crnoj Gori pokuša nametnuti drugačiji karakter države i novi strateški kurs njenog razvoja. Iako su glavni kreatori tog scenarija bili isti kao 2016., a ciljevi identični, da se Crna Gora preoblikuje u srpsku i pravoslavnu državu i da odustane od integracije u NATO i EU, realizacija ovogodišnjeg hibridnog ataka, mnogo je organizovanije i efikasnije izvedena. Novina je i uloga SPC u izbornom procesu, koja je svojim političkim manipulacijama, ne samo deformisala izbore kao demokratsku svetkovinu, nego i nakon njih, zanešena površnim i lažnim trijumfalizmom, nastavila da deformiše građanski i sekularni profil Crne Gore, koja počinje da liči na srednjovjekovni teokratski zabran u srcu Evrope. To podriva ugled Crne Gore u svijetu, i ne samo da je anticivilizacijski, nego nije ni održivo. Naprosto, nije normalno. I neće biti moguće. Ali, jedino dobro od toga je da građani bjelodano spoznaju ko im, iz Crne Gore i izvan nje, i kakvu alternativu nudi umjesto građanske, multietničke, evropske Crne Gore.

Promjene do kojih je došlo već daju novu dinamiku našem društvenom životu, mobilišu sav zdravi, nacionalno odgovorni, emancipovani ljudski resurs, kojim naša zemlja raspolaže, što je garancija da ne može biti ugrožena državnost Crne Gore, naš identitet, demokratski karakter države, multietnička demokratija, evropska i evroatlantska orijentacija, jer su to vrijednosti koje prihvata većinski dio našeg društva.

Nadam se da nova vlast, zanešena trijumfalizmom i revanšizmom, neće previdjeti opasnost da takvom politikom objektivno služi interesima drugih država koje žele da vide Crnu Goru kao privezak svojih retrogradnih regionalnih ili globalnih interesa na Balkanu. Da prije svega, neće nastaviti da urušava mukotrpno i nedovoljno izgrađene institucije, jer su one takve kakve su mogle nastati u četrnaest godina nezavisnosti, najpouzdanija utvrda opstanku i budućem demokratskom razvoju Crne Gore. Iskustva sa kraja godine u radu Vlade i Parlamenta su obeshrabrujuća. Ali, dozvoljavam da to još mogu biti početne greške i izraz nesnalaženja u obavljanju državnih poslova.

Imajući u vidu događaje koji su obilježili godinu na izmaku, očekujem da i u 2021. kao društvo i sistem, pokažemo visok stepen odgovornosti, posvećenosti i efikasnosti u borbi sa virusom korona i tako sačuvamo zdravlje naših građana, i spasimo što više ljudskih života. Vjerujem da će tome doprinijeti i masovna vakcinacija stanovništva. Nadam se da će nova izvršna vlast uspjeti da na kompetentan i efikasan način odgovori velikim izazovima koje ova borba nameće, imajući prvenstveno u vidu teške ekonomske posljedice pandemije po državu i građane.

Želim da u 2021. godini naš politički život bude obilježen poštovanjem i unapređenjem demokratskih standarda, dinamiziranjem reformi i očuvanjem razvojno-investicionog zamaha što će voditi daljoj afirmaciji evropskih vrijednosti u Crnoj Gori.

Svaka politika koja pod parolom vraćanja tradiciji, udaljava Crnu Goru od njenog evropskog puta i sveukupne društvene emancipacije, retrogradna je politika. Beskrajno poštujem dugu i časnu istoriju svoje zemlje, njene moralne vertikale temeljni su dio sistema vrijednosti koji uspostavljamo, ali nama u ovom vremenu treba savremena, samopouzdana, samopoštovana, emancipovana, evropska Crna Gora. To je najsvetiji zadatak svakog nacionalno, porodično, i lično odgovornog građanina Crne Gore i u 2021. i za vijek vjekova.

Borba za ove vrijednosti će tražiti istrajnost, hrabrost i mudrost, i vjerujem da će Crna Gora znati da ih odbrani i afirmiše.

Građanima Crne Gore, našoj dijaspori, našim ljudima u vojnim i diplomatskim misijama, svima gdje god da su, želim prije svega dobro zdravlje, mir, slogu i napredak u Novoj 2021. godini.

Nek je vječna Crna Gora.

20 KOMENTARI

 1. Osvanut će 21 Maj kada će se ugasiti ovaj mrak.
  Crnogorski badnjak nego što!
  Ne nego ćemo se trest od Bratićke i rukoljuba.

  • Nema crnogorskog ni srpskog banjaka, banjace. Ima samo pravoslavni i katolicki, a i to bi mogao biti jedan obzirom da su to sestrinske hriscanske crkve. A to sto vi pokusavate da uradite, da vecinu pretvorite u minornu manjinu, koja pri tom i ne ide u crkvu, je vas problem. Ja sam vazda, ako nijesam imao mogucnosti poci u pravoslavnu crkvu, isao u katolicku i punoga srca i ciste duse tamo zapalio svijecu i pomolio se Bogu. A vi koji u crkve i ne idete sad ocete da, pored pravoslavnih crkvi koje vam je sacuvala SPC, idete u neke druge. Idite ko vam brani. Sagradite i vasem se Bogu tamo molite. Ali vi ste bezboznici, ne zabotavite to.

 2. Jordane ćeraš ti cijeli vijek vuka manitoga i nemaš dvije čiste da kažeš!
  Sam si sebe maka, znači priznao si da si nenarodni elemenat, kao svi tvoji koje promovišeš i lažavi babinjavi populisti, kojima i ti priskoči u pomoć!
  Bronzin ti je bez poklopca, pazi da ne prekipi fažola!

 3. Zadnji pokusaji diktatora da izazove sukobe i opstane na vlasti. Ali narod mu je pokazao sto misli o njemu i demokratskim principima o kojima on trabunja u bunilu. SPC mu je dosla glave, to je djelimicno tacno. Dosao mu je glave vjerujuci narod u Crnoj Gori, pa mu je pametnije da manje prica jer ce mu tek najavljeni popis i sledeci izbori pokazati da je falio kad je krenuo u osnivanje dps crkve na celu sa raspopom Mirasem. Vjerujuci narod zna, a ovima koji se krste lijevom rukom je svakako svejedno, sve sto se desava u i oko crkve.

  • Ne trabunjaj ti kuśo ovo je Crna Gora, a ima nas puno koji ne idemo u pećine SPC! nikad tamo ni uljegli nismo, a ne glasamo nikoga, ni ovog što je pasao , ni tvoje “oslobodioce” izdajničke !
   Popovsku džamahiriju nećemo, a
   boga nećemo, jer ga ni u svijetu ne štuju puno ! Vidi se da si dio zadri bande i babarija raznih i ne znaš što ćeš od bijesa!

   • Ne ides u crkvu, ne glasas, a cini mi se da ni ne mislis,ali su to vjerovatno subjektivni razlozi. Jedes li barem sto, da zadovoljis bar osnovne porive, doduse ne svojstvene ljudskom bicu, ali ajde.

   • ..GREOTA BOŽIJA…”PER UNA BELA(ZA JEDAN GLAS)…MARTIN(Milo)PERSOLA BARETA(IZFUBIO VLAST)”.?! PUTUJ IGUMANE-OSTAVI MANASTIR..NIJE TVOJ-NO NARODNI!!!

   • KAD ODETE N ASTRADUN I KLEKNETE PRED CVETJEM VLAHOM I TRAŽITE OPROS ZA ONAJ GENOCID POČINJEN DUBOVČANIMA I KONAVLJANIMA U ČETNIČKO SER BPSKO CRNOGORSKOKO RATU “BRANEĆI SER BPSTVO IKOOVOPREDVOEI ČETVORPREGOM 4M”OMIROMILOŠEVIĆEM I Milom MAROVIĆEM! KAO I DA ODETE U ĆILIE ĐE STE KUAVIČKI UBILI COGOSKOG ADMIRALA KRTA ĐUOBVIĆ A5.OKTOBRA 1991 GOIE!!!!!

    • A oli Ti jole po ulici Cvijete Zuzorić malo sa šćapom pa da ti niz fineštrin frdeknu gamelu urina?
     Ili ćeš kod Sele (srpkinje) na kolače, čiju je kuću uzaptio fetivi gospar ribar koji je 90ih ostima gađao vlaja kod Trubadura oli Ti
     Čmara ! To si zaboravio izvuć iz škafetina kad si utEka iz ONO !
     Jednom bjegunac, kukavica za navijek, junac ostrigani do ispod
     šake brade kokardne !
     Obiđe ti jolo sve oltare, pa sade
     drekaš i BREkćeš kà pastirski
     keronja ajvan!

     • OKLE OVE PROMJENE PA I TI JAVNO PROTV TVOJIH..KAKO IH MILO NAZVA 1991 USTAŠAMA-KOJE JE “POBIEDIO ZA NAVIEK-U NAMETNUOM RATU”-NA KONAVLE I DUBROVNIK-1991/1992 KAKO SE IZJASNIO-MILE NKO NA TV POLITIKA-199O I991 U BIOGRAD U GODINAMA ČETBNIČKO USTAŠKOG ĆETANJA-SA ŠEMENIMA IZ 1941-1945-1971-1988-1989 DO DANA DANJEGA!..Pero GUDIN IZDADE BRĆAU “USTAŠE-KA MU PRECI JEBENU KRALJEVINU KERAĐĐORĐEVĆAI…!!!

 4. Emancipacija je sirok pojm ako gospodin pod tim podrazumeva ja ti zavucem ruku u dzep a ti cutis it si ti emancipovan. Neslazem se. A ako podrazumeva svest gradjanina da sve uradi da svali lopov zsvrsi u zatvoru. To je drugo, onda vec danas trba da pokaze svojim primerom, svoju emancipovanost. Napred predsdnice celamo.

 5. DRAGI PREŠEDNIČE SRETNI TI OVI NOVODIŠNJI BLAGDANI..:NOVE GODINE I NOVA VLAST POD TVOJOM UPRAVOM…!!! U NADI DA PILIKOM KARKULISANJA-PRAVLJENJA KALKULACIJA ZA NEOEMANCIPACIJU NAŠE DOMOVINE CRNE GORE(UĐEDENU U JEVROPSKU UNIJU)-NISI DATI UKALKULIAO(SABRA) IPASANE 32.PROĆERDANE.GODINE ..?!!!

  • Što napisa neko na twitter,,Milu treba dati nobelovu nagradu,kad je uspio ovakavu zemlju sa ovim narodom da uvede u Nato;Živio

   • A tebi treba dat Nobelovu nagradu za glupost. Pitao se on oko toga taman koliko i ti tako pametan. Uvalili su nas u Nato da bi bili tampon zona, a mi umjesto da budemo neutralni, uvalismo se u zlocinacku organizaciju.

   • IMALI STE SREĆE!!!…OD KAD JA PAMTIM-DA VI TI KOJI SU ŠLJEGLI-PRIĆERANI SA VLASTI
    -DA IM-VAM NE TREBA PASIRATI SAMARE-E SU IM-VAM PASENT PO MERI-SKROJENI I NAPRAVLJENE-TAKO DA VAS U NAREDNE 32.GDOINE NEĆE ŽULJATI…! BIĆETE SREĆNI KA VAM BIRAČI-MAGARČIĆI.. Pera gurdić-GUDIN.Pepe,PlageNti-Kaštio-Parilo I OSTALI TROPRSTACI?!!!..JEDINI KOJI JE OSTAO BREZ SAMARA-JE Migo ZECKI ZEC IZ MORAČE -MJEGA ČEKAJU BUKAGIJE-SPORADI ĐAOLJIJE KUVERATA OLITI KUVIJERTI-ZA BRZU POŠTU…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]