Đukanović predsjednik DPS-a, Damjanović, Vuković, Eraković i Dizdarević potpredsjednici

2

Na današnjem Kongresu DPS-a za predsjednika partije izabran je dosadašnji lider Milo Đukanović, a za potpredsjednike Sanja Damjanović, Ivan Vuković, Jevto Eraković i Abaz Dizdarević.

Na početku današnjeg Devetog vanrednog Konresa Đukanović je rekao da je nakon tri decenije parlamentarne demokratije, trebalo da Demokratska partija socijalista ode u opoziciju, kako bi Crna Gora doživjela da partija i koalicija, koja je ostala u manjini prizna rezultat izbora i pokaže da više voli državu, od svoje vlasti u njoj.

“To je razlog za ponos”, kazao je on ranije danas.

Milo Đukanović (foto: Mediabiro)

Nakon parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta prošle godine Demokratska partija socijalista nije bila u prilici da s tradicionalnim koalicionim partnerima formira Vladu.

“Predsjedništvo i Glavni odbor ocijenili su da je takav rezultat ispod očekivanja naše stranačke javnosti. Logična reakcija na to je organizacija vanrednog kongresa kako bi se utvrdila strategija djelovanja u novim uslovima i stvorile pretpostavke za nužne promjene”, kazao je Đukanović.

Demokratska partija socijalista Crne Gore, ističe Đukanović, time potvrđuje da uspješno usvaja, baštini i promoviše zahtjevne demokratske standarde evropskog političkog života u koji se integrišemo.

“Pokazali smo to i suštinski, bezuslovim prihvatanjem izbornih rezultata i poštovanjem izborne volje građana Crne Gore. Odgovorili smo da smo razumjeli njihovu izbornu poruku našoj partiji. Kao odgovoran politički subjekt, bilo da smo stožer vlasti ili pojedinačno najjača partija u Parlamentu, koja je trenutno u opoziciji, mi pokazujemo da smo u svakoj ulozi ubjedljiv promoter evropskog sistema vrijednosti u Crnoj Gori. Dakle, i novog i višeg nivoa demokratske kulture u našem društvu, koja polazi od odgovornosti kao ključne premise”, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, turbulentno vrijeme, obilježeno teškom i dugotrajnom pandemijom korona virusa kao i novi i neočekivani politički i društveni procesi, prevashodno brutalna manipulacija vjerskim osjećanjima ljudi, zajedno s nezapamćenim uplivom stranih država u crnogorski izborni proces, uz nagomilane unutrašnje slabosti, presudno su doprinijeli da rezultat poslednjih izbora bude ne samo ispod njihovih očekivanja, već, rekao bi, i iznenađujući za veći dio javnosti.

“Iako, ne vjerujem da je bolje upućena domaća i međuarodna javnost bila posebno iznenađena i zatečena višemjesečnom predizbornom atmosferom otvorenog hibridnog rata protiv Crne Gore, po istoj matrici po kojoj je vođen i četiri godine ranije, kreiranog od strane istih protivnika nezavisne, multietničke, evropske i evroatlantske Crne Gore”, naveo je Đukanović.

Kao i uoči parlamentarnih izbora 2016. godine DPS je, naglašava, učnio sve da se suprotstavi tom brutalnom ugrožavanju crnogorske suverenosti i slobode da biraju svoj put u budućnost.

“Ali, i akteri ove savremene, sofisticirane, nesvakidašnje ”hajdučije” u međunarodnim odnosima dodatno su usavršili svoj repertoar medijskih, finansijskih, digitalnih, političkih, obavještajno-bezbjednosnih, religijskih i drugih pritisaka kojima ovog puta, nažalost, nijesmo uspjeli da se odupremo. Falilo je i snage i umijeća, prije svega političko-bezbjednosne pronicljivosti, kao i državne odgovornosti, patriotskog jedinstva, hrabrosti i istrajnosti da se dovoljno široko u domaćoj i inostranoj javnosti predstavi i prepozna kakvom je udaru izložena nezavisna, građanska, antifašistička i evopska Crna Gora, i da se kao i mnogo puta u našoj istoriji okupimo i odbranimo ispod barjaka crnogorske slobode i nezavisnosti”, kazao je lider DPS-a.

Kalkulacije i povodljivost za, nesporno značajnim, ali, svakako, manje važnim interesima od ovog, dovele su do toga da je snaga Demokratske partije socijalista i koalicionih partnera bila za jedan mandat ispod broja mandata njima suprotstavljenih tri koalicije među kojima, kaže Đukanović, nesumnjivo i očigledno, dvotrećinski dominira koalicija koja otvoreno, rekao bi lider DPS-a, čak i ponosno služi interesima drugih država.

“I to onih koje pokušavaju da svojataju Crnu Goru, da joj opet uskraćuju pravo na nezavisnost, suverenost i nacionalno dostojanstvo; koje pokušavaju da joj mijenjaju građanski i sekularni karakter, nudeći joj kao alternativu status nacionalne države sa državnom religijom crkve ogrezle u kleronacionalizmu i koje Crnu Goru vide i priželjkuju kao dio nacionalističkog provizorijuma ”srpskog  sveta”, a globalno kao pridruženi dio ”ruskog sveta”, u zamjenu za strateški pravilno odabrano članstvo u NATO i EU”, kazao je Đukanović.

Uprkos svemu, naglašava on, DPS nije učinila niti jedan korak, od izbornog dana do danas, koji bi prijetio da Crnu Goru gurne u bezdan nestabilnosti, ili da uspori tempo daljeg proevropskog razvoja.

“Nijesu se ostvarila skeptična, ponekad i zlokobna očekivanja domaćih i stranih analitičara, ne malog broja predstavnika medijskih, političkih i krugova civilnog društva, u suštini najčešće nedobronamjernih i tendencioznih kritičara i Demokratske partije socijalista i savremene Crne Gore”, kazao je Đukanović.

Nije bilo, dodaje, poništavanja rezultata na biračkim mjestima da bi se postizbornim inženjeringom pokušala sustići mala prednost političkih protivnika i minimalni poraz pretvoriti u minimalnu pobjedu.

“Nije bilo ni osporavanja od same izborne noći tada još uvijek nezvaničnog izbornog rezultata, zbog zrelog i društveno odgovornog rezona u DPS-u da su prednosti koje će Crna Gora imati od njegovog priznavanja makar  ostvarenog i u takvoj atmosferi, nacionalno važnije od štete koju će DPS pretrpjeti odlaskom u opoziciju”, ističe Đukanović.

Navodi i da nije bilo ni ranije uobičajenih protesta zbog nezadovoljstva onih koji su na izborima ostali u manjini.

“Ni časa opstrukcije ili odugovlačenja u procesu prenošenja vlasti na novu parlamentarnu većinu”, kazao je Đukanović.

Nema, ukazuje, ni bojkota institucija, svojstvenog donedavnoj opoziciji čak i u višegodišnjem kontinuitetu, kao, tokom prošlog saziva Parlamenta.

“Umjesto svega toga, od Demokratske partije socijalista stigla je kratka i jasna poruka: nastavljamo, još srčanije i posvećenije da se borimo za superiorne vrijednosti – građansku Crne Goru, multietničku demokratiju i evropsku budućnost našeg društva. To su vrijednosti čije dostizanje podrazumijeva procese i traži vrijeme. Dakle, traži i političku snagu koja je spremna da ih ubijeđeno i beskompromisno zastupa i kad je vlast i kad je opozicija. Mi smo ta snaga naše države”, poručuje Đukanović.

U mozaiku dostignuća Crna Gore u kojima je minulih decenija DPS bila vodeći akter, ovo je, kaže lider ove partije, jedno od markantnijih.

“Poslije 30 godina parlamentarne demokratije trebalo je da DPS ode u opoziciju da bi savremena, evropska Crna Gora doživjela da partija i koalicija koja je na izborima ostala u manjini prizna njihove rezultate; da pokaže da poštuje izbornu volju građana; da djelom potvrdi da više voli svoju državu od svoje vlasti u njoj”, kazao je Đukanović.

Na sve ovo su, kaže, veoma ponosni.

“S razlogom. Zato smo i za glavnu poruku ovog kongresa odabrali slogan: Dostojanstvo. Vjerujući da je borba za sve što smo do sada ostvarili u Crnoj Gori bila viteška i dostojanstvena. I da imamo pravo na osjećanje ponosa zbog svega što smo postigli. To je važna karakteristika i znak prepoznavanja politike DPS-a u poslednjih 25 godina, nakon što je naša partija, izlaskom iz meteža ratnog haosa ranih 90-ih, prekretnički stala na put samostalnog kreiranja nacionalno  odgovorne državne politike”, naveo je Đukanović.

Vjeruje da će podsjećanjem na istorijske uspjehe i potenciranjem prava na takvo osjećanje ukupne javnosti Crne Gore, homogenizovati i osnažiti front političke borbe za državu i društvo evropskih vrijednosti i kvalitetnijeg života za svakog njenog građanina.

Crna Gora je, navodi, danas pred izuzetno delikatnim izazovom.

“Čini mi se ne manje opasnim od onog s početka 90-ih godina. U nekim apspektima podsjeća i na početak 20. vijeka, na vrijeme nepromišljenih međunarodnih scenarija, čiju je tragičnu cijenu platila upravo Crna Gora”, kazao je Đukanović.

FOTO: Mediabiro

Crna Gora je, podsjeća, dio apetita velikosrpskog nacionalizma, eufemistički promovisanog kao ”srpski svet”.

“Otužno je da neumorni zagovornici ove stupidne ideje nijesu ništa naučili iz najnovijeg tragičnog iskustva prilikom raspada jugoslovenske federacije. Jer, i u tu tragediju sa preko sto hiljada ljudskih žrtava uvele su nas iste ideje velikodržavanih nacionalizama. Njihova brza restauracija, poslije samo 25 godina, opominje da je nažalost, zasluženi politički pogreb ovih retrogradnih projekata ostao nezavršen posao”, kazao je Đukanović.

I to je, navodi, bio okidač za bahaćenje.

“Po istom receptu iz 90-ih. Navodno, Srbi u regionu su ugroženi pa im treba zaštita Srbije. Kojom ta država u stvari  ugrožava suverenitet svojih susjeda. Ovog puta na politički teren u Crnoj Gori  brutalno je uvedena i SPC. Kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u tom aranžmanu sve se tokom poslednje godine pretvorilo u tragikomičnu farsu.

“SPC je branila navodno ugrožene svetinje. Iako je zapravo providno pokušala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorska država i gradjani, a koja je uz to i kulturno istorijska baština Crne Gore. Dakle, naš identitet, naše ime i prezime. Država Srbija se odmah nezvana našla u ulozi branioca, kako kažu njeni zvaničnici,  svojih imovinskih prava, iako to tako ne tumači niko, čak ni iz redova SPC u Crnoj Gori. Ali smo tim povodom saznali da Srbiju u odbrani tobože ugroženog srpstva u Crnoj Gori vrlo zanimaju rezultati lokalnih izbora u Nikšiću, i predstojeći popis”, navodi lider DPS-a.

Za to vrijeme, ističe, neki od predstavnika medjunarodne zajednice iskazivali su naglašenu zabrinutost za navodno ugrožene vjerske slobode, umjesto da u djelovanju SPC prepoznaju tako očiglednu alatku malignog uticaja antievropske i antinato politike  u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

“Zato su tako složena iskušenja kroz koja Crna Gora upravo prolazi. I naša riješenost da odbranimo vrijedne tekovine savremenog razvoja naše države i društva mora biti nikad hrabrija i pametnija. S jasnom strategijom. Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom gradjana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore”, kazao je Đukanović.

Srpska istoričarka Latinka Perović podsjetila je da je DPS stranka koja je ušla u obnovu suverenizma sa orjentacijom da očuva antifašistički, multinacionalni, multikonfesionalni karakter Crne Gore.

“DPS je na ispitu da pokaže odliku jednog demokratskog društva, pokaže da je vlast smjenjiva”, navela je ona.

Podrška DPS-u stigla je i od premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, koji je kazao da je ta stranka donosila važne državničke odluke za svoju zemlju i građane.

“Znam da DPS ima snagu, znanje i kapacitet da povrati povjerenje građana”, poručio je Zaev.

CdM

2 KOMENTARI

  1. Opet si zabrilirao predsjedniče.
    I opet ćeš pobijedit.
    Samo strpljivo i naravno sa pravima
    Oslobodite se slabića i intetesnih grupacija.
    Izdajica i licemjernih.
    I nema zime ni u brdima.
    Na moru ove crkvenjakenije teško postavit na mjesto koje im jedino pripada.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].