Edukacija djece u osnovnim školama na temu problematike otpada na plažama i u moru

2

 

U okviru IPA Interreg projekta “WELCOME” koji realizuju Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora (IBMK) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD), a koji se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, nastavljeno je sa edukacijom djece u osnovnim školama na temu problematike otpada na plažama i u moru.

Prezentacije su održane u OŠ “Savo Ilić” u Dobroti – Kotor i OŠ “Drago Milović” u Tivtu od strane mr Slađane Gvozdenović, saradnice u istraživanju (IBMK – UCG) i Marije Bajković, saradnice za zaštitu životne sredine (JPMD).

Predavanjima je prisustvovalo oko 170-oro djece, uzrasta od 7-14 godina, nekoliko nastavnika i školskog osoblja.

Prezentacije su obuhvatile opšte predavanje o problemu otpada na plažama i u moru, negativnim uticajima na živi svijet i naravno uticaju na samoga čovjeka.

Predstavljeni su rezultati proljećnog i jesenjeg sakupljanja otpada koje su sprovedene na nekoliko plaža crnogorskog primorja, na teritorijama Opština Ulcinj, Budva i Herceg Novi. Djeci su predstavljeni i postojeći naučni rezultati o količinama, vrstama i prostornoj distribuciji otpada u moru sa područja Jadranskog i Jonskog mora.

Drugi dio prezentacije je bio posvećen pješčanim dinama, njihovoj ugroženosti, unapređenju i zaštiti. Isticanje značaja pješčanih dina koje se nalaze na području velike Ulcinjske plaže je od posebne važnosti za djecu prvenstveno u cilju unaprijeđenja njihovog znanja, odnosa prema životnoj sredini i upoznavanja sa specifičnim, rijetkim i endemičnim biljnim i životinjskim vrstama koje naseljavaju prostore dina.

U cilju unaprijeđenja stanja i zaštite pješčanih dina, u okviru pomenutog projekta planirano je sakupljanje prirodnog, otpadnog i neobrađenog drveta koje će poslužiti kao bazni resurs za zaštitu dina, odnosno formiranje drvenih ograda i koridora i spriječiti njihovu direktnu eroziju.

Aktivnosti vezane za edukaciju djece u okviru projekta će biti nastavljene od februara 2019. godine u osnovnim školama u Baru, Ulcinju i Herceg Novom, kaže se u saopštenju Morskog dobra dostavljenog Skala radiju.

2 KOMENTARI

 1. Kakva crna edukacija! Drakonske novcane kazne jedino daju rezultat i kod naroda puno kulturnijih od Balkanaca!

 2. A tko ce kontrolirati strane turiste i njihovo ostavljanje odpadaka po obali?
  Uoceni su zapadni turisti, kako po Kotoru ispisuju grafite sprejevima po
  fasadama i kantama za smece.
  O polomljenim bocama po drumu u Dobroti , po pontama, bacanjem plastike i boca u more, pa bacanje svega od strane maloljetnika, cak u prisustvu roditelja, se niko ne nalazi nadlezan.
  Zasto se ne uvede Rendzerska sluzba?
  24 sata na terenu, sa neogranicenim ovlastenjima, to je jedini nacin da se haosu i bezakonju stane na put!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]