EKIP: Bez rominga na Zapadnom Balkanu od jula 2021.

0

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) je donijela Odluku kojom je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i Mtelu naložila da, od 1. jula 2021. godine, usluge rominga (regulisane usluge telefonskih poziva, SMS i pristupa Internetu) korisnicima mobilnih operatora iz Crne Gore, koji se nalaze u državama Zapadnog Balkana, naplaćuju kao da je korisnik rominga u svojoj matičnoj mreži u Crnoj Gori.

“Pored Odluke, Agencija je donijala i Pravilnik o utvrđivanju detaljnih pravila o primjeni “politike fer korišćenja”, o metodologiji procjene održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i o zahtjevu koji podnosi operator za potrebe te procjene, kojim su precizno propisane situacije u kojima operatori mogu da odstupe od mehanizma naplate koji je propisan Odlukom (tzv. “roaming lake at home”)”, navodi se u saopštenju.

Odluka i Pravilnik su, kako se navodi, u skladu sa odredbama Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, kao i relevatnim propisima Evropske Komisije, na osnovu kojih je navedeni princip naplate primijenjen u članicama Evropske Unije.

“Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana je zaključen 04.04.2019. godine u Beogradu između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Srbije i Kosova. Sporazum je u ime Crne Gore potpisalo Ministarstvo ekonomije. Primjena navedenog sporazuma je predviđena u nekoliko faza, a prvi korak u smanjenju cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana je primijenjen 01.07.2019. godine. Nakon toga, od 01.07.2020. godine je primijenjeno dodatno smanjenje cijena usluga rominga za dolazne pozive i pristup Internetu”, navodi se u saopštenju.

Smanjenje cijena usluga rominga, kako se dodaje, u državama Zapadnog Balkana, koje će biti primijeno od 01.07.2021. godine donijeće veoma značajne benefite za privatne i poslovne korisnike, koji će usluge rominga koristiti u našem regionu.

“Ti benefiti će se prije svega odnositi na veće korišćenje usluga rominga bez straha od dobijanja visokih računa za njihovo korišćenje. Pored fizičkih lica kojima će korišćenje roming usluga u državama Zapadnog Balkana takav način korišćenja usluga rominga olakšati boravak u navedenim državama, značajnu korist će imati i poslovni korisnici kojima će nesmetano korišćenje usluga rominga značajno olakšati obavljanje svojih poslovnih aktivnosti u regionu”, navodi se u saopštenju.

IZ EKIPa zaključuju da pored regulisanih cijena maloprodajnih roming usluga, operatori mogu korisnicima rominga da ponude da za dnevnu ili za neku drugu fiksnu periodičnu naknadu koriste određenu količinu regulisanih usluga rominga.

“Takođe, operatori mogu korisnicima da ponude i drugačije cijene roaming usluga od ovih koje su određene Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga i Odlukom Agencije, koje korisnik može sam da odabere u slučaju da su povoljnije za njega”, poručuju iz EKIP-a.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].