Ekonomski fakultet utvrđuje da je lider Demokrata Bečić plagirao magistarski rad

8
Aleksa Bečić

Slučaj magistarskog rada lidera Demokrata Alekse Bečića mogao bi uskoro da dobije rasplet. Naime, kako Dnevne novine saznaju, na Ekonomskom fakultetu na kojem je Bečić branio magistarski rad u toku je postupak formiranja nove komisije, koja će sprovesti konačni postupak utvrđivanja plagijata.

Prethodno je Univerzitet Crne Gore (UCG) promijenio pravilnik za provjeru radova nastalih prije 2015. godine. Interesantan je podatak da u novoj komisiji koja će provjeravati Bečićev rad ne mogu biti oni članovi koji su ranije utvrdili da nema nepravilnosti. Kako je DN saopšteno sa Univerziteta na sjednici održanoj 21. septembra, Senat je usvojio Odluku kojom se uređuje prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacija ili autorskih djela, nastalih prije uvođenja monitoringa magistarskih studija 2015. godine.

Shodno Odluci, postupak za utvrđivanje plagijata, u konkretnom slučaju magistarskog rada Alekse Bečića, sprovodiće posebna komisija, koju obrazuje Vijeće Ekonomskog fakulteta, koji je sprovodio cjelokupni postupak, od prijave teze do odbrane magistarskog rada, pred komisijom i mentorom koji su imenovani od strane Vijeća.

Postupak je u toku, kazali su iz Univerziteta. Monitoring magistarskih studija je, podsjećamo, ustanovljen 30. aprila 2015. godine kao jedna od nadležnosti Odbora u okviru Centra za studije i kontrolu kvaliteta na UCG. Zato je Senat donio novu odluku, kako bi kontrola radova napisanih prije 2015. bila moguća, sprovođenjem prethodnog postupka.

“Ovom odlukom uređuje se prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacije/autorskog djela akademskog osoblja i lica sa naučnim i istraživačkim zvanjima, koji su zaposleni na Univerzitetu Crne Gore, kao i studenata Univerziteta, nastalih prije uvođenja monitoringa magistarskih studija, koji je 30. aprila 2015. godine ustanovljen kao jedna od nadležnosti Odbora u okviru Centra za studije i kontrolu kvaliteta na Univerzitetu Crne Gore”, navodi se u Odluci Senata.

Komisija će imati tri člana iz uže stručne oblasti magistarskog rada, od kojih je jedan član metodolog za utvrđivanje plagijata.

Komentarišući postupak obrazovanja nove komisije koja će provjeravati Bečićev rad, profesor Vladimir Pešić je DN kazao da je cijela procedura mogla ranije da se završi.

“Mislim da je Ekonomski fakultet, kao jedna ozbiljna institucija trebalo da odgovori na ono saopštenje koje su Demokrate i gospodin Bečić imali u medijima, gdje su saopštili i naveli javnost da vjeruje da je magistratura čista i da je Ekonomski fakultet to utvrdio. Dakle, trebalo je tada da reaguju, a sve u cilju istine i zaštite jedne takve institucije kao što je Ekonomski fakultet i Univerzitet Crne Gore. Imali su prilike mnogo puta da reaguju po svim tim pitanjima. Taj se posao mogao završiti daleko ranije, što je bila njihova obaveza. Tako da sve što sam rekao ranije to stoji, a o onome šta i kako oni rade, najbolje govore njihovi postupci. Ipak, postavlja se pitanje odgovornosti koje oni kao jedna takva institucija imaju prema državi Crnoj Gori, prema građanima, koji su poreski obveznici i naravno, prema jednoj tradiciji fakulteta i Univerziteta”, naglasio je Pešić.

Dnevne novine

8 KOMENTARI

 1. Nema Vise gradjana ni Kotorana gospodine Slavko !!!.Ovo je velika bruka i sramota,da nema izbora u Kotoru,nego se i dalje gleda interes pojedinaca u ojadjenim strankama !!! .Ne postoji Agencija institucija i CG koja bi trebala ispitat sve politucare i prestavnike stranaka u Kotorskoj opstini !!!

 2. Plagijatori ,Prevaranti …dovoljni je nama bilo ono sto su odili od vrata do vrata ubijedjivali i prisiljvali ljude da glasaju !!!…..Sve je ovo odnekud sumljivo finansirano ,pomalo gov** isplivavaju .!!!

 3. ..magistrira ili doktopreferira..neće da bidne podvrgnut provjeri “magičnodoktorskih teza”..iz domena “mladi,lijepi,pametni..mi znamo kako će mo”..vas isškolovati..i do magistratora i do doktora doćerati…”?

 4. Ti si totalni kreten šjor koji se glupo i potpisuješ kao što vjerovatno izgledaš. sanjam Sanju ti je ime jado jadni kompleksašu. pričamo o lupežu koji je ukrao drugima cijele djelove radova a ti mu se klanjkaš i sad tražiš da se neko drugi provjeri. izjede te mržnja jadove jadni a krepat ćeš kao ništa roba što i jesi izvorno.

  • Oho hoooo…! Opet Soraya.
   Do jaja!

   “…o lupežu koji je ukrao drugima cijele djelove
   radova a ti mu se klanjkaš…”

   Ne prejudiciraj, Soraja. Da li je “ukrao”,
   to tek treba da se utvrdi i verifikuje od zvanične komisije.
   Možda su tebe pozvali za recenzenta, pa znaš
   nešto više od nas običnih pučana.
   Ne trči pred rudom, Soraja!
   Moja malenkost se ne “klanjka” nikome. Nijesi shvatila
   da upravo podržavam ponovnu provjeru
   Bečićevog magistarskog rada.
   Jezik nevaspitane osobe, koja ne zna ništa pametno reći
   osim izricanja uvredljivih epiteta drugom komentatoru,
   odaje lošu sliku o Soraji.
   Sudeći po odsustvu tvoje elementarne pismenosti,
   da se zaključiti da si bježala sa časova
   srpskog (maternjeg) jezika.

 5. U redu, treba provjeriti svaki rad te silne
  hiperprodukcije magistara i doktora.
  No, šta bi sa doktoratom Snje Vlahović, gdje se i
  laička javnost mogla uvjeriti da je plagirala
  više od četrdeset stranica tuđeg rada.
  Sa svakom tačkom i zapetom.
  Umjesto provjere i osude, nagradiše je
  ambasadorskim mjestom.
  Vojnik DrPSveta je aboliran odgovornosti
  za kažnjiva nepočinstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]