Đukanović: Prevazići ćemo krize, naš pogled nije provincijski u odnosu na Evropu

2

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uvjeren je da će se Crna Gora prevazići krize i vratiti se evropskom sistemu vrijednosti, jer, kako je istakao, naš pogled nije provincijski u odnosu na Evropu, već želimo tržišnu ekonomiju, demokratiju, vladavinu prava, zbog čega i težimo da budemo dio Evropske unije.

 

Đukanović bio je gost na radnom ručku sa ambasadorima Višegradske grupe (V4), čiji je domaćin bio ambasador Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski, zemlje koja trenutno predsjedava V4.

Uz odsustvo predstavnika ambasade Mađarske iz zdravstvenih razloga, na radnom ručku bili su Karel Urban, ambasador Češke i Boris Gandel, ambasador Slovačke.

Dmohovski je uz dobrodošlicu Đukanoviću posebno iskazao zadovoljstvo što je susret upriličen dan nakon 30-o godišnjice potpisivanja Višegradske deklaracije, kojom je stvoren široki politički okvir saradnje ovih zemalja koje danas osim prijateljske i dobrosusjedske saradnje povezuje i svijest o zajedničkim vrijednostima, i volja za postizanje zajedničkih ciljeva u međunarodnoj politici.

“Višegradska grupa, kao jedan od simbola ujedinjene Evrope i efikasnog modela regionalne saradnje, može biti i model za budućnost ZB. Pod motom snažna četvorka u snažnoj Evropi, Višegradska grupa podržava integraciju Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture”, naglasio je Dmohovski uz ocjenu da je članstvo Crne Gore u NATO, posebno postignuće.

 

On je pohvalio i postignuća Crne Gore u pregovorima sa EU, kao lidera u tom procesu i iskazao nadu da ćemo zadržati prozapadni i proevropski politički kurs koji vodi ka članstvu i proširenju EU, što je, kako ocjenjuje, put bez alternative čiji su zemlje V4 snažni zagovornici.

“Crna Gora će uvijek imati saveznika na tom putu”, poručio je ambasador u ime Višegradske grupe.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom i zahvalio na inicijativi ambasadoru Poljske u ime zemalja Višegradske grupe, što cijeni kao potvrdu interesovanja za ono što su prilike u Crnoj Gori i polja za saradnju sa zemljama višegradske četvorke.

On je podsjetio na vrijedna i tradicionalna prijateljstva koje Crna Gora ima sa zemljama četvorke i ponovio snažnu opredijeljenost za strateški pravac ka Evropi i NATO.

“Apsolutna i bezrezervna podrška vaših zemalja na putu usvajanja strateških vrijednosti i iskustvo u okviru višegradske grupe, inspirativni su za sve nas”, poručio je Đukanović.

Izrazio je zadovoljstvo saradnjom i onim što je izraz prijateljstva zemalja višegradske grupe prema Crnoj Gori, a što kao iskustvo može biti primjer za cijeli Balkan.

Predsjednik je pozdravio snažan ekonomski rast ove četiri zemlje, koji je ojačao politički autoritet V4 u okviru EU, što je posebno značajno za Zapadni Balkan imajući u vidu da Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska imaju izuzetnu spoznaju o ZB i više senzibiliteta kada je riječ o njegovim potrebama.

 

Na interesovanje ambasadora, predstavio je aktuelne političke prilike u Crnoj Gori u postizbornom periodu, uvjeren da će se Crna Gora prevazići krize i vratiti se evropskom sistemu vrijednosti, jer, kako je istakao, naš pogled nije provincijski u odnosu na Evropu, već želimo tržišnu ekonomiju, demokratiju, vladavinu prava, zbog čega i težimo da budemo dio Evropske unije.

Razgovor je potvrdio visoko interesovanje za aktuelne crnogorske i regionalne teme, i podršku ambiciji Crne Gore i njenom putu ka EU, kao i integraciji ZB,  koji  je i prioritet vanjske politike ovih zemalja.

Đukanović je uz ponovljenu zahvalnost za gostoprimstvo, i stalnu posvećenost Crnoj Gori i ZB, čestitao jubilej formiranja Višegradske grupe i uspjehe zemalja članica. Dogovoren je nastavak dijaloga u navedenom formatu.

S.Đ., CdM

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].