ĐUKANOVIĆ SE U BRISELU SUSREO SA PREDSTAVNICIMA CRNOGORSKE DIJASPORE

0

ĐUKANOVIĆ SE U BRISELU SUSREO SA PREDSTAVNICIMA CRNOGORSKE DIJASPORE:
Crna Gora nikada nije raspirivala nacionalizam, već uvijek pozivala na lojalan odnos dijaspore prema državama u kojima žive

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom posjete Kraljevini Belgiji sastao se u Ambasadi Crne Gore u Belgiji sa predstavnicima crnogorske dijaspore u zemljama Beneluxa, odnosno sa predstavnicima više udruženja koja okupljaju doseljenike mahom iz Crne Gore.

Predstavnici udruženja iz Holandije, Belgije i Luksemburga toplo su pozdravili predsjednika Đukanovića, zaželjeli mu dobrodošlicu i zahvalili na prilici da mogu neposredno razgovarati o mnogim pitanjima koji se tiču dijaspore i matice Crne Gore.
Tokom svog egzistiranja, skoro sva udruženja Crne Gore u dijaspori, radila su sve kako bi u najboljem svjetlu predstavili zemlju iz koje dolaze; njeno nepresušno bogatstvo i toplinu kojom obasipa one koji se odluče da je posjete, te promovisali njene prirodne ljepote, kulturu i tradiciju. Posvećeni su od početka djelovanja humanitarnim akcijama, pogotovu tokom pandemije korone, ali su i sve vrijeme budno pratili dešavanja u svojoj domovini, duboko zabrinuti za njenu budućnost – naglasili su predstavnici udruženja.

Pored udruženja iz Holandije i Belgije ovom skupu prisustvovali su i predstavnici tri udruženja iz Luksemburga: Zavičajni klub “Bihor”, Udruženje “Luksemburg – Crna Gora”, kao i “Bošnjačko donatorski fond”.

U ime ZK Bihor obratio se Remzija Hajdarpašić koji je u tri navrata bio predsjednik ovog udruženja, bio u osnivačkom odboru i jedan je od najaktivnijih članova  ovog u Evropi najbrojnijeg i najrespektabilnijeg udruženja doseljenika iz Crne Gore. Ovom prilikom Hajdarpašić se zahvalio Predsjedniku Đukanoviću na posjeti i Ambasadoru Crne Gore u Briselu Ivanu Lekoviću na organizaciji skupa i dodao:
“Dijaspora Crne Gore u Luksemburgu je izuzetno zadovoljna aktivnostima ambasadora u zemljama Beneluxa, koje je ste Vi naimenovali; kako sa Veskom Garčevićem, tako i sa Radulovićem i Lekovićem. Svi oni uspjeli su da uspostave vrlo dobre odnose sa doseljenicima Crne Gore u zemljama Beneluxa i izrade skoro familijarne odnose, što mi na koncu i jesmo – jedna velika familija male zemlje u dijaspori. Udruženje ZK Bihor je sve ove godine radilo na dva glavna projekta, rekao je Hajdarpašić: humanitarne aktivnosti prema svojoj domovini i aktivnosti na polju kulture i očuvanju tradicije. Nikada se nije desilo, naglasio je Hajdarpašić, da je naše udruženje odbilo neki zahtjev za pomoć učenicima, studentima, bolesnima i porodicama koje su doživjele određene nevolje. Zavičajni klub Bihor je uvijek bio tu da pruži ruku pomoći. Tradiciju i kulturu njegujemo kroz našu reviju Bihor koja već dvanaest godina izlazi pri našem udruženju, te kroz festival Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu koji je na pragu i koji se svake godine organizuje sredinom jeseni. Imajući u vidu dešavanja posljednjih godina bojim se da je ugrožen građanski i multietnički karakter drževe, kao i njen evropsli put. Predsjednik države jeste glavni stub odbrane od raznih nasrtaja sa strane i mi smo Vam na tome duboko zahvalni. ZK Bihor, dodao je Hajdarpašič, ostaje uz one snage koje se bore za očuvanje temeljnih vrijednosti Crne Gore.

Predsjednica udruženja “Luksemburg – Crna Gora” Kristian Kiefer (Christiane Kieffer) kazala je da se njihovo udruženje u svakoj prilici trudi da dokaže da tradicija  Crne Gore nisu samo ćevapi i folklor već da vrlo predano rade i na očuvanju svih vrijednosti kulture, te da kontinuirano rade na predstavljanju, pogotovu turističkih vrijednosti Crne Gore.

Iljaz Rastoder predstavio je udruženje “Bošnjačko donatorski fond” i naglasio da to udruženje već punih petnaest godina radi na pomoći studentima sa visokim prosjekom na fakultetima, ali se nisu zaustavili samo na tom projektu, već su pokrenuli i pomoć djeci bez roditeljskog staranja. Usto bilo je još humanitarnih akcija. Rastoder je naglasio važnost održavanja saradnje sa mladima koji su završili visoke škole širom evropskih univerziteta i da je to potencijal koji Crna Gora treba iskoristiti.

Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo prilikom da se tokom posjete Belgiji sretne sa našim ljudima iz Belgije, Luksemburga i Holandije, i izrazio veliko poštovanje za njihovu iskrenu privrženost Crnoj Gori i načinu na koji predstavljaju svoju zemlju. U tom kontekstu, podsjetio je Đukanović, Crna Gora nikada nije raspirivala nacionalizam, već uvijek pozivala na lojalan odnos dijaspore prema državama u kojima žive. On je na interesovanje predstavnika iseljeničkih udruženja govorio o aktuelnom političkom kontekstu u zemlji i projekcijama za budući period uz uvjerenje o uspješnom prevazilaženju iskušenja kroz koje prolazimo i nastavku dinamičnog kretanja ka ostvarenju evropskih ciljeva i i kvaliteta života”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]