Đukanović ostaje predsjednik DPS-a, Marković zamjenik

27

 

Milo Đukanović ostaće predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) a njegov zamjenik Duško Marković, odlučeno je na osmom kongresu te partije koji je održan u Podgorici. Đukanović je ranije danas kazao da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku, te da je neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta. DPS, kaže Đukanović, ima razumijevanja za očekivanje jednog dijela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

Primarni interes je, kako je rekao, snaženje državnog identiteta Crne Gore: “I to mora biti mnogo više do sada odgovornost svih državnih institucija”.

Đukanović je rekao da DPS uvažava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmišu svoje identitete: “Zato se protivimo svakom pokušaju osporavanja ili nametanja identiteta”.

On je rekao da se mora odlučno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.

“Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi”

“Najveća je obaveza vladajućih subjekata da na ovu osjetljivu temu vodimo tolerantan dijalog sa svima. Kroz to gledamo i na aktuelne dileme o crkvenom pitanju u Crnoj Gori. Zakon nam treba da uredi odnose između države i crkve. Nije cilj da se mijenjaju nasilno vlasnički odnosi, ali svaka država ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi pretrpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji”, kazao je Đukanović.

DPS, kako je rekao, ima razumijevanja za očekivanje jednog dijela javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Citirao je Nelsona Mendelu, koji je rekao “Uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi”, kao da se to, kako je rekao, odnosilo na Crnu Goru.

“U vrtlogu 90-ih, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom između rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vjera i nacija, i uspjeli da odbranimo tu vrijednost, što nikome nije pošlo za rukom”, rekao je Đukanović.

Iskreno saučešće prijateljskoj Albaniji: Đukanović na kongresu

On je rekao da je Crna Gora uspostavila održivost, a uskoro i potom odličan tempo razvoja crnogorske ekonomije.

Da se Crna Gora pokolebala krajem devedesetih godina, kako je rekao, NATO i EU bi nam danas bili veoma udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte i bilo.

Đukanović: Nastavljen dinamičan proces pregovora s EU

Sva postignuća Crne Gore rezultat su politike koju je predvodio DPS, prvih godina samostalno, a onda u aranžmanu sa partijama u koaliciji.

“Koristim priliku da iskreno zahvalim koalicionim partnerima za odgovoran i patriotski odnos prema našem zajedničkom državnom domu”, rekao je Đukanović.

Kazao je da je DPS morala mijenjati od partije pokreta sa dominantnim komunističkim nasljeđem u kojoj je živjelo dvojno srpsko-crnogorsko osjećanje, do danas – organizovanem, moderne i snažne građanske partije lijevog centra.

“DPS se morao mijenjati”: Đukanović (Foto: rtcg.me)

“Sposobna da prepoznaje matične političke procese na globalnoj, evropskoj i regionalnoj sceni”, istakao je Đukanović.

Govoreći o periodu između dva kongresa, Đukanović je rekao da su ga obilježili snažni pritisci dijela domaće javnosti, podržane sa strane, kako bi se promijenio kurs Crne Gore, odnosno članstvo u NATO alijansi.

“Svakodnevno, duže od godinu, pojačavala su se prijeteća upozorenja što joj se može dogoditi ako nastavi evroatlantskim putem razvoja”, rekao je Đukanović.

Članstvo u NATO kruna reformskih napora

Crna Gora, kako je poručio, nikad neće dozvoliti da se u ime prošlosti zatire njeno pravo na bolju i srećniju budućnost.

Članstvo u NATO bila je kruna naših reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda: “Nastavljen je dinamičan proces pregovora s EU, otvaranje poglavlja je suštinski završena”.

Đukanović kaže da je i danas Crna Gora neupitni lider integracije regiona, dosljednja da ispuni sve uslove za članstvo.

“Crna Gora neupitni lider integracije regiona”: Đukanović i Marković na kongresu (Foto: rtcg.me)

Ukazao je na značajne investicije koje se danas realizuju Crnoj Gori, te milionske investicije otkad je naša zemlja postala članica NATO saveza.

“Istraživanje nafte i gasa u našem podmorju je u toku, sa optimističkom projekcijom ishoda”, rekao je Đukanović.

Razvijaju se, kaže, Porto Montenegro, Luštica bej, Portonovi, a planirani su još mnogi projekti koji će promijeniti Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju.

Đukanović je rekao da bi sve bilo lakše kad bi na poslu evropeizacije imali na drugoj strani pertnera koji nas podstiče.

“Nažalost EU je suočena s krizama, migracijama, Bregzitom… a još nema ni nagovještaja u kom bi pravcu išao scenario prevazilaženja ugrožene globalne konkurentnosti Evrope. Retorički, Brisel afirmiše politiku proširenja EU, ali ona je voljom pokazuje se važnijih centara političke moći suštinski zaustavljena, ili prolongirana na duži rok”, rekao je Đukanović.

To nas, kako je rekao, više brine nego što nas brine dinamike proširenja kao Balkance.

Prepuna Bemaks arena u Podgorici (Foto: rtcg.me) Prepuna Bemaks arena u Podgorici (Foto: rtcg.me)

“Usred te konfuzije, mi i dalje vidimo ujedinjenu Evropu kao jedinu realnu šansu njenog prestiža”, ističe Đukanović.

Članstvo Crne Gore u EU, kako je rekao, ostaje naš strateški cilj, sa punom sviješću da to ostvarenje neće zavisiti od posvećenosti reformama..

Nastavićemo, kaže on, posvećeno da doprinosima dobrosusjedskoj saradnji u regionu.

“Danas, više nego ikad, ulaganje u obrazovanje i nauku je ulaganje u budućnost”, poručio je Đukanović.

Đukanović uoči početka kongresa podsjetio na posljedice razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju, uz obećanje da će naša zemlje nastaviti da pomaže susjednoj zemlji.

“Izražavamo im naše iskreno saučešće i želje za brz oporavak povrijeđenih”, rekao je Đukanović, zahvalivši se predstavnicima partija iz Albanije koji prisustvuju kongresu uprkos, kako je rekao, nevoljama koje su zadesile tu državu.

Kongresu prisustvuju makedonski premijer Zoran Zaev, predsjednik SPO Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, te predsjednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić.

Brajović: Pred Crnom Gorom nikad lakši izbor

Minutom ćutanja prisutni su odali poštu i preminulim članovima DPS-a između dva kongresa.

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je da nikada Crna Gora u svom milenijumskom trajanju nije imala lakši izbor kao što ga ima posljednjih i narednih godina.

“Da bira između prošlosti u kojoj je zalagala svoju slobodu i nezavisnosti i budućnosti u kojom sa svojom slobodom i nezavisnošću stvara nove saveze, kao što je NATO i EU”, rekao je Brajović.

“Nikada Crna Gora u svom milenijumskom trajanju nije imala lakši izbor”: Brajović

Na tom putu smo, kako je rekao, prirodni partneri, a ciljevi su ostvarivi jer imaju podršku građana.

“Odluke su na nama, a mi sigurno biramo progres. Potreban nam je bolji životni standard, Crnu Goru da učinimo bogatijom, da radimo na prevazilaženju podjela u zemlji. Svi moramo tražiti nova rješenja”, rekao je Brajović.

U svemu tome, smatra on, DPS ima najveću odgovornost kao najveća partija crnogorske političke scene.

“Crna Gora regionalni lider”: Zaev (Foto: rtcg.me)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poželio je uspješan kongres DPS-u, uz ocjenu da je pod rukovodstvom DPS-a i Đukanovića lider u ovom dijelu Zapadnog Balkana.

Predstavnici manjina ponosni na partnerstvo

“Vi ste i lider po ekonomskom rastu i BDP-u”, rekao je Zaev.

Politički direktor Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić rekao je da su se BS i DPS srele još 2006. na istorijiskoj prekretnici – obnovi nezavisnosti Crne Gore.

Ponosni na zajednička dostignuća: Mustafić Ponosni na zajednička dostignuća: Mustafić

“To partnerstvo koje uvažava razlike traje više od decenije. Ponosni smo na zajednički ostvarena istorijska pregnuća, očuvanu multietničku stabilnost, ulazak u NATO i učešće predstavnika manjinskih naroda u institucijama države”, rekao je Mustafić.

Adrijan Vuksanović iz HGI kazao je da je ponosan an rezultate koje su zajednički ostvarili. Podsjeća da je u Crnoj Gori sačuvan mir, a da je civilizovana država povratila svoju nezavisnost.

Liberali podržavaju Đukanovića od 1997: Popović (Foto: rtcg.me) Liberali podržavaju Đukanovića od 1997: Popović (Foto: rtcg.me)

Lider Liberalne partije (LP) rekao je da još od kraja 1997. godine i predsjedničkih izbora, kad su liberali presudno podržali kandidata Đukanovića, traje saradnja politike liberala i DPS-a, koja je od tada na sličnom crnogorskom i evropskom kursu.

“Nakon borbi koje su utemeljile magistralne pravce razvoja moramo raditi na ekonomskom razvoju. Na tom putu LP kao članica ALDE saveza biće iskren partner DPS-a i naših bliskih politika”, rekao je Popović.

On se zahvalio DPS-u na veoma plodnoj saradnji između dvije partije, koa će se, kako vjeruje, nastaviti i u narednom periodu.

Hrvati cijene crnogorsku samobitnost: Vuksanović Hrvati cijene crnogorsku samobitnost: Vuksanović

Po svim vrijednostima, kaže on, Crna Gora je već dio Evropske unije.

“Ono što je posebno bitno da naglasim je da sam radostan što smo ušli u NATO i što su Hrvatska i Crna Gora dvije prijateljske zemlje”, rekao je Vuksanović.

Na kongresu je prikazan i film u kojem se navodi da su izbornu 2016. godinu obilježili rušilački protesti opozicije u organizaciji DF-a, dok je izborni dan održan u atmosferi nezapamćenih inostranih pritisaka, dok je kulminirao pokušajem državnog udara, što je predmet sudskog postupka.

U filmu se podsjeća da, uprkos pritiscima inutra i spolja, politički protivnici nijesu uspjeli da spriječe članstvo Crne Gore u NATO, jer je Crna Gora 5. juna 2017. postala članica najmoćnijeg političkog saveza.

Ukazuje se na ubrzan i dinamičan ekonomski rast Crne Gore.

 

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmet Zenka rekao je da je Crna Gora prošla teška vremena, te da je ponosan na Crnu Goru gdje ćemo se svi gledati, a da se ne sramotimo jedni prema drugima.

“I pored svih pohvala koji dolaze od međunarodnih faktora imamo one koji to negiraju. Neka im ga”, poručio je Zenka.

Poželio DPS-u da bude još jači: Zenka (Foto: rtcg.me) Poželio DPS-u da bude još jači: Zenka (Foto: rtcg.me)

On kao predsjednik DUA poželio je DPS-u svaki uspjeh, i da budu još jači i umniji.

Predsjednik Force Nazif Cungu kazao je da podrška albanskom narodu, kako za vrijeme rata na Kosovu, tako i nakon zemljotresa u Albaniji, Albance čini ponosnim.

“I potvrđuje ispravnu odluku za saradnju sa DPS-om. Ponosni smo što smo dali doprinos članstvu u NATO”, rekao je Cungu, napominjući da je Crna Gora počela sa valorizacijom svojih potencijala.

Predsjednik Demokratske partije Ulcinj Fatmir Đeka rekao je da su uvjereni da je snažna DPS s Milom Đukanovićem na čelu garant stabilnosti i garant multietničkih odnosa u zemlji.

Predstavnici državnog vrha i gosti na kongresu (Foto: rtcg.me) Predstavnici državnog vrha i gosti na kongresu (Foto: rtcg.me)

“U jednu koaliciju, u jedan blok, ne okuplja nas ono što smo bili juče, nego ono što ćemo sjutra zajednički preduzimati”, rekao je on.

U ime SDP-a Srbije obratio se Rasim Ljajić, koji je kazao da je naše prijateljstvo izdržalo sve ove godine, i turbulentne periode.

Čanak: Imate što da ostavite potomcima

“U politici je najvažnije da trajate, a vi ne samo da trajete, nego pobjeđujete”, rekao je Ljajić.

On je rekao da bez jake stranačke infrastrukture nema uspjeha, ma koliko ideja partije bila dobra: “Ovaj kongres govori o snazi partije kakav je danas DPS. To je ono što treba svakoj modernoj socijaldemokratskoj stranci danas”.

Ljajić je rekao da bi svi trebalo da uče na onome što DPS radi.

“Ključni izazov pred svima nama na početku 21. vijeka je jačanje populizma i nacionalizma. Ne smijemo to potcijenimo”, rekao je Ljajić na kongresu DPS-a.

Rekao je da vjeruje da će se odnosi Srbije i Crne Gore razvijeti na zdravim odnosima dvije nezavisne i samostalne države.

“Svi bi trebalo da uče na onome što DPS radi”: Ljajić (Foto: rtcg.me)

lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ispričao je da se slikao i pozdravio sa dva delegata, koja su mu rekla da su ustvari Albanci.

Pitao je prisutne kako je moguće da smo došli u tu fazu da se predstavljamo po onome što smo po nacionalnosti.

Drašković: Da je Crna Gora pala 2016, danas bi imali balkansku Siriju

“Svi smo mi na istom putu. Ja malo teže hodam nego prije 30 godina, ali dok jedan korak mogu da napravim, taj korak će biti u pravcu Evrope, u pravcu bratstva Crne Gore i Srbije, jer nemamo mi nikog sem jedni drugi”, rekao je Čanak.

Rat po rat, izbori po izbori, državni udar po državni urad, kaže Čanak, i prođe život.

“Treba nešto ostaviti potomstvu, vi imate što da ostavite, imate da im ostavite Crnu Goru koju ste stvorili, koja je vaša, i morate je čuvati jer je Crna Gora jedina država ikada koju ćete istinski moći da nazovete svojom”, rekao je Čanak.

“Treba nešto ostaviti potomstvu”: Čakan (Foto: rtcg.me)

Predsjednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković podsjetio je da na prethodnom kongresu podržao članstvo Crne Gore u NATO, te da je ostvarena ta pobjeda.

“Ta pobjeda nije prekretna samo za Crnu Goru. Zamislimo šta bi se desilo da je uspio onaj plan od jeseni 2016, da je tada pala Crna Gora i postala baza za antievropski i antizapadni prodor u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Šta bismo danas imali. Imali bismo balkansku Siriju i takozvane zamrzute konflikte”, rekao je Drašković.

To, kako je rekao, ne smijemo da zaboravimo.

Nada se da će i Srbija u NATO: Drašković (Foto: rtcg.me) Nada se da će i Srbija u NATO: Drašković (Foto: rtcg.me)

“NATO alijansi pridružiće se i Sjeverna Makedonija. Većinsko je raspoloženje za članstvo u BiH.Preostaje mi da izrazim nadu da će i Srbija na tu stranu demokratskog svijeta”, rekao je Drašković.

Zukan Helez iz SDP-a BiH rekao je da crnogorsku himnu zna napamet, jer je davno učio u osnovnoj školi, ali je tužan što ne može da zna himnu svoje zemlje BiH, jer imaju muziku, ali ne i tekst.

Helez: Sanjam da BiH bude kao Crna Gora

“Nacionalisti koji vladaju BiH 30 godina ne mogu da se dogovore oko teksta himne”, kazao je Helez.

Najavio je da će i BiH pomoći komšijama Albancima da prebrode posljedice razornog zemljotresa, kao što je BiH pomogla Crnoj Gori 1979. godine.

“Dok je BiH krvarila, Crna Gora je prošla nekrznuto, dobili ste nezavisnost zahvaljujući DPS-u, Đukanoviću i to morate da cijenite”, rekao je Helez.

“Dok je BiH krvarila, Crna Gora je prošla nekrznuto”: Helez (Foto: rtcg.me)

Podsjeća da je BiH nezavisnost dobila 10 godina prije Crne Gore, ali da je izjedaju tri nacionalizma i dva separatizma. Sanja dan, kako je rekao, kad će BiH biti kao Crna Gora.

“Najveća vrijednost koju je ostvario DPS s koalicionim partnerima je članstvo u NATO. Ovo je područje trusno, ne samo seizmički, već i politički”, rekao je on.

Teuta Vudo, iz Socijalističke partije Albanije, kazala je da njena država prolazi kroz bolan period kad su pronašli 50. potvrđenu žrtvu nakon razornog zemljotresa.

Zahvalna na spremnosti Crne Gore da pomogne Albaniji: Vudo (Foto: rtcg.me) Zahvalna na spremnosti Crne Gore da pomogne Albaniji: Vudo (Foto: rtcg.me)

“Zadovoljstvo mi je što mogu da se zahvalim kako vama, tako i Vladi, na spremnosti da olakša težak period i bol”, rekao je Vudo.

Pozdravila je napored crnogorske vlade da se poboljša položaj albanske manjine u našoj zemlji i rekla da svaka od naših država napreduje prema EU zavisno od svojih kapaciteta.

DPS je saopštio ranije da je današnji kongres najveći u istoriji te partije. Na Osmom kongresu DPS-a bilo je 3.000 učesnika i domaćih i inostranih gostiju.

Podsjećamo, Đukanović, koji je i predsjednik Crne Gore, jedini je kandidat za funkciju šefa stranke, a kandidat za njegovog zamjenika je Duško Marković, koji je premijer od izbora 2016. godine.

Gosti stigli na kongres DPS-a (Foto: rtcg.me) Gosti stigli na kongres DPS-a (Foto: rtcg.me)

Glavni odbor DPS je utvrdio listu kandidata za stranačke funkcije, na kojoj je više od polovine novih lica – privrednika, ljekara, sportista, studenata.

Na listi nema bivših gradonačelnika Podgorice Slovoljuba Stijepovića i Miomira Mugoše, ni bivšeg ministra spoljnjih poslova Milana Roćena. Oni su glavni akteri nekih od afera, a nema ni bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, ni guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića.

DPS je na vlasti u Crnoj Gori od uvođenja višepartijskog sistema ili preimenovanja Saveza komunista 1990. godine, a Milo Đukanović šef partije već 21 godinu, od 1998. godine i rascepa u vladajućoj stranci, kada je njen dotadašnji predsjednik Momir Bulatović (1956-2019.) formirao Socijalističku narodnu partiju.

Igor PEJOVIĆ

RTCG

27 KOMENTARI

 1. Jole napiśa Ti ćitadu, pa što onda po
  popova ideš i kriješ ih/Se ispod
  mitra , a napadaš sve Crnogorsko, a onda odmah pozivlješ na mater
  katunsku !
  Čudna i naopaka lođika , prava
  jordanizacija, podjarmljivao bi Ti
  crnogorce Svetom saviljenim ,a i u
  politiku se plekaš, mada ne treba da
  vrineš, Matica ima jato krilaša, sve je
  pod kontrolom , nema bijelih surih
  irlova, osim Tebe, što klikćeš ođen po
  cijele dane .
  Svrni u Perpera, evo kogumana puna
  kafe , a ima i rakije !

  • NIJE SEKRETAR ZA NAROPDNU OBRANU-OPŠTINE KOTOR-.JOLE DRINJAK DO PRVOG STUDENOG.1991 GODINE ODIO KOD POPOVA-NO SU POPPVI DOLAZTILI KOD NJEGA I ON JE NJIH OBVJEŠTAVAO TRANSPARENTNO I JAVNO DA IDU IZ KOTORA JER IH OD TEBE-VAS ČEKA LJUCKA POGIBIJA-RAT NA KONAVLE I DIROVNIK “ZA SPAS SRPSTVA I KOSOV”A…U Seto RATU ZA MIR…I TAKO IH SPASIO VAS ŠŠPIUNA I UBICA PONOSNIH NA SRPSKO PORIJEKLO I CRNOGOSKU DRŽAVNOST!!!!!! ĆAO MOJI MILI OSEDLANI TOVARI TURBOSRBO KONAVLJANI! ČUJEMO SE SJUTRA NA SVETOGA NIKOLU KATOLIČKOG KOJI SE PAMTITE PO ZLU U DBROVNIKU I GRUŽU 1991-KAD STE SA DUBRAVKE I SRĐA I SA RAKTNIH TOPOVNJAČA MORNARCE KAASAPINA IGROBARA SA DEDIHA UBILI VIŠE OD 12O NENAORUŽANIH NEMOĆNIH DUTOBVČANA.VI ISTI .NESOJI OD ESOJA!!!ONDA VELJSRBI-DANAS JOŠ VEĆI “crbogorojadnici”.SLUGE POKORNE- KASAPINA GROBRA SA DEDIJA!!!..

 2. OVO JE JORDANE PRAVI GOSPODIN, A NE TI PRDEKALO STARO. GLEDAJ TO DRŽANJE, GESTIKULIRANJE, NEIZBORANO LICE KOJE ODSLIKAVA ISKRENOST I POŠTENJE. ČOVJEK KOJI SVAKO OBEĆANJE ISPUNI I SVAKI NAŠ LJEPI SAN, PRETVORI U STVARNOST I ČINI NAS SRETNIM I ZADOVOLJNIM. TO JE GOSPODIN, A NE TI KONJU STARI, LJUBOMORO I GUBO OD ČOVJEKA. IMA VEĆ SUTRA, DA TI NJEGOVA SLIKA KRASI ZID POVIŠE KREVETA, DA TI SVAKA NOĆ BUDE UGODNA I DA IMAŠ MIRAN SAN.
  NEKA VISI SLIKA MILOVA, KADA SI VEĆ SKINUO SLIKU NAJVEĆEG SINA SVIH NARODA, NAŠE BIVŠE DOMOVINE, DRUGA TITA.
  I POSLE MILA, MILO!!!

  • … GOVORIO…199O GODINE-ZA TV POLITIKU :”CRNOGORCI SU PONOSNI NA SRPSKO PORIJEKLO I CRNOGORSKU DRŽAVNOST,NA SLAVNU ISTORIJU SRPSKOG NARODA. ZATO I VJERUJEMO U ZAJEDFNIČKU BUDUĆNOST I PROSPERITET..!!!”…A DA NO.gospar MoJ g:ad od gdva i nesoja..DOBRO SI SE U D..E uvukao- UKLOPO-UKLOPILI U NOVU “ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST IPROSPERITET-“TUĐE OĆEMO -SVOJE ĆE MO DA UVĆAMO”…?!

   • Obadva pravite kultove ličnosti!
    Oba ste gubitnički mastodonti !
    Town postade zaštitnik kuhara i
    pekara, a kuvati ne zna, čak ni kavu.

    • OVAKVE POPUT TEBE TOVAR-IŠ Ranko bazd-en ..ZOVU MENSTRUADONT-i..ILITI SEOCKA TOROKUŠA U GAĆAMA-KOJA MNOGO ČITA A KAMI RAZUZMIJE SUŠTINU POČITNOG…JER DRAGI Ranko…NA OVIM “DJELIMA MILO post festum- POSTADE MILO PION-SENCA KULTA -NI PRVI NI POTONJI VOĐA U ISTORIJI CRNOGORACA ,KOJIMA JE U TRADICIJI -DA IM VOĐE BUDU PUKI IZVRŠIOCI-LAKEJI JEVROPSKIH MOĆNIKA-ZBOG KOJIH SU ISPAŠTALI I I KRVAVO PLAĆALI NEUKI I NAIVNI CRNOGORCI I CRNA GORA,KOJA JE BEZMLO -U SVIM RATOVIMA-UGLAVNO RATOVALA ZA TUIĐE INTERSE..KAO POTONJI PUT BILI NA PROVJERI U Sveto ratu za mir NA KONAVLE I DUBOVNIK U “SPAŠAVANJU SRPSTVA IKOSOVA I ZAŠTITE SLAVNE SRPKE ISTORIJE…! NO DŽABE MI PRIČA…KAD SI U PUTANJU TI Ranko..PODMETNUTI TAPIĆ- ZA ČIŠĆENJE OPANAKA ORAČA KAD SE VRAĆAJU SA NJIVA-PREDVOĐENI VOLOVIMA…? !NAČE CRNOJ GORI I CRNOGORCIMA NIJE PRVI PUT- (PRIJE 3O GODINA)-.DA RATUJE ZA INTRESE DRUGIH(SRBIJE),,,ČIJI SU INTERESI BILI I OSTALI ..NESTANAK DRŽAVE CRNE GORE I “IZLAZAK NA SRPSKO MORE”.?! NA ŽALOST–DRAGI Ranko bazd.en OVE PRIČE SU ZA TEBE..”VILLAGI E SPANJA”?!

     • Jole pestokupljevinaru, ma si se uštogljio sa ovim Townom, koji evo otvori kancelariju(?), a puštio brke i bradu kao Frenki Beleven, a u izliznae i rupaste rebjatenke
      se provukuje kotorskim calama u mrtve ure, da ne sreće Tebe i Tvoju
      agenturu naokolo.
      Oba petljate i palacavate jezičinama, dobro bi bilo kad bi vi te jezičine bile kao oni gajtan na usisivača, koji se pritiskom na puce , sam namorava nase, a ne kao prase ne zaklapate žbatule !
      Ide li bižanje tarane i pašta fažole?
      Town-u je stigo prugom na autobusku švercovani duvan iz Tvoje ercegovine, pa sada puni
      papirnate fišeke duhanom u
      mašinici za štancanje !

   • JORDANE NE DA.SAM SE DOBRO “UVUKO” U.DPS, NEGO SAM JOŠ DOBIO I SVOJU LIČNU KANCELARIJU.
    JEBIGA, KO ZNA, ZNA. JA VJERUJEM DA NEĆU NA TOME STATI. MORAM JOŠ “NAPREDOVATI”.
    AKO TI ŠTO ZATREBA, JAVI MI SE

    • ..VAŠE “OTPISIVANJE”(izvinjavam se što sam vam poremeti tabulu razu..U KOJU VAM JE UKLJUČENO ZVONCE) ČOVJEKU Dps krivomozgiću..NEODOLJIVO PODSJEĆA TE NA PONŠANJE Miga Stijepovića.GENERALNOG VIKARA PREŠEDNIKA CRNE GORE- PRED KMERE.KAD JE CELIVO U D..PE VAŠEG FINANCIJERA KNEŽEVIŽA-ZEMLJAKA VAŠEGA Miga,,PRILIKOM PRIMANJA ZOBNICE OUNANE DOLORA I EURIĆA?

    • Ovo ti je bio moj komentar na gornji text.Mada komentarisati i tebe i ovoga sa kojim polemises po cijele dane je gubljenje vremena.A ja vremena nemam.Po nekad ne mogu odoljeti ali se trudim, samo u izuzetnim situacijama da komentarisem.Kada napises ovakvu glupost, kao juce.

     • Ja znam da si ti skučen sa vremenom, da si čovjek od “biznisa” i da nemaš vremena da se baviš komentarima.
      Ali kada ih čitaš, moraš malo i razmišljati. Žao mi je što ne kapiraš i one najobičnije stvari, slične onima, poput moga komentara.
      No, ima vremena i za to “krivomozgiću”.

 3. …ŠTO BOJKOTUJETE NAPIS pisca IGORA PEJOVIĆA! A I JA BIH DA SAM KOTORANIN-NA ŽALOST NIJESAM NEGO PRČANJANIN…JER STVARNO JE DOSTAPODGORIČKE PIZMEUPRTE PREMA KOTORU I KOTORANIMA…OD KOJIH JESAMO JEDAN-CIGLI IZABRAN ZA ČLANA CK DPS-a…NOTA BENE, KOJI JE DOBIO DOSTA GLASOVA..OD SUMALO,6OO DELEGTA..(objavio pORTAL Analitika)…E bo,zato nas ima još što gledamo u nebesa i LjUTIMO se..žaleći se i tražeći pomoć od Gospoda Boga Našega…? Zatvorite škura-jordanizacija Kotora u tijeku…javio je “Radio Donji grbalj” fetivi…

  • A otkad Jole , u boga vjeruješ?
   Prevrtalo jedno, ne potpiruj klice
   razdora i sumne u pravi put, utrt
   prtinom patriota!
   Đilkošima Tvoje fele je odavno pečat
   voštani utisnut !

   • ..” NE IZAZIVAJ SUDBINU SVOJU”-JER ŠTO ..TAMO ONI-UVEČE PREDVIĐAJU-DRUGOME VOŠTANE… VOŠTANICE-NAJČEŠĆE SE NJIMA U ZORU PALE! I DRUGO..DOBRO JE I LIJEPO JE BILO .VIĐETI .VAS NA JEDNOME MJESTU ZBRATINLJENII SABRANI PIONI-RI KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA.,POMILOVANI I OSVEŠTANI ČETNIČKIM POZNATIM ROMANSEROM .IZ BRATSKE UDRUGE (DVA OKA U GLAVU)SrpsrvoPokopanoOdavno SA VUKOM DRAŠKOVIĆEM I OSTALOM SVITOM-OPUNOMOČENI OD BRATA VAM-IM ANDRIJE MANDIĆA IZ USKOKA (BIO U MOSKVU?)! DIVNO DRUŠTVO “LEVIH SLEDBENIKA” TURBOSRBO KONAVLJANA-OVJERENI PEČATIMA BRUKE I SRAMOTE CRNOGORSKE ZA NAVIJEK NA DUBROVNIK I KONAVLE-ĐE STE UZ “POMOĆ BOGA” SPAŠAVALI I SPASILI SRPST VO I KOSOVO” ZA NAVEK..NESTALO U RUGOVSKE I KOSOVSKE MAGLE…Mićunu..NA PRAVOM PUTU PRAVIJE PATRIOTA–u trt prtinom(PRESEKANE U DANILOVGRAD-U JEDAN VAKAT?)-ONIJE KRAVA I VOLOVA SA ONE FARME -NA GRUDI U KONAVCLE-ĐE STE DOBILI ČINOVE-ZVANJA… ZLA GOVEDA JUNCI DO VIJEKA….bre Mićunu!!!

 4. ..JESU LI MANJINE OSTVARILE KONTAKTE SA DRAGIM GOSTOM IZ SRBIJE..ROMANSIJEROM VUKOM DRŠAKOVIĆEM? I RAZGOVARALI O MOGUĆIM RJEŠENJIMA-DA U SNDŽAKU MANJINE IMAJU PRAVO NA SVOJU ZASTAVU-KAO I ONO 90 GODINA PASANOG XX BIJEKA?KAD JE ROMANSIER KANIO DA KIDA RUKE DO RAMENA SVAKOME ONOME U ČIJOJ SE RUCI NAĐE NESRPSKA ZASTAVA?..ZBORA NEMA U POTPUNOSTI JE USPIO SAMIT PION-IRA DRUGAROCE MIRE I SLOBODANA MILOŠEVIĆA…BOG DA IM DUŠU PROSTI-OPERE ZLODJELA KOJA SU PČINJELI U BVŠOJ NAM DOMOVINI OD D1991 DO 1999 GODINE…

  • Drž se Jordane , brloga svoga i
   najavljene “jordanizacije” , makar
   prčanskog okruga, u po-pruga.
   Ne piskaj i ne piškaji po Skalinom
   portalu, kad nemaš lijepih riječi !

   • …TAKO TI SVETE KLARE…A IMA LI LJEPŠIH RIJEČI OD OVIH ŠTO JE MILO IZREKAO 199O.godine-TA TV POLITIKA O PORJEKLU U ONOSU NA PORIJEKLO”vas crnogoraca”.KOJE STE ISKAZALI I POTVRDILI NA KONAVLE I DUBROVNIK via BiH-HRVACKE.SLAVONIJE-BARANJE-VUKOVARA I SVE DO KOSOVA U PERIODU 1991-2999.godine…KAD STE ONO SPAŠAVALI I SPASILI UGAŠENO SRPSTVO I KOSOVO”..? BIDNI POŠTEN KA ŠTO SI BISTAR, PA RECI ISTINU O VAŠIM NEUGAŠENIM LJUBAVIMA-PREMA RODU VAŠEMU-SRPSKOM PORIJEKLU..I VAŠOJ SVIJETLOJ PROŠLOSTI-ZASTIĐU, KOJE OSTAVISTE VAŠEMU POTOMSTVU…?!

    • Neman Ti Joldane pojma o pulitici
     koju Ti bistriš, tako da sve napisano ode u propuh.
     Važno je da se rupa špiljarska zatvori, da uz one merde- vime
     nebi koji furešt inkognito uljego na bedeme, jerbo cure šoladi iz općinske kase, a i oni Špilhar treba porez plaćat, za nelegalnu rabotu !
     Vodonosci još cjevovod nisu provukli, pa tegle kao kamilaši.
     Evo ih u italijanski park đe traže lemozine, a Ti bistriš kako vele biž i taranu .

     • PIZNAJEM DA POJMA MEMAM O VAŠOJ POITICI! ALI ZATO DOBRO ZNAM DA ČITAM KAKO STE NAPISALI-REKLI..SADA DAVNE 1990 ISKOPNE GODINE PO CRNU GORU…:” DA SU CRNOGORCI (KONTAM VI DANAŠNJI I ONDAŠNJI MILO-TOVARČIĆI)..PONOSNI NA SVOJE SRPSKO PORIJKLO I CRNONOGORSKU DRŽAVNOST-I NA SVIJETLU ISTORIJU SRPSKOGA NARODA”!…BRANJENO I ODBRANJENO NA KONAVE I DUBROVNIK 1991-1992.godine”..SVE OSTALO JE VAŠE BLEJANJE-AKONTO ŽELJA I DIKTATA VLSNIKA VAŠIJE ŠUPLJIJE GLAVA-SA ZAPADA…DRAGI Parilo…..?! A DA BI TI BILO JASNIJE MOJE PISANJE PROČITAJ DANAŠNJI PROGLAS “CRNOGORSKOG POKRETA-KOJI JE OBJAVILA SKALA RADIO KOTOR!!!

    • Opet popojaješ Jordane, pa za Tebe nema spasa !.
     Crnogorci su svi i svuda, kao nekada srbi ppo pi Garašaninu !
     Crnogorski pokret ili krilaški je
     iskonski i dobrodošao, kao
     lijek i blagodjet bokeškome
     “serbstvu”, koje je formalno
     pravno , nepostojeće!
     To su sve konvertiti obučeni u
     zmijske košuljice, stani pani, svi
     crnogorci, posrbljeni od 1860. god.
     i o Sveto savljeni, ali ipak
     kakvi takvi crnogorci, na krivom i
     zaludnjem putu !
     Ti si Jole primjer , sa Tvojom jordanizacijom, kojom proklamuješ
     nepostojeće zablude i mitove …
     Zaludnja je ta tvoja jordaninzaçija
     sa klerikalno buržoaskom
     konotacijom .
     Vrati se u popruge Jole !

     • ,,,KOJE BRANI Pero gudin…SA KOTRSKE PJACE OD SALATE I ČUČEKA..ŠTO POTVRĐUJEŠ SVOJIM BRČKANJEM -STILOM I RIJEČNIKOM NESVOJSTVEN CRNOGORCIMA-CRNOGORSKOM JEZIKU!!! NO DA BI TE POVRATIO TOJOJ VJERII-NACIJI(TO TBOJE BRANI I NJEGUJ-TO JE TVOJA SVETA OBAVZA-DUĆNOT!!!)-MOJ TI JE SAVJET BATALI SE CRNOGORACA I ZOBLJI TO ŠTO SI ZARADIO U CRNOJ GORI! PREPUŠTI CNOGORCE I ONE ŠTO IH JE RODILA CRNOGORKA.DA ČUVAJU I PAZE SVOJIU CRNU GORU…I ZAPAMTI DA SE OD SMOKVE MOŽE NAPRAVITI MARMELADA I ISPEĆI SMOKOVAČA…A DA SE RAKIJA MOŽE SAMO I ISKLJUČIVO ISPEĆI SAMO OD GROŽĐA…! NEĆEŠ DATI DA UBJEĐIVATI NAS KOJI SMO PUPČANOM VRPCOM SVEZANI ZA CRNU GORU I CRNOGORCE..DA TI VIŠE VOLIŠ OD NAS CRNU GORU I CRNOGORCE…. U KONKRETNOM SLUČAJU MENE JOLA DRINJAKA KOJEGA E RODAL ČISTOKRVNA CRNOGORKA KATUNJANKA-IZ NJEGUŠA ČIJI SU PRECI KATUNJANI STVORILI SAMOSTTALNU EVROPSKI PIZNATU CRNU GORU PETROCIĆA NJEGOŠA! A OVO TVOJE “NAKLAPANJE KLAPA KLIKA-TRLJA PRLJA-POD TUĐIM IMENOM(KRIJEŠ GA KA PUTANA POŠTENJE)” OSTAVI ZA DOMA-PA NA ZRCALO GLEDAJ I RECI ŠTO SI I KOGA SI U ZRCALO TVOJE VIDIO!

 5. …ŠTO NAJBOLJE OSJEĆAJU PENZIONERI CRNE GORE..OD IZBORA I DRŽAVNOG UDARA U POKUŠAJU-2016 GODINE!..JEDUĆI NAJČEŠĆE PURI…CU?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]