Đurović o radu raspuštene Skupštine: Mi radimo u punom kapacitetu, novi predsjednik će nakon 2. aprila pred nama položiti zakletvu

3
Danijela Đurović

Predsjednica 27. saziva Skupštine, koji je raspušten 16. marta ukazom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Danijela Đurović novinarima je na konferenciji nakon otvaranja izložbe “Pričam ti priču” kazala da mandat poslanicima postojećeg saziva Parlamenta traje sve do konstituisanja novog, pozivajući se na Zakon o izboru odbornika i poslanika.

“Poslanici su u potpunosti u mandatu, dok ne bude konstituisana Skupština nakon izbora. Imamo i praksu drugih država, čak i članica Evropske unije koje funkcionišu na taj način, sve do početka mandata novog saziva. Stručnoj javnosti, koja komentariše naš trenutni rad kao neustavan, postavila bih pitanje: S obzirom na to da 2. aprila očekujemo da dobijemo predsjednika države, nakon što je istekao mandat Milu Đukanoviću, kome će i pred kim taj predsjednik položiti zakletvu i kako će započeti mandat ako Parlament ne radi?”, kaže Đurović.

Đurović naglašava da Parlament u punom kapacitetu radi i očekuje da će novi predsjednik, nakon okončanih predsjedničkih izbora, upravo pred ovim sazivom položiti zakletvu i tako započeti svoj mandat.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Skupština izbjegavati da razmatra zakone od krucijalnog značaja, poput budžeta, Đurović kaže da to pitanje svakako trenutno nije na dnevnom redu.

Kada je riječ o sjednici Skupštine zakazane za 4. april na kojoj će poslanici raspravljati o ukidanju imuniteta dijelu poslanika Demokratske partije socijalista, Đurović objašnjava da je predlog Administrativnog odbora bio upućen plenumu još u decembru, ali da u međuvremenu nije stigao na dnevni red, pa se o tome tek sada razmatra.

“Čak i poslanički klub DPS na čije poslanike se odnosi pitanje ukidanje imuniteta zbog odluka o dodjeli stanova u okviru Stambene komisije, izjasnili su se pozitivno o predlogu da sjednica bude 4. aprila. Njihov jedini zahtjev je bio da dobiju mogućnost da se u plenumu obrate javnosti i ostalim poslanicima i zbog toga je dogovor bio da se to ne desi na prvoj sjednici Proljećnog zasijedanja, koja je tradicionalno na Cetinju, već na prvoj narednoj. Ja ću Vas podsjetiti da sam ovu sjednicu zakazala dan prije nego što je predsjednik donio ukaz o raspuštanju, a ja ću, ukoliko bude postojala volja poslanika i poslanica, nastaviti da sazivam sjednice sve do izbora novog saziva”, objašnjava Đurović.

Kako kaže, od drugog kruga predsjedničkih izbora očekuje demokratiju na najvišem nivou i pobjedu najboljeg kandidata.

“U Crnoj Gori je krenuo talas promjena i zato vjerujem da će naša država dobiti novog predsjednika 2. aprila”, zaklkučila je Đurović.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].