Đukanović: Priča o sprženoj zemlji je zapravo priča o sprženom umu onih koji to govore

0

Godišnja konferencija za medije predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je na godišnjoj konferenciji za medije koja se održava na Cetinju, da je 21. maj iznova budi emocije kod građana Crne Gore.

– Tog majskog dana, izražena je slobodna volja mirnim i demokratskim putem. Ona je i tada i danas značila “da” multietničkoj suverenoj Crnoj Gori. Naša obaveza je da stalno branimo tekovine nezavisnosti – rekao je Đukanović.

Dokazali smo, poručio je predsjednik, da smo država jasne geopolitičke orijentacije, čvrsta i odlučna na putu evropske intregacije i transatlantskog zajedništva, ponosna na svoju slavnu tradiciju i garađanski i multietnički karakter.

– Napravili smo veoma vrijedne iskorake na ekonomskom planu, trajno oslobođeni psihološke inferiornosti dotirane države. U godini referenduma bili smo na 36 odsto evropskog prosjeka razvijenosti, a 2019. na 50 odsto. Crnogorska ekonomija rasla je u tom periodu po prosječnoj godišnjoj stopi od 3,2 odsto, sve do pandemijske 2020. Postali smo privlačna destinacija za renomirane međunarodne investitore i svjetsku turističku elitu – podsjetio je on.

Dodao je i da je godina za nama po mnogo čemu bila jedinstvena.

– Godina za nama bila je po mnogo čemu jedinstvena, ne samo za Crnu Goru, već za čitav svijet. Pandemija koronavirusa s njenim višestrukim posljedicama pogodila je čovječanstvo teže nego ijedna pošast u novijoj istoriji. Za Crnu Goru bila je to i godina značajnih promjena. Po prvi put od uvođenja višestranačja, na parlamentarnim izborima 30. avgusta promijenjena je vlast u Crnoj Gori. I to je pokazatelj demokratskog razvoja u proteklih 15 godina – istakao je Đukanović.

Istakao je da je očuvanje građanske i multietničke Crne Gore naš glavni zadatak.

– Svi potezi i sve politike moraju biti usmjereni isključivo u tom pravcu. Sve ostalo je gubljenje vremena i lutanje balkanskim stanputicama, što ne smijemo i nećemo dozvoliti po bilo koju cijenu. Moramo umnožiti napore, upotrijebiti svo političko umijeće i mobilisati cjelokupnu društvenu odgovornost da naše društvo povedemo dugim putem savladavanja naslijeđenih podjela. Uspjeh na tom planu odrediće sve naše razvojne i emancipatorske domete.

Koristim priliku da građanima Crne Gore čestitam 21. maj – Dan nezavisnosti. U proteklih 15 godina dokazali smo koliko nam je vrijeme dalo za pravo da Crna Gora može bolje i više samo kada sama odlučuje o svojoj budućnosti. Ne dozvolimo nikada više da nam drugi određuju budućnost. Budimo primjer i vodilja drugima. Čuvajmo svoj dom. Posebna mi je čast što ove poruke šaljem sa Cetinja, svetionika crnogorske državnosti – poručio je Đukanović.

Novo iskustvo političke kohabitacije

Naveo je i da su, prvi put u Crnoj Gori, rezultate nekih izbora priznali su svi učesnici.

– Bez obzira što je izborni proces bio pod žestokim pritiscima iz inostranstva. To je novi iskorak u političkoj kulturi i demokratskom zrijevanju crnogorskog društva. Takav utisak dodatno je učvršćen procesom neometane tranzicije vlasti. Bilo je podozrenja da li Crna Gora ima demokratskih kapaciteta za mirnu tranziciju. I domaćoj i stranoj javnosti pokazali smo neutemeljenost takvih sumnji. Konstituisan je ubrzo novi parlament, a početkom decembra Crna Gora je dobila novu Vladu. Vladajuća većina potpisala je sporazum kojim je deklarativno potvrdila da Crna Gora nastavlja strateški proevropski i transatlantski put koji smo uspješno trasirali. Danas stičemo novo iskustvo političke kohabitacije – poručio je Đukanović.

Na pitanje da prokomentariše utiske tokom posjete Briselu, predsjednik je rekao da je dinamizirana spoljno-politička aktivnost Crne Gore na nivou predsjednika države.

– Imali smo živu spoljno-političku komunikaciju i u Crnoj Gori, imao sam sadržajne razgovore a razgovarao sam i sa jednim brojem stranih ambasadora. Sve skupa upućuje na zaključak da je region bio u fokusu razgovora i u Crnoj Gori i van Crne Gore. Usporavanje procesa evrointegracija zamaglilo je evropsku perspektive regiona, dovelo do pada entuzijazma i da je sve to otvorilo prostor za maligni uticaj trećih zemalja – saopštio je Đukanović.

Dodao je i da je najbolji izbor za Crnu Goru, pripadnost savremenim evropskim integracijama.

– Dovoljno je eksperimentisanja na vanevropskom kolosjeku – kazao je on, ističući da tome najbolje svjedoči nivo ekonomskog zaostajanja regiona, koji, “porađa netoleranciju, koja vodi do sukoba”.

Povodom Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom čije je potpisivanje najavio premijer Zdravko Krivokapić rekao je da vjeruje da smo svi u toku javno saopštenih informacija od različitih adresa, od SPC do izvršne vlasti.

– Dobro je da se institucionalizuje odnos države s vjerskim zajednicama. Na ljeto prošle godine takav ugovor je ponuđen Mitropoliji crnogorsko primorskoj, kao predstavniku SPC u Crnoj Gori. Uslov je bio da se ona registruje, ali to je odbijeno, jer su postojali preči interesi SPC u Crnoj Gori – da zaoštri odnose u državi. Bila bi državno odgovorna politika da se javnost upozna sa sadržajem ugovora prije potpisivanja. Pred nama je da nastavimo s punom pozornošću, jer je to jedina brana da iz manjka pažnje i loše namjere neko učini nešto što bi moglo opteretiti odnose naše države – naveo je Đukanović.

Ni u snu neću podržati za ambasadora bilo koga ko je radio protiv crnogorske nezavisnosti

Predsjednik Crne Gore je kazao da je dobio prijedloge za 18 novih ambasadora, te da su se saglasili oko jednog dijela, dok oko jednog nijesu.

– Ponavljam, ni u snu neću podržati za ambasadora bilo koga ko je govorio ili radio protiv crnogorske nezavisnosti – kategoričan je Đukanović.

Komentarišući tužilačke zakone, predsjednik je kazao daje nova vlast nezadovoljna rješenjem koje je usaglašeno s evropskom praksom.

– Bilo je mnogo podignutih optužnica, sudskih odluka kojima sam se intimno čudio. Nije mi se omakla riječ kojom bih doveo u pitanje nezavisnost sudstva i tužilačke vlasti. Nova vlast želi da uspostavi apsolutnu kontrolu nad sistemom vlasti. Sada bi željeli da podignu dimnu zavjesu da se DPS uplašio tužilačkog zakona. Nema nikakvog straha. Izražavamo revolt prema praksi da se ovako donese tužilački zakon. Ugrožen je ustavno-pravni sistem vlasti. Na ovaj način se ruše temeljni demokratski principi i naše partnerstvo s EU – saopštio je Đukanović.

Garancije za KAP nijesu oštetile Crnu Goru

Kada je riječ o Kombinatu aluminijuma, naveo je da su dali garancije da bi sačuvali aluminijumsku industriju.

– Nema ozbiljne industrije koju sve nacionalne vlade u tom periodu nijesu pomogle s milijardama državne pomoći. U toj situaciji se novi vlasnik KAP obratio za pomoć. Bilo je riječ o 135 miliona garancija. Vlada je došla do zaključka da je to pametno uraditi, a sve što se desilo kasnije pokazalo je koliko je to bilo pametno. Taj potez je donio višestruke koristi državi – kazao je Đukanović.

Komentarišući optužbe da je bivša vlast ekonomski urušila državu, on je rekao da se želi dokazati da Crna Gora nije finansijski održiv sistem i to se radi kako bi se pribavio alibi za neučinkovitost nove vlasti.

– Pričom o ‘sprženoj ekonomiji’ želi se ostvariti vlastita vizija. Oni koji govore o sprženoj ekonomiji govore o svom sprženom umu – istakao je Đukanović.

Govoreći o kreditu za auto-put Bar-Boljare, on je kazao da je bio iznenađen onim što je vicepremijer Vlade rekao u Evropskom parlamentu.

– Mislim da je riječ o pripremi nekog potencijalnog aranžmana preuzimanja kineskog kredita od strane nekih drugih zemalja. Mislim da se zbog toga napravila ona dramaturgija u EP. Odgovorno tvrdim da smo odabrali najpovoljniju ponudu po Crnu Goru – rekao je predsjednik Crne Gore.

Kada je u pitanju crnogorski identitet, Đukanović je istakao da nikad nije rekao da je zadovoljan ostvarenim.

– Da li je u 15 godina moguće riješiti probleme koji su nam se desili u prethodnih stotinu godina. Ulagali smo napore, a pitanje je subjektivnog stava pojedinca da li su rezultati zadovoljavajući – ocijenio je predsjednik Crne Gore.

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]