Dva projekta finansirana iz EU fondova

1
Institut za biologiju mora Kotor

Institut za biologiju mora – Univerzitet Crne Gore osigurao je učešće u dva projekta koji će se realizovati u naredne dvije godine, a finansiraće se iz EU fondova, saopšteno je na II EUSAIR Forumu u Janjini održanom 11. i 12. maja.

U prvom ADRION pozivu, Institut za biologiju mora kao partner učestvovaće u okviru projekata ARIEL i HARMONIA.

U okviru projekta ARIEL – Promovisanje transnacionalne mreže za mali obalni ribolov i akvakulturu u Jadransko-jonskoj čiji je lider partner Nacionalni istraživački centar – Institut za marinske nauke, sarađivaće još osam partnerskih institucija: dva partnera iz Italije, dva iz Hrvatske, dva iz Crne Gore, kao i dva iz Grčke.

Ukupni predviđeni budžet projekta je 1,5 miliona eura od čega Institutu za biologiju mora je opredijeljeno oko 103 hiljade eura.

Cilj projekta je uspostavljanje inovativne transnacionalne mreže između akademsko-istraživačkih centara, zakonodavne i izvršne vlasti u korist klasterisanja dva sektora od ključnog značaja za privredu Jadransko-jonske makroregije: mali obalni ribolov i akvakultura. Generalni cilj jest promovisanje međusektorskih inovativnih kapaciteta sektora ribarstva i akvakulture u Jadransko-jonskoj makroregiji kroz uspostavljanje transnacionalne mreže znanja o malom obalnom ribolovu i akvakulturi sa zadatkom poboljšanja inovativnosti, kompetitivnosti, internacionalizacije, održivosti i inkluzivnog razvoja ovih dvaju sektora.

Takođe, projekat će se baviti problemima tipičnim za mali obalni ribolov i akvakulturu, kao što su:

• Poboljšanje sakupljanja bioloških i proizvodnih podataka i procjena baziranih na tim podacima

• Odgovarajuće vrednovanje privrednih, socijalnih i kulturalnih dimenzija,

• Zajedničke prioritete u politici, istraživanju i trgovini

• Zajedničko upravljanje ribljim stokovima za podjelu uticaja i odgovornosti između akademsko-istraživačke zajednice, vlasti i ribarskih naselja kao alternativni okvir upravljanju ribljim zajednicama, i dr.

U projektu HarmoNIA – Usklađivanje i umrežavanje za procjenu zagađivača u Jonskom i Jadranskom moru uključeno je 10 institucija, i to: iz Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije kao i 4 pridružena partnera: Direktorat Ministarstva za ekonomski razvoj iz Italije, Opština Drač iz Albanije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma iz Crne Gore i Ministarstvo zaštite životne sredine i prirode iz Hrvatske. Vodeći partner je Nacionalni institut za okeanografiju i eksperimentalnu geofiziku iz Trsta.

Projekat će trajati 22 mjeseca sa budžetom od oko milion i 368 hiljada eura, od čega predviđeni budžet za Institut za biologiju mora iznosi 50 hiljada eura.

Glavni cilj projekta HarmoNIA je jačanje transnacionalnih okvira za bolje međudjelovanje postojećih baza podataka za upravljanje morskom sredinom u cilju promovisanja dostupnosti podataka i unapređenja znanja o morskom ekosistemu, kako bi se osigurala dobra osnova za implementaciju Okvirne direktive o morskoj startegiji (MSFD) i UNEP / MAP protokola u Jadransko – jonskom regionu.

Projekat će obezbjediti osnovne alate za procjenu rizika od kontaminacije u ranjivim priobalnim zonama područja analize slučaja. Od rezultata ovog projekta korist će imati institucije uključene u implementaciju MSFD direktive i UNEP / MAP protokola, lokalni, regionalni i nacionalni organi nadležni za procjenu, upravljanje i očuvanje životne sredine, javna i privatna tijela uključena u planiranje morskog i  priobalnog pojasa, kao i istraživačke institucije.

Specifični ciljevi projekta su:

•        Transnacionalna harmonizacija za implementaciju direktive MSFD i UNEP/ MAP protokola –  razmijena znanja i sposobnosti, usklađivanje strategija na međunarodnom nivou kako bi se ispunili zahtjevi za implementaciju MSFD i Protokola Barselonske konvencije protiv zagađenja u Jadransko – jonskom regionu

•        Regionalno sakupljanje podataka o zagađivačima morske sredine i usklađena vizualizacija podataka – promovisanje međudjelovanja postojećih infrastruktura za podatke o moru u Jadransko – jonskoj regiji za lakši pristup podacima potrebnim za upravljanje životnom sredinom, civilnu zaštitom i istraživanje, kako bi se postiglo usaglašeno i integrisano prikupljanje podataka na regionalnom nivou kao podrška prekograničnoj procjeni koju zahtijeva direktiva MSFD.

•        Analiza slučaja disperzije zagađivača – dio podataka sakupljenih u projektu HarmoNIA biće iskorišćen u konkretnim slučajevima za procjenu mogućih uticaja disperzije zagađivača u ranjivim morskim i priobalnim područjima od visokog prirodnog ili društveno-ekonomskog značaja.

Kroz ova dva projekta IBMK će za realizaciju naučno-istraživačke djelatnosti iz fondova EU dobiti priliku da povuče preko 150 hiljada eura.

1 KOMENTAR

  1. Ko ovo uspije da procita do kraja dobice vertigo !!
    Pogle koliko para dobijaju za hronicni nerad… jesu se kad sjetili da poribe ovo malo zaliva ili nedaj boze organizuju patrolu za zastitu od krivolova… dokle ovako ????

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]