Dvije moguće lokacije za polaznu stanicu žičare do San Đovanija

18
žičara nekada bila u funkciji

Ivo Magud

Ivo Magud

Nakon nedavnog sasatanka sa predstavnicima austrijske firme Doppelmayr, najpoznatijeg svijetskog proizvođača i projektanta žičara koja drži 60% svjetske proizvodnje u ovoj oblasti, u toku su pripreme za izgradnju žičare do vrha kotorske tvrđave San Đovani.

Predstavnici Uprave za zaštitu kulturnih dobara, opštinskog Sekretarijata za urbanizam i Sekretarijata za imovinsko pravne poslove su dogovorili da potencijalne lokacije za polaznu stanicu žičare još jednom istestiraju kao bi se odmah počelo sa izradom projektnog rješenja.

Riječ je o projektu koji je pet puta jeftiniji i neuporedivo atraktivniji od ideje izgradnje tunela-lifta do brda San Đovani, kazao je za Skala radio Ivo Magud, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Na pitanje Skala radija koje su potencijalne lokacije za polaznu stanicu buduće žičare, Magud je kazao da su preliminarno određene dvije i to prostor preko puta ulaza u nekadašnji “Autoremont” u Škaljarima, a druga lokacija, koja takođe može da odgovori zahtjevima je lokacija sadašnje vatrogasnice tj, Službe zaštite i spašavanja.

Planskim dokumentima su definisane dvije lokacije za izgradnju novih prostora Službe zaštite i spašavanja i to jedna na ulazu u tunel “Vrmac” sa lijeve strane, a druga u Dobroti, pojašnjava Magud.

Lokacija kod bivšeg “Autoremonta” je mješovito vlasništvo, odnosno jedan dio je privatni posjed i mogući su problemi imovinsko pravne prirode pa je izglednija lokacija sadašnje Službe zaštite i spašavanja.

Uporedo sa izgradnjom polazne stanice, gradiće se i spratna parking garaža koja je Kotoru neohodna.

Na njenom krovu bila bi polazna stanica žičare, time bi se uvezale obadvije investicije i bila pomirana  racionalnost i funkcionalnost, kazao je Magud.

Na naše pitanje  upućeno nedavno gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović koliko će trajati gradnja žičare, Ćatovićeva je odgovorila da bi kompletna gradnja bila završena za pola godine, što znači da bi do kraja naredne turističke sezone Kotor konačno imao žičaru do San Đovanija.

Žičara je višestruko je jeftinija od lifta čija se gradnja procjenjivala na 12 miliona eura, i pored toga što će biti izuzetno atraktivna i što će predstavljati novu turističku ponudu, žičara će značajno doprijeniti punjenju opštinskog budžeta, kazala je Ćatovićeva.

Ona je naglasila da je izgradnja žičare davno planirana, ali je ovaj posao kočio kotorski Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture koji je pismeno tražio da se umjesto žičare gradi lift.

18 KOMENTARI

 1. што фали. Боже, јел има ко нормалан, ко је способан да руководи градом?? На пример, неко ко није непријатељ града!

 2. a sto ce Kotoru strucnjaci iz Doppelmayr-a kad medju ovim komentatorima bar do sad ima vise strucnjaka nego cijeli Doppelmayr, .

 3. ja mislim da bi te novce trebali ulozit u zatrpavanje zaliva, kako je i pocelo od Lipaca, pa tako na sve strane i onda kotor ne bi plutao kad pane velika kisa jer ne bi vise imao mora da se penje i cini plimu. Dobro ga natrpajte, metar iznad crte najvece plime, imate strucnjakinju koja je tuda pasavala svaki dan dva puta a nije tu sitnicu ni vidjela, pa tako ni mi ne bi vidjeli cijeli zaliv zatrpan i bilo bi puno ljepse i korisnije

  • Postovani gospodine Miro, zaliv treba nasut i mi se pridruzujemo vasem stavu. Ideja je nasa i patentirana je kod Opstine. Ako ste raspolozeni mozete biti clan naseg UDruzenja. Mi Vam platcamo clanarinu za narednih 20 godina.
   Voli vas goRanko Stiroporni u ime UDruzenja.

 4. Majko moja stalno pominjaju žičare i liftove koji je planiran oko pola vijeka. po mom mišljenju ne bih uradio i da je jeftinija gradnja te glupe projekte. predlog je da od pete krivine puta Kotor – Trojicaprodužiti magistralni put preko Špiljara ali ne preko izgrađenog tunela, tako da Špiljare ne bude zapušteno selo. Kroz Špiljare prolazi put do Dobrote trećeg puta. Pored jedne stare crke potrebno je praviti veliki parking. Onda pješke do tvrđave gdje se planira praviti restoran na vidiku to je samo oko 200 metara od parkinga odnosno puta zaobilaznice kao što su projektovali. To je najbolje riješenje da se kolima stignu u Špiljare i pješke šetati dovrha bedema starog grada, a korisno je i onima koji imaju kuću ili žive na njoj na tom mjestu.

 5. Nema sumnje da bi prostor Crnogorskog pazara bio najprikladnija polazna stanica Žičare do tvrđave San Đovani. Prednost je što se nalazi uz same zidine, što se lako pješke dolazi do polaznih gondola, i što je to najkraća “ruta”, čime bi se umanjilo troškove izgradnje i odžravanja. Osim toga, bio bi to karakterističan objekat uočljiv s mora kao svojevrstan “landmark” Kotora. Mnogi kruzing-turisti bi već prilikom pristajanja broda u luci odlučili da se popnu na Tvrđavu i pogledaju Kotor iz ptičje perspektive.
  Nerešiv je problem – ko bi platio pozamašne troškove dislokacije “Elektro-Boke”, kako li se već danas zvaše ta institucija? Bez pomoći Vlade CG, sama Opština Kotor to ne bi mogla finansijski iznijeti na svoja pleća. Da li se može, uz saradnju sa EPCG, razmišljati o uklanjanju one mašinske hale i kotlarnice stare Termocentrale, pa na tom mjestu praviti Polaznu stanicu, Tu je bila i ona za Krstac iz 1916. gdine.

  Druga varijanta koja je vrlo prihvatljiva je prostor sadašnje Vatrogasnice. Tim rješenjem bi se osmislio i upristojio onaj ružni teren na samom prilazu gradu, koji danas zauzimaju objekti Vatrogasne i spasilačke službe. A Služba bi na drugom prikladnijem mjestu dobila funkcionalniji i savremeniji smještaj i prostorije.
  Rješenje za polaznu stanicu pored Autoremonta je najmanje atraktivno, tehnički najduže, za pješake najudaljenije, a time i komercijalno najneprofitabilnije. Da ne govorimo o teško rješivim imovinsko-pravnim postupcima.
  Već pitanje parkinga je posebna tema.
  Gradnju Žičare ne bi trebalo uslovljavati prethodnom izgradnjom Javne garaže. Kotor je tu gdje jeste, parkiraće se gdje se i do sada parkira. Bitno je da je Polazna stanica Žičare na par minuta hoda od Kontakt zone. Druga je priča što mnogi nerealno očekuju da bi svako trebao iz automobila odmah ući u gondolu i da ga tu na istom mjestu čeka četvorotočkaš kad se vrati sa San Đovanija. Malo morgen.
  Ovo je samo razmišljanje običnog građanina, a konačnu riječ o Polaznoj stanici će, naravno, dati multidisciplinarni tim stručnjaka.
  Onda će vrijedni Austrijanci za dva i po mjeseca podići tako Kotoru potreban objekat.
  Kao što to Ćesar izgradi do Krsca i Cetinja 1916. godine.

  • Riješenje sa strane škurde je bolje jer ne remeti vizualni doživljaj ambijenta starog grada, ali naši glavari od 10 mogućnosti uvjek će izabrati najgoru.
   Ono što me plaši je ta parking garaža u najavi. Nepismeni urbanisti će napravit haos, več vidim, jer treba osmislit ulaz i izlaz iz te garaže a da ne prave zastoje i gužve na jedinoj sobraćajnici. Često vidim haos kod Vračara kad 2 auta ulaze ili izlaze sa parkinga!

 6. Po mom skromnom mišljenju lokacija za žičaru je totalan promašaj.Interesuje me koji su to sručnjaci odredili lokaciju, ko se tu pita sruka ili partijki sručnjaci kao i uvjek u ovoj nesretnoj državi, pa mi se uvjek čini da se radi uvjek kontra od logičnih rešenja i ideja.Jedino logična lokacija za žičaru bi bila na prostoru Elektrodistribucije kao i parking garaže.Pa zar mislite da će se neko parkirati kod vatrogasnice da bi došao do Kotora¨?Pa imate li uopšte viziju kako bi ta žičara izledala sa te strane od vatrogasnice?Normalno da rolingstonsi nemaju tu viziju,samo se pitam dje su to malo kotorana ako ih uopše ima ili šušuraju po kantunima kao i obično da ih ko ne čuje .

 7. Iskreno me raduje ova vijest. Nijesam zlo i mome gradu a time sebi svojima želim samo nabolje. Nisam od onih koji ga sahranjuju i čine mu sprovode i karitade.

  • Iskreno preziremo žrtve koje se dive svojim dželatima, dobri moj GUDruću.
   Stoji u saopćenju Udruženja Trokoličara…
   Voli vas vaš Branko Stakleni

 8. znaci ako je vjerovati Magudu Kotor ce kroz pola godine tacnije u septembru mjesecu imat zicaru i parking garazu,samo ostaje pitanje ko ce se parkirat u tu parking garazu sve dok je parkinga na rivu?! s druge strane dvorana i dalje stoji tj ne mice se s nastavkom radova a kad ce ne zna se?evo pitanje za Skalu koje bi mogli postavit nekom od odgovornih iz opstine da li ima ista od gradnje hotela na URC-u i kod Jugooceanije s obzirom da kruze odredjene glasine s obzirom da je gazda oba lokaliteta Dukley gardens iliti vlasnik Zavale i budvanske marine?

 9. Nije tajna da je Ružica Ivanović, kao čelnik bivšeg Regionalnog zavoda, pozivajući se na stručnu službu, a slijedeći instrukcije Đage i Ljesarke, stopirala projekat žičare do San Đovanija, iz razloga što bi polazna stanica i žičara “degradirale kulturne vrijednosti Starog grada Kotora i atakovale na kulturni pejzaž Kotora” (poznate floskule koje kao papagaj ponavlja Kosovka đevojka, kad joj dođe “voda do poda”). Tada je polazna stanica izmještena u industrijsku zonu, tj. Tivatsko polje, a umjesto žičare do San Đovanija uslovljeno je kao jedino rješenje – lift.
  Sada, ta ista “stručna služba” odjednom ima ne jednu, nego dvije lokacije. Znači li to da je voljom određenih i istih individua, uludo potrošeno onoliko šoldi za geološka ispitivanja i sve ostale aktivnosti za izgradnju lifta, koji je sada arhiviran.
  Zaključak: 1.Nemamo stručnu službu zaštite kulturnih dobara sa integritetom i svojim ja, već “papirne maramice” za višekratnu upotrebu (Fuj!) i 2.Crna Gora i Kotor su izuzetno bogati subjekti, kada mogu na osnovu “odokačkih stručnih stavova” bačati na stotine hiljada eura, a da niko ne odgovara.

 10. Polazna stanica je ispod ruznog balkona Mitra pok. Radovica zaklonjenog tendama, a za one sto ne pamte … ispred butika Paradiso na glamni Trg ispo’ sata. Nece biti tesko napraviti zicaru do San Djovanija.

 11. Gospodine Magud, Vama se lično obraćam: Objasnite
  narodu Kotora i cjelokupnoj javnosti Crne Gore – ko je
  naručio ekspresno (nepotrebno) višemjesečno
  geo-mehaničko bušenje na Gurdiću, koje je opštinsku
  kasu koštalo 500.000 evra?!
  Ko je stavio glavni potpis na taj dokument?
  Ko je bio izvođač?
  Sa odgovornog mjesta na koje ste postavljeni, Vi to
  dugujete građanima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]