Dvije skupštine kotorske Opštine za jedan dan

1
Sa današnjeg zasijedanja

 

Nema više prava, poštovanja poslovnika, korektnog odnosa pozicije i opozicije. Jednom riječju, ovo je pravno nasilje, čulo se iz redova opozicije. Dobacuje se odbornicima sa mjesta. Ne poštuje se poslovnik. Nema reda, kaže nam jedan od odbornika.

A sve je počelo kada je predsjednica SO Dragica Perović krenula da govori o Zakonu o planiranju prostora u sred tačke dnevnog reda koja je bila posvećena donošenju Odluke o podsticajima u razvoju poljoprivrede. Ona je pozvala građane i odbornike da dođu na protestni skup koji opštinska vlast organizuje u kinu “Boka”. Kazala je da Zakon o planiranju nije zakon nego zaklon koji će poslužiti za malverzacije i koruptivne radnje. Prije toga je odbornik Demokrata Dragan Šepelj ovaj Zakon nazvao fašističkim. On je kazao i da se nada da će neko od manjinskih partija, zajedno sa predsjednikom LP-a glasati protiv, što će biti dovoljno da se ne izglasa zakon.

Odbornik kotorskih Liberala Vido Drašković je pozvao predstavnike Demokrata, DF-a, SDP-a, URE i SNP-a da dođu u crnogorski parlament i daju puni doprinos. To je, kazao je on i odgovornost koju mora da pokaže svaki poslanik.

Željko Avramović, odbornik DPS-a je bio kategoričan da je potez predsjednice SO politički neprimjeren i da je nezapamćeno da se, dok traje jedna tačka dnevnog reda samovoljno postavi druga. Predsjednik opštine, bio je jasan Avramović, imao je pravo da predloži dopunu dnevnog reda. Kako on to nije uradio, iz njemu znanih razloga, ne može se na ovoj sjednici govoriti o Zakonu o planiranju prostora.

Prihvatilo se na kraju da se o ovom pitanju ne govori na devetoj sjednici, već na narednoj 11-oj. Deseta je završena u petak 22.septembra.

Potom je na dnevni red došao Izvještaj o realizaciji budžeta opštine Kotor za prvih šest mjeseci ove godine koji je ostvaren u iznosu od 6 miliona 193 hiljade eura, što je oko 75 posto od  planiranog budžeta.

To je povećanje od preko milion eura u odnosu na isti period prethodne godine. U lokalnim prihodima porezi su najbitnija prihodovna stavka, koja je povećana za oko 5% u odnosu na prošlu godinu, a u isto vrijeme porez na nepokretnost je u blagom padu u odnosu na prošlu godinu zbog načina naplate. U pitanju je softferska naplata čija je izrada u toku.

Značajno je veći i porez na promet nepokretnosti, ali se on naplaćuje na nivou države i 80 % od tog poreza ostaje na lokalnom  nivou.

Slabija je realizacija u smislu lokalnih taksi, jer migracije podataka zahtijevaju detaljnu analizu, kazao je obrazlažući izvještaj Petar Đakonović, sekretar Sekretarijata za budžet i finansije.

Prihodi po osnovu naknada su posebno izraženi u određenim segmentima, kao što je naknada za iskorišćavanje kulturnih dobara. Radi se o novom prihodu.

Značajno povećanje je naknada za uređenje i izgradnju građevinskog zemljišta. Obveznici su pristupili što bržem uređenju građevinskog zemljšta za koji su podnijeli građevinske dozvole, budući da je uslijedila odluka o stavljaju svih prostornih planova van snage, po zahtjevu UNESCO-a.

Uvećani su i prihodi od zakupa poslovnih prostora, s obzirom da je Direkcija uvela novi način naplate i povećana naplata od posjete gradskih bedema. Ušteda u budžetu je i na službena putovanja i troškove telefona zapolsenih u lokalnoj upravi, rekao je Đakonović.

Željko Aprcović, šef kluba odbornka DPS je istakao da je famozni moratorijum na gradnju u Kotoru uslovio da se investitori jave resornom sekretarijatu u opštini za dobijanje odobrenja za gradnju. To je uslovilo da prihod od naknade komunalnog opremanja zemljišta bude na nivou od 900.000 € .

Samo dobijanje odobrenja za gradnju je uslovilo naplatu takse, doprinos  za regionani vodovod, što je iskazano povećanje prihodne strane budžeta, rekao je Aprcović. On je pohvalio kvalitetan izvještaj i način na koji je obrazložen od strane novog sekretara Petra Đakonovića uz pohvalu i bivšjoj sekretatrki Biljani Peranović koja je bila nosilac tog posla.

Na povećan prihod od napalate  gradskih bedema je, po riječima Aprcovića uticalo je povećanje od 40% broja turista, o čemu svjedoči podatak TO Kotor. Dakle, na povećanje prihoda budžeta uticale su pomenute okolnosti bez hvalospjeva aktuelne vlasti kako su oni čudo uradili, rekao je Aprcović.

Predsjednik kotorske opštine Vladimir Jokić se osvrnuo na moratorijum na gradnju koji je inicirao kod investitora potrebu da se građani jave resornom sekretarijatu i ubrzaju punjenje budžeta.

Moratorijum na gradnju nije uveden na 6 mjeseci, kako je rekao minstar Radulović  i ministar Ljumović, već je uveden do donošenja prostornog urbanističkog plana, koji se novim zakonom ukida, rekao je Jokić.

To će dalje otežati punjenje budžeta po ovom osnovu.

Zahvaljujući Vladi Crne Gore ubrzana je bila naplata komunalija, kazao je Jokić, a kada će monitoring o zabrani gradnje biti skinut sa opštine Kotor, to niko ne zna.

Nakon devete, uslijedila je 11. sjednica SO Kotor. Kako je na dnevni red postavljena tačka vezana za Planiranje prostora, koju je opozicija smatrala pravnim nasiljem, odbornici DPS-a, SD-a, HGI-a i LP-a su napustili skupštinsku salu.

  1. Vladajuća koalicija je potom donijela zaključke bez prisustva opozicije.
    Zaključci su sročenu u tri tačke:
    SO Kotor izražava protivljenje povodim predloga Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta jer isti predstavlja direktni atak na poziciju jedinicva lokalne uprave, propisano Ustavom Crne Gore i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koju je Skupština Crne Gore ratifikovala 2008. godine,
  2. Usvajanje predloženog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata vrši se oduzimanje izvornih nadležnosti jedinicama lokane uprave, što je neprihvatljivo, a odredbama pomenutog zakona, u dijelu donošenja plasnkih dokumenata propisano je da iste donosi državni organ, što predstavlja opasnu centralizaciju moći u okviru državnih institucija koji nosi veliki rizik za zloupotrebu sa nesagledivim posledicama na štetu lokalnog stanovništva i javnog interesa uopšte,
  3. SO Kotor poziva poslanike Skupštine Crne Gore da uskrate podršku prilikom glasanja na predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i na taj način doprinesu ostvarivanju funkcija lokalne uprave, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi.

1 KOMENTAR

  1. Revolucija-evolucija-brez iluzija.."-koja juče proguta svojega ministra"-iz Komana brale..cipan cio striko Banjo-sitan sebe?

    Dobro je-ipak se /p/okreće..u prolazu do 2046 godine-kad će da se vrnu-jopet šljegnu na vlast ovi te su vladali-a neznali vladati- u pasane tridest godina..? Od tri usvojne tačke “dnevnoga poremećenoga reda”-SO Kotor-samo je treća tačka uspješno okončana-ali u Pod Goricu-đe juče Skupština iz ulice “bekica i čergaša”-zastade-zaspa od straha na Zakonu EVOLUCIJE- od naleta REVOLUCIJE manjinskije naroda i njihovije partija (LP + Force + HGI – BS..=po dogovoru-e bome e leeleee)-biće širenja..nakončavanja-u narednim periodima funkcija ovijema “kočničarima”-nebi li ih opili-novostarim vinom i novim maslinovim uljem sa “Plantaža Valdanos + Solana)..??? Tice se sele-na jug?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]