Džudi Rajzing Reinke u posjeti OJU Muzeji Kotor

4

 

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Reinke, sa saradnicima posjetila je 23. januara 2020.godine OJU „Muzeji“ Kotor, u okviru zvanične posjete kotorskim institucijama. Američka ambasadorka se, tim povodom, sastala sa direktoricom Ustanove Slađanom Mijanović. Sastanku je prisustvovala Biserka Milić, menadžerka za programske politike i planiranja.

Direktorica je upoznala ambasadorku sa kapacitetima ustanove i radnim jedinicama u okviru nje, njenom značaju i planove za unapeđenje, kao i funkcionisanju ustanove, sa posebnim naglaskom na značaj Muzeja grada Perasta, kao krovne radne jedinice.

Mijanović je američkoj ambasadorki predočila izazove i probleme sa kojima se ustanova srijeće, uz konstataciju da se većina rješava u hodu, a da će brojni započeti zadaci biti završeni na vrijeme.

Ambasadorka Džudi Rajzing Reinke je izrazila zadovoljstvo što je posjetila ovako značajnu Ustanovu kulture u Kotoru.

Ona je naglasila da prijateljstvo i saradnja između crnogorskog i američkog naroda, kao i između ove dvije države može da ima posebno uporište u kulturnoj saradnji, i istakla da je Sektor za kulturu, u američkoj ambasadi otvoren za buduću saradnju i podršku ovoj Ustanovi.

4 KOMENTARI

 1. Prvo su Nam zavrćali uši, pa sad oće da sa Nama ćaskaju!
  Ne sa Danajcima, bar ne Nama , koji ih
  znamo, ovi mlađi neka probaju, kad
  već neće da čuju.

 2. A baš nam treba Coca Cola kultura!
  Koliko priče oko ničega sa onima što nam potopiše Jugooceaniju sankcijama i zadržavanjem brodova, niko pametan takvima ne vjeruje!
  Što dalje od njih, tamo njima i
  Našima, koji sa njima šuruju!

 3. Menadžer za programske politike i planiranja u muzeju, bi po osnovnom obrazovanju trebo biti stručnjak, da bi razumio i mogao da prati itenciju razvoja muzeja. Ovo je sistematizacija koju je napravio bivši direktor koji je izdigao menadžere iznad struke, čak i novoprimljenog glavnog urednika. Na žalost to nije dobro za struku jer ni direktor nije iz struke pa tamo gdje se o njoj razgovara i gdje se može direktno prezentirati ideja i shvatiti mogućnost, STOJE, kao barijere nestručnjaci. Pogotovo ako su, kao u ovom slučaju, ljudi iz turizma imamo intenciju upotrebe muzeja u turističke svrhe.
  Ovo sve uz napomenu da u skladu sa Zakonom o kulturi, ako u kulturnoj instituciji direktor nije iz struke morao bi imati tzv. umjetnničkog direktora, ili pomoćnika iz struke. Izgleda da je sistematizacija u OJU muzejima po principu , kako ko hoće, ali ne po Zakonu o muzejskoj djelatnosti, niti u skladu sa Kolektivnim ugovorom za oblast kulture.
  Toliko o Aprcu, Makijevoj i njihovoj kulturnoj politici.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]