Đukanović: Šta to kineski kapital radi u Jugoistočnoj Evropi? Ono što bi Evropa trebalo da radi

7


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da se evropski zvaničnici uzalud ljute kada kada kažu “šta to sada radi toliko kineski kapital u Jugoistočnoj Evropi”. “Znate šta radi? Radi ono što ne radi Evropa, a trebalo bi da radi”, rekao je Đukanović u intervjuu dopisniku ORF-a Kristijanu Veršucu.
Kako je rekao, negdje smo na pola puta kada je u pitanju region.

To i nije problem jer smo očekivali da će Balkanu trebati da prođe tranziciju i reforme i da usvoji standarde EU. Problem je drugi, jer u međuvremenu Evropska unija ušla u problem, i danas unutar nje imamo premišljanja da li treba nastaviti politiku proširenja i da li je treba nastaviti onim tempom kojim je ona tekla prethodnih decenija“, smatra predsjednik prenosi Antena M.

Kako je dodao, dominiraju tonovi koji znače usporavanje tog procesa.

“Neko će kazati da je to sezonsko usporavanje i da je vezano za evropske parlamentarne izbore 2019. Plašim se da nije riječ o tome i plašim se da bi možda nakon tih parlamentanih izbora klima za proces proširenja mogla biti još nepovoljnija, nego što je danas“, smatra Đukanović.

Kako je poručio-nema dilemu da je jedini dobar pravac evropske politike puno ujedinjenje Evrope.

Ne govorim to samo iz balkanskih interesa. Nesumnjivo, balkanski interes je da bude dio EU jer je zadnje vrijeme da se Balkan vrati svojoj evropskoj kući. Ako budu vrata otvorena i ako budu dosadašnja pravila proširenja nesumnjivo Crna Gora će biti prva sljedeća članica EU. Ponavljam vam, ovo nije samo balkanski interes, ovo je evropski interes iz najmanje dva razloga. Prvi je-pitanje balkanske stabilnosti je pitanje evropske stabilnosti. Ima li boljeg dokaza od makar i površnog prisjećanja na devedesete godine? Drugi razlog je što vjerujem, kao Evropljanin, ne kao Balkanac, da Evropa jedino može biti globalno konkurentna ako je ujedinjenja. Pred nama je vrijeme vrlo ozbiljen i oštre konkunrencije na globalnoj sceni. Teško će bilo ko iz Evrope biti u stanju da bude na dugi rok konkurentnan velikim globalnm igračima“, rekao je Đukanović.

Kako je rekao, najteži izazov za Crnu Goru u pregovaranju sa EU će biti ispunjavanje standarda kada je u pitanju životna sredina, iako je posebno podignut nivo očekivanja u EU kada je u pitanju vladavina prava.
Đukanović je rekao da je važno da izgradimo dobru saobraćajnu, energetsku i informatičku vezu sa Zapadnom Evropom.

Niko od nas na Zapadnom Balkanu to ne može da uradi sam, to mora biti podržano evropskim fondovima i evropskim finansijskim institucijama. Ako Evrope na Zapadnom Balkanu nema, onda će svi drugi željeti da uđu u region i ne treba na njih da se ljutimo. EU je, dopadalo se to nekome ili ne, lokomotiva Evrope i ona mora preuzeti odgovornost za sve što se događa u Evropi, uključujući i kretanje posljednjeg vagona, kakvim bismo možda mogli smatrati Zapadni Balkan”, zaključio je Đukanović.

portal standard

7 KOMENTARI

 1. Muke na Gospodara… NATO-novac i ovaj kosooki ne miriše jednako. Naučili ga u Briselu šta da kaže… Zašto uze ovog CRBC? Prije nekih desetak godina, na sva zvona, iz Gornjih Mrka, Gospodar najavi za izvođača jednu hrvatsku firmu. Zaklinjaše se da je to gotova stvar…

  • Nato ne investira. Nato će donijeti topve. Koje treba platiti, naravno. Jedina Natova investicija je ova džada
   Cetinje – Njeguši – Krstac – Vrh Štirovnika.
   Gore, na onom vrhu, đe sijevaju munje
   i gromovi, Nato će instalirati najmoćnije
   oči i uši za Jadran, Jonsko More i pola Sredozemlja.
   Ponavlja nam se usud, kad je KuK monarhija
   probijala silne puteve kroz bokeljska bespuća.
   Nijesu to radili da lokalnom stanovništvu olakšaju
   život, nego da međusobno povežu vojne fotrifikacije
   i forove.
   Tako je iskreno nedavno kazao i Nj.E. ambasador
   Austrije u Crnoj Gori, kad su ga lokalne vlasti
   pozvale da sa Dončića krivine u pratnji lokalnih
   funkcionera izađe pleške do Tvrđave na Vrmcu.

 2. ..svije Crnogoraca(građana ND MNE!)…a nu bogati ali je Kina Komunistička zemlja-te se toliko bojiš/bojite od nje(iskustvo je čudo?)…? Za razliku od tebe-ja se ne bojim Komunizma..no komuništa-oni su ti ka kokoti na dimnjake..vrtuse brez vjetra -niz vjetar…a dimu..ka stare otrcane-potpaljene krpe…rutine…”EU JE,dopadalo se to nekome ili ne,LOKOMOTIVA EVROPE I ONA…?

  HVALA NA PAŽNJI I BRIZI..i evociranju na našu prošlost-kad sam kao dijete na Prčanj..slušao-učio.da će mo jesti zlatnijema ožicama-ko dočeka “zborio nam/mi je drug učitelj-učiteljica”..Koji “učenje” nijesu dočekali..više no li ću ja, pa da ću življeti-još ovliko koliko sam živo do jutros…Što bi-da nas čuje-rekao Onore De Balzak…”Ćovjek nije kriv-ako se glup rodi…ali je isključivi krivac-ako GLUP UMRE…”?..

  • A ne rece Jole ni jednu o italijanskijem uciteljicama?
   Ona za Muo i Przagno se zvala
   Margarita Comai!
   Znasli koje su jos bile?
   Pekove su divizije!

   • …e viva Benito i Adolfo”…dođi da divanimo o vašim pretkicama-prislonjene u Dopo La voro..od ostraga(1941-1944!) dragi BUDJON-i…pod okriljem skuri bande…avanti…ka vi potla ABlejalice kontrarevolucije-1989 godine u “spašavanju srpstva i kosova u ratu za mir na Konavle i Dubrovnik..koji biste da “zaboravite”! Bre… malo morgen..kako zboraše vaš ideolog iz čije g.uice(živome i mrtvome-mnogi od vas i danas!) niste izlazi 17 godina 4 mjeseca i 10 dana oliti od 11/14.siječnja.1989 do 21 .svibnja.2006 godine…!

    • Jole pojma nemas, Zikini cevapi su bili najbolji na Jadranu!
     Sve je poslo apiko kada su dosli
     ugostitelji iz ponedionika.
     Sjecas li se legendarnih Solusa,
     Tonka kimaka, dobrotskih tamburasa, Tripa Djurasevica,
     Steva Spazza, Iva Begua i dr.
     muzicara, koji su potla oslobodjenja muzikavali u basti
     Dojmija!

     • Nebi činio ono što je činio, i on i ostali “iz loda”-1916 godine..po “OLIMPU CRNOGORSKOME”-rušeći KRŠĆANSKU CRKVU..zarad pavijana-jevropevcozapadnjaka(potomaka krstaša”)…! Moj lipi Ratkoilinko sa potoka ZVIJERonjaka-jača ti je “moralna” srana mrzjeti po vjeri-naciji-crkvi…a”žika” ti dođe ka(samo za naivce-krinka) ono-“ja ve sve jubim”…Ikice-pasa tempo..nema nas više naivnije-da vam vjerujemo-na đedove riječi…osobito potla vaše ABlejalice-kontrarevolucije prije tideset januara-1989 godine! Zapamti-lakše “ću, će,…ćeš” kod boga na uljanje-kad tamo…po prirodi stvari prispiješ..el par sa”ponedionikom…”!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]